Jazz FM на 21 години – изпратихме успешна юбилейна година, готови за нови музикални срещи
Снимка: Светослав Николов

Jazz FM на 21 години – изпратихме успешна юбилейна година, готови за нови музикални срещи

Навършили 20 години, през изминалите месеци Jazz FM работихме активно за развитие на културата – създадохме два нови джаз фестивала, организирахме, записахме и излъчихме редица концерти, чрез които пренесохме в ефир живата джаз среда, участвахме в провеждането на множество събития, обогатяващи сцената ни, продължихме да описваме историята на музиката в нашите специални проекти. Удовлетворени от постигнатото, с готовност и ентусиазъм за още много постижения, посрещнахме своя 21-ви рожден ден.

Снимка: Димитър Алексов

Jazz FM отпразнувахме 20-и рожден ден с музика на живо в студиото

Юбилейната година започнахме с музика на живо в студиото ни. Специално сформиран от нас квартет, воден от музикалния ни продуцент Владислав Мирчев – бас, и с участието на Тодор Бакърджиев – тромпет, Ясен Велчев – кийборд, и Стоян Янкулов – барабани, свири самостоятелно и музицира в ефир с гости, сред които Мими Николова, Деси Андонова, Венци Благоев, Вили Стоянов, Михаил Йосифов, Димитър Благоев. Започнахме годината с голям заряд и с музика, създадена специално за нашите слушатели, и така продължихме през следващите месеци.

Снимка: Димитър Алексов

С музика на живо посрещнахме и 20-я рожден ден на Desafinado – едно от първите предавания в ефира ни. На концерта на Мирослава Кацарова в Sofia Live Club музиката се лееше естествено и нежно ни прегръщаше – позната и преоткрита, отдавнашна любов и неизпитвана досега страст. Скъпи приятели и изключително прекрасни музиканти бяха на сцената с нея – Мирослав Турийски – пиано, и нашият колега Младен Димитров – барабани. Сред специалните участници в събитието бяха Павлета Семова – вокал, и Димитър Семов – уду. Сред нашите гости бяха представители на посолството на Бразилия, както и на Френския институт в България.

С концерт на Мирослава Кацарова и приятели отпразнувахме 20-ия рожден ден на предаването ни за латино джаз Desafinado

Снимка: Владислав Мирчев

Със специално създадена музика посрещнахме и Новата година. В края на декември обобщихме в програмата си най-важното, случило се в българския и световния джаз през 2021 г., а последните 60 минути на 2021 г. бяха с предаването Jazztronica на Младен Димитров – DJ Mr. Moon, в което на живо пя Мирослава Кацарова и свириха Владислав Мирчев – бас, и Венелин Георгиев  – саксофон.

Джаз ФМ пеем и свирим за вас, открояваме ярки изпълнения в празнична Новогодишна програма от 18 до 24 ч. на 31 декември

През 2022 г. основахме два джаз фестивала – с единия започнахме да пътуваме в страната, за да представим в ефир музикантите там, където те творят и вдъхновяват своята публика, а с другия специално акцентирахме върху включването на културата в образованието, приемствеността между поколенията, връзката между регионите и взаимодействието между изкуствата.

Снимка: Александра Гълъбова

През юни се проведе първото издание на „Джаз в цялата страна“. 13 проекта, представени от 26-ма музиканти, живеещи и работещи в областите Варна и Добрич, гостуваха на живо в ефира ни от откритото ни студио на морския бряг в клуб „Ментол“ във Варна. Концертите излъчвахме и на Фейсбук страницата ни (първи денвтори ден), където ще откриете и богата фотогалерия, запечатала тези красиви моменти (първи денвтори ден). Чухме вокален и инструментален, класически, съвременен и електронен джаз, запознахме ви с артистите в интервюта преди техните изяви на сцената, създадохме много приятелства и творчески сътрудничества, които след това продължихме и развиваме. Догодина пътешествието ни продължава.

Снимка: Александра Гълъбова

Чавдар Гочев и Георги Илиев

Пред юли инициирахме и проведохме с Община Велинград първото издание на иновативен джаз фестивал, поставил във фокуса си образованието чрез култура, приемствеността между поколенията, събирането на творци от регионите, синтеза на изкуствата. „Jazz Велинград“ събра млади музиканти и ветерани, столични артисти и местни изпълнители в шест събития, придружени от изяви в други изкуства – танцово и изобразително. В началото представихме богатия културен живот във Велинград. 

Проведохме открит урок по музика за духовите инструменти. 

Лекторите – Вили Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, и Мартин Ташев – тромпет, водиха работилница с младите таланти на Велинград и след това свириха с тях.

Снимка: Светослав Николов

По време на музикалните изпълнения в центъра на Велинград имаше танци и изложба детски рисунки за музиката. Вечерта продължи с концерт на „Йосиф Цанков джаз бенд“ с инструментални версии на големите хитове, създадени от Патриарха на песента, отново със солисти Вили Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев.

Снимка: Николай Лазаров

През първата вечер на фестивала се състоя премиерата на новия проект на легендарната вокалистка Мими Николова с нейни незабравими хитове и джаз стандарти. Мими Николова публикува в дигиталните платформи едно от изпълненията си от сцената в центъра на Велинград – песента „Приказка“, композирана от Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев. Това е единственото произведение в програмата ѝ, което не е от нейния репертоар. Оригиналното изпълнение е на Георги Кордов. Специален гост в тази и в още една песен бе внукът на композитора Велислав Стоянов – тромбон, а триото на вокалистката е в състав – Самуел Ефтимов – автор на аранжиментите и пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Стоян Янкулов – барабани. 

Новият концертен проект на Мими Николова се осъществява със съдействието на Jazz FM. С него гостувахме на джаз фестивала в Камен бряг през юли, като вместо Самуел Ефтимов на пианото бе Георги Петров.

Снимка: Джаз на село, Камен бряг

Тук отправихме специално посвещение с песента „Калиакра“, написана от композитора Ангел Заберски с текст на Емилия Захариева и Слава Семирова. Нос Калиакра е само на няколко километра от Камен бряг и Мими Николова го посети за първи път. Песента тя не е пяла от 1965 г. насам, когато в нейно изпълнение „Калиакра“ печели Първа награда на първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, прераснал след две години в „Златният Орфей“. 57 години по-късно вокалистката се завърна към нея, за да постави финал на концерта си и да поздрави сина на композитора – Ангел Заберски, следващ участник във фестивалната програма.

Ден преди Джаз фестивала в Камен бряг Мими Николова се срещна с кмета на Община Каварна и посети за първи път нос „Калиакра“

Снимка: Светослав Николов

На следващия ден проведохме среща концерт с Мими Николова в пълната с любознателна публика зала на Зелен образователен център – Шабла. С Георги Петров на пианото вокалистката представи някои от най-популярните си песни и разказа интересни моменти от своя богат творчески живот.

Следващото представяне на проекта ѝ с претворени незабравими песни от българската и световната традиция бе на „Велека кайт и джаз фест“ през август – фестивал, който създадохме преди четири години заедно с наемателя на плажа Филип Баров. В програмата тази година гостуваха Мими Николова квартет с Георги Петров – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, и Ивайло Манев – барабани, както и триото на Михаил Йосифов – тромпет, с Николай Костадинов – пиано, и Красимир Зафиров – укулеле бас. Незабравими мелодии създадоха неповторимо преживяване в двата дни на този фестивал на окрилението.

Незабравими мелодии създадоха неповторимо преживяване на четвъртото издание на „Велека кайт и джаз фест“ с Мими Николова и Михаил Йосифов

Снимка: Светослав Николов

Миналата година разширихме „Велека кайт и джаз фест“ с джемсешъни, а през тази проведохме и работилница в програмата на читалище „Синева – 2020“ с лектор за ритъма – Ивайло Манев. Домакин ни бе най-новото пространство за култура в Синеморец, представящ основно джаз на живо – „Време е за теб“. Беше вълнуващо да видиш как децата, пет минути преди събитието, влизат в двора, подготвени с кутии с ориз, кенчета с боб или просто две камъчета. След това те научиха толкова много – за ритъма, за размерите, за стиловете – в илюстрации, които Ивайло Манев направи с колегата Владислав Мирчев.

Деца откриваха музиката в проведена от Jazz FM работилница на читалище „Синева – 2020“ в новото пространство за култура в Синеморец „Време е за теб“

Снимка: Читалище „Синева – 2020“

Миналия ноември с благодарност приехме връчената ни от Plovdiv Jazz Fest специална награда – признание за всеотдайната ни работа за развитие на джаз средата.

Jazz FM получи специалната награда на Plovdiv Jazz Fest. Отличието ни бе връчено на откриването на седмото издание на фестивала

Снимка: Владислав Христов

В тази мисия сме заедно с организатора на фестивала и наша колега Мирослава Кацарова от самото начало на важния и значим музикален форум чрез преки студия на място, в които срещаме слушателите ни с участниците в основната и в съпътстващата програма.

Три забележителни концерта в основната програма на Plovdiv Jazz Fest. Слушахме „Четири млади дами пеят джаз“, Антонио Санчес с Тана Алекса и Брад Мелдау трио

Снимка: Владислав Христов

В седмото си издание Plovdiv Jazz Fest ни предложи поредни одухотворяващи срещи с изкуството. Бе невероятно щастие да слушаме Брад Мелдау с неговото трио, бяхме сред първите, докоснали се до новата музика на Антонио Санчес в концерт със съпругата му Тана Алекса, а специалният проект на фестивала тази година бе „Четири млади дами пеят джаз“ с Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Съпътстващата програма ни предложи музика, но и разшири джаз контекста с други изкуства.

Богатата съпътстваща програма на Plovdiv Jazz Fest отново изяви музиката и приобщи към нея други изкуства. Връчване на отличия, джаз изложба, джемсешъни, уъркшоп и литературна среща съпътстваха основната програма

Снимка: Красимир Кръстев

През август бяхме заедно с организаторите на „Банско джаз фестивал“ – Община Банско и „Асоциация Фестивалите в България“, в провеждането на този най-голям джаз форум. Подготвихме съвместно елементи на програмата. Всяка сутрин програмният директор и водещ на Jazz FM Светослав Николов срещаше публиката с музикантите от сцена „Млади таланти“.

Снимка: Светослав Николов

Той участва като лектор на „Банско джаз академия“, провела се в партньорство с Jazz FM, на която младите таланти чуха мъдрите напътствени думи на ярките звезди от голямата сцена. Сред лекторите бе световният китарист от България, живеещ в САЩ, Христо Вичев. Той преподава и концертира по целия свят, а сега за първи път гостува в България, като свири с JP3.

Снимка: Светослав Николов

Христо Вичев на „Банско джаз академия

Таня Иванова и Светослав Николов от екипа на радиото водехме концертите на основната сцена.

Снимка: Димитър Алексов

Запознавахме публиката с характерното за творческия подход на артистите, за да представим най-пълноценно техните нови проекти. След изпълненията им споделяхме от сцената с публиката емоцията от преживяното.

Bansko Jazz Festival сбъдна толкова много мечти. През тази година отбелязахме четвърт век джаз в Банско

Снимка: Димитър Алексов

Били Кобъм

Димитър Алексов снимаше артистите, снимаше музиката, а негови фотоси можете да откриете в албум на Фейсбук страницата ни, част от тях – и в нашия Инстаграм. Фестивалът изобилстваше от незабравими музикални моменти. Jazz FM записахме всички изпълнения от голямата и младежката сцени. По време на фестивалните ни студия всеки ден излъчвахме по един цял концерт и илюстрации от всички останали. Тази музика ще продължи да изпълва ефира ни.

Снимка: Димитър Алексов

Кърк Лайтси

Включихме се и във фестивала A to JazZ, разказвайки „Истории за джаза“ с тромпетиста и вентил тромбонист Стефан Славов и тромпетиста Генчо Въртовски. Интересни моменти от миналото припомни и вокалистката Лиана Антонова. Научихме как джазът се е създавал и израствал у нас от 50-те до 90-те години лично от някои от най-активните творци. Можете да разгледате фотогалерия тук и да проследите цялото събитие в записа по-долу:

През цялата година записвахме още много музика, удоволствие за слушателите и документ за създаващото се сега наследство на джазовия живот в страната. Бяхме на първото представяне на световния пианист Милен Киров в Пространство за култура Portrait, там записахме също Wind Harmonium 2 на Милен Кукошаров, дебютния авторски проект на Арнау Гарофе, първия концерт на Атанас Попов квартетсрещата около музиката на Ню Орлиънс на проф. Владимир Радулов и Венци Благоев, едно от изданията на „Джазът пее на български“, проекта SoundSkaters на Росен Захариев и други. 20-те миниатюри за четири тромбона по музика на Йосиф Цанков в аранжименти на Вили Стоянов записахме в „Синтезис“, от „Камерна сцена Пловдив“ пренесохме в ефира първия концерт след много години на Васил Спасов – пиано, с Петър Славов – контрабас, а третият член на триото е Атанас Попов. Записахме новия проект на Антони Дончев с Росен Захариев и Павел Терзийски в СГХГ.  Бяхме със Стефан Горанов в Schrödinger в последното представяне на живо на неговата нова музика преди тя да бъде записана, а също и с бележития ни пианист, живеещ във Франция, Марио Станчев, който ни поднесе своите изпълнения във Vivacom Art Hall... Подробности за всички записани и излъчени от нас концерти можете да откриете на сайта ни на страницата „От сцената“ в секцията „Дом“.

Снимка: Светослав Николов

Марина Господинова с Антони Дончев и Венци Благоев в „Джазът пее на български“, Пространство за култура Portrait

Участвахме в множество прояви на наши партньори и ги документирахме.

София слуша джаз цял „Един джаз ден“ в Борисова градина с вокалисти от D Stars и национални училища по изкуствата

Снимка: Валентин Станков

С Училище за певци D Stars бяхме заедно „Един джаз ден“ в Борисова градина и в концерт с музиката на Александър Бръзицов в зала „България“, за да стимулираме младите артисти да продължават традицията, да я развиват и да се обогатяват чрез джаза.

Концертът „Прошепнати мечти“: отново докоснати от любовта в песните на Александър Бръзицов. Музиканти от различни поколения отвориха златни страници от музикалното ни наследство

След събитието към младите таланти и публиката се обърна бележитият ни текстописец Матей Стоянов, чието послание записахме и публикувахме в нашия Ютюб канал.

Записахме и излъчваме всички концерти от цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ с нашето медийно партньорство, част от лятната културна програма на Столична община. И именно един от тези концерти бе в програмата на рождения ни ден в предаването за музика на живо  „Джаз емоции“ – пъстро музикално пътешествие със Софийския духов оркестър към Дом на културата „Искър“ под диригентството на Юли Дамянов. Преди да излязат на сцената на „Остров на музиката“ това лято талантите от Brass Squad свириха в студиото на Jazz FM и споделиха в интервюта своята жажда за музика.

Брас зарядът на Brass Squad в „Остров на музиката“ тази вечер. Групата свири на живо в студиото ни преди да излезе в 19:30 ч. на Лятната естрада в Борисова градина

Снимка: Павел Сотиров

Още един наш специален момент през август бе издаването на дебютния албум на колегата Владислав Мирчев, когото чухме за първи път като автор на музика. Той записа пет свои оригинални композиции заедно с Мирослав Найденов – китара, Димитър Хрусанов – кийборд, и Веселин Цветанов – барабани. Можете да чуете пиесите онлайн в дигиталните платформи – във Фейсбук и Саундклауд, а линкове ще откриете в ревюто ни за албума.

Владислав Мирчев след дебютния си албум с авторска музика: „Ще полагам всички възможни усилия да продължавам напред и не мисля, че има нещо, което да ме спре“

Снимка: Светослав Николов

По наше предложение най-високото отличие на Министерство на културата получиха двама от големите ни творци – Маргарита Радинска и Антони Дончев. Jazz FM сме признателни за приноса на изявените личности към развитието на джаза и с уважение го почитаме.

Маестро Антони Дончев и Маргарита Радинска със „Златен век“ от Министерството на културата

Снимка: Светослав Николов

Продължихме да правим слушателите си съпричастни на работата на отдадени на джаза артисти и да разказваме как се създава музиката.

Фънкът е тяхна стихия. The Essential FUNK Trombone записаха втори албум

Снимка: Светослав Николов

Бяхме при музикантите в студията при звукозаписи и зад кулисите преди и след концерти, за да разкрием детайли от творческия процес. Преди да звучи на живо на сцената, записвахме музиката и запознавахме с нея слушателите в ефир.

„Like Jazz 3: Романтични пиеси“ на Ангел Заберски трио е на път към публиката

Снимка: Светослав Николов

Продължихме да свързваме любителите на музиката с нейните автори в проекта ни „За албумите от техните създатели“. Това е един от акцентите в ефира ни за документиране на развитието на българския джаз. Думите на артистите за техните преживявания и чувства, въплътени в музика, можете да чуете в разказите им на страницата на предаването в секцията „Дом“ на сайта ни.

Снимка: Светослав Николов

Георги Линев подписва автограф в студиото ни

В празничната си програма на 17 септември представихме всички тези акценти от работата си през изминалата година в редовни и извънредни предавания. Празникът по традиция завърши с музика на живо на концерта на Мирослава Кацарова в нейния дом в с. Марково над Пловдив. Тя изпя Happy Birthday с Мирослав Турийски на пианото и Младен Димитров на барабаните, а в концерта специално участие взе саксофонистът Мишел Нахабедян.

Изпълнени с щастливи преживявания и още по-уверено гледащи напред, продължаваме да срещаме по разнообразни начини публиката с джаз музиката. Радваме се, че тя звучи на все повече места пред все по-големи аудитории, за да одухотворява хората и да облагородява средата. Имаме много идеи за следващата ни, 22-ра година, които с голямо желание и много любов ще осъществим.

Най-скорошната ни среща на специално събитие ще бъде на 1 октомври на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Светослав Николов ще бъде водещ на срещата на публиката с Мими Николова, която ще представи обширна програма от своето творчество със Самуел Ефтимов на пианото. В концерта ще има две специални посвещения към Пловдив. Мими Николова ще изпълни за първи път на живо песента „Вечерен сняг“, текстът на която е написан от родения именно в Града на тепетата Иван Теофилов. Той сега е на 91 години, а неговите стихове в песента описват романтичната атмосфера на Стария град. Второто специално посвещение ще е с песента „Вечер над Орлов мост“, която Мими Николова записва с Милчо Левиев и неговата формация „Джаз фокус’65“ през 1967 г. и която е изпълнявала на живо само веднъж.

Ключови думи: