Триото на Стефан Горанов GoraSwing представи за последен път на живо преди да бъдат записани пиесите от втория си албум
Снимка: Светослав Николов

Триото на Стефан Горанов GoraSwing представи за последен път на живо преди да бъдат записани пиесите от втория си албум

Концертът на GoraSwing в състав: Стефан Горанов – барабани, Димитър Льолев – саксофон, и Васил Хаджигрудев – контрабас, се проведе в Schrödinger на 21 януари 2022 г.

Барабанистът Стефан Горанов създава триото GoraSwing със саксофониста Димитър Льолев и басиста Васил Хаджигрудев с цел в постоянно обновяващ се репертоар музикантите да се срещат в импровизация основно в нови пиеси върху класически теми – от американската песнопойка или от традицията на различни народи. След две години изяви на сцените самостоятелно и с гости през 2019 и 2020 г. триото записва дебютен едноименен албум. През следващите две години в концертите на формацията са пиеси от този диск, към които постоянно се добавят нови. В края на януари 2022 г. музикантите отново влизат в студио, за да запишат заглавията, появили се от натрупванията през изминалите две години. По-голямата част от репертоара те представиха на концерт в Schrödinger на 21 януари.

Снимка: Светослав Николов

Програмата представи в интервю по Джаз ФМ по-рано същия ден Стефан Горанов:

„Ще изсвирим три нови произведения, които не сме свирили преди. Голяма част от създаването на тази музика е свързана със свиренето на живо. Дори да си репетираме вкъщи сами или заедно в репетиционните, ако не го изсвирим на живо, нямаме съвсем реална представа за това как работи музиката. Получи се тип сюита – идеята за това ми дойде от свирене с Георги Корназов. Има четири нови произведения. Две от тях свирихме в Schroedinger преди месец, помислихме си заедно какво можем да направим, за да стане малко по-добре. Така че дори това, което сме свирили, е променено. Ще има две нови части на сюитата, ще изсвирим и произведения, които сме изпълнявали през последните две години от излизането на първия албум. Поначало идеята ми за този проект GoraSwing е да са песни, които аз съм написал, базирани на джаз пиеси от миналото, както и народни песни. Довечера ще свирим една българска, една украинска и една американска. Българската е „Песен за цар Иван Шишман“ („Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила“). Знам я от филм за цар Иван Шишман. Миналото лято я свирихме на Джаз фестивала в Стара Загора и кап. Цветомир Василев, диригентът на Военния бигбенд, бе много щастлив, защото това е химнът на Велико Търново. Аз бях много доволен, защото харесвам и Велико Търново, и песента. Тя е в репертоара ни и понеже и Митко Льолев обича българския фолклор, това си му е един от профилите. На 28 януари отиваме при Косьо Кацарски отново да ни запише. Идеята е довечера да си направим примерен запис и мисля, че това ще са заглавията, които ще влязат в албума.“

Снимка: Светослав Николов

Концертът звучи в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 27 януари от 21 ч. и на 30 януари от 19 ч. Многоканален запис, смесване и мастериране – Владислав Мирчев.

Снимка: Светослав Николов

За първия албум на триото подробности ще узнаете от разказа на Стефан Горанов в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ на 26 януари от 19 ч. с повторение на 29 януари от 14 ч.: Триото на Стефан Горанов с Димитър Льолев и Васил Хаджигрудев GoraSwing дебютира с едноименен албум. Александър Логозаров е специален участник. Нашето ревю от 2020 г. с интервю с музиканта е тук: Свеж поглед към джаз стандартите в новия албум на Стефан Горанов GoraSwing

Ключови думи: