„Джазът пее на български“ с джаз стандарти със стихове на Мария Донева в изпълнението на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев
Снимка: Светослав Николов

„Джазът пее на български“ с джаз стандарти със стихове на Мария Донева в изпълнението на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев

След двугодишно отсъствие проектът се завърна в Portrait за коледно издание, което Джаз ФМ записахме и излъчваме в ефир

С усмивка погледнахме сериозното в живота и ни стана по-леко и по-светло чрез коледни песни и джаз стандарти със стихове на Мария Донева, поднесени от Марина Господинова, Венцислав Благоев и Антони Дончев. След двугодишно отсъствие проектът се завърна на сцена и топло ни прегърна с музика на 18 декември 2021 г. в Пространство за култура „Портрет“. Другите участници на сцената покани създалият преди повече от 12 години проекта Венци Благоев.

Снимка: Светослав Николов

Последното издание на „Джазът пее на български“ бе през декември 2019 г. в „Книгата“. Тогава току-що бяхме започнали да чуваме в новините за епидемията в Китай и не смеехме да предположим какво предстои.

Снимка: Светослав Николов

Мария Донева не можеше да бъде с нас и Венци Благоев я включи във видеовръзка, точно преди да заживеем по този начин месеци наред до съвсем скоро.

Снимка: Светослав Николов

„Последния път разбрах как ще изглежда светът, след като си отида. Това бе три месеца преди пандемията – нямаше още такива онлайн събития, това бе първото. Ние бяхме като предвестници… Стоя си вкъщи, подсмърчам, че не съм сред вас и слушам как Венци, Марина и Антони казват: „Мария сега не е сред нас, но нейните думи продължават да ни радват, ето сега ще прочетем нейните стихове. Кой иска да каже нещо за Мария, нещо хубаво? Тя сега ни слуша някъде и ни се радва.“ А аз съм си украсила вкъщи с лампички, някой мръдна камерата и видях, че съм в огромен мащаб и всички в залата ме гледат... Лошо е да не сме заедно. Хубаво е да сме заедно. Знам, че най-хубаво е да се гушкаме вкъщи, но това, че сте оставили диваните, за да сте тук, да се съберем и да се отдъхнем – това е празникът за нас.“ – каза в началото Мария Донева. После тя ни чете своите стихове в паузите между песните с тях.

Снимка: Светослав Николов

Нейните текстове карат джаз стандарти и любими коледни песни да зазвучат в изпълненията на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев толкова близко до нас – виждаме обичта, чуваме усмивката, музиката ни изпълва.

Снимка: Светослав Николов

Всеки от тримата има много активни проекти, в които реализира различните аспекти на творческите си интереси, но тук е завършен в цялостен образ. Изключителни артисти, в „Джазът пее на български“ те използват своите умения, за да направят така, че музиката да звучи като дом, какъвто е тя за тях.

Снимка: Светослав Николов

Радваме се, че имаме възможността да слушаме пеенето на Марина Господинова, в което песента излиза леко като дъх, естествено и живително като вдишването и издишването. Антони Дончев вплита класически мотиви и интересни идеи в познатите песни, заради което всеки се удивлява от еластичността на музиката в нейната безграничност, простор за въображението на твореца.

Снимка: Светослав Николов

Венци Благоев е тромпетист само в краткото представяне, той свири на редица медни духови, които от време на време заменя с перкусии.

Снимка: Светослав Николов

А накрая ни изненадва със свирене с чайник в Waters of March.

Снимка: Светослав Николов

„Някой път се чувстваме малцинство – глупави и наивни идеалисти, които въобще нямат бъдеще. А това не е така. Красотата има смисъл и нейната сила е нашата сила. Тя ни дава сила, а ние я правим жива. Това, че сме заедно и не сме сами, е много важно. Празник е всеки ден да видиш нещо красиво, да участваш в нещо хубаво. Много съм благодарна, че мога да съм в този проект, защото искрено вярвам в него. Възхищавам се на всички, които участват в него и които го слушат!“ – каза в интервюто след концерта Мария Донева.

Снимка: Светослав Николов

„Дано тези празници са много, много топли, светли и гушкави за вас, с любими хора. Да е много щастлива Новата година!“ – пожела на слушателите Марина Господинова. Преди това, по време на концерта, Мария Донева подчерта, че новата година трябва да е 200 пъти по-хубава от сегашната. С Марина споделяме убеждението, че ще е така.

Снимка: Светослав Николов

Юлиана Маринова от Portrait е щастлива от музиката, която се ражда в създаденото от нея ново пространство за култура в София и споделя вълнението онлайн. Тромбонистът Калоян Горчев, който също е от екипа, се появява, докато правим интервютата с музикантите след концерта, и този момент улавя Венци Благоев.

„Джазът пее на български вече 12 години и половина. Две години имаше пауза. Много съм щастлив, че намерихме това прекрасно място – Portrait.“ – започна Венци Благоев и се обърна към Антони Дончев: „На 14 февруари ще свирим къде с Тони?“ „В Portrait!“ – подразбира се отговорът на Антони.

Снимка: Светослав Николов

„Много ни хареса. Ще правя дори „Джаз за деца“ тук. Липсват „Чайната“, липсва „Студио 5“, но Юлиана и Калоян са прекрасни хора. Благодаря, че ги подкрепяте! Джазът продължава да живее в България!“ – завърши Венци Благоев.

Снимка: Светослав Николов

„Дано следващата година е по-добра, аз вярвам в това. Дано да имаме освен здраве и радост, вдъхновение и мъдрост. Мъдростта е много важна. Тя ще ни накара да се вслушаме в тези хора, които имат какво да ни кажат и на какво да ни научат. Разпиляваме много енергия в говорилня и себепоказване, което ни пречи. Трябва да се смирим, да се опитам да намерим любов, добрина и толерантност.“ – се обърна към слушателите ни Антони Дончев.

Снимка: Светослав Николов

Джаз ФМ документирахме събитието, за да го поднесем в коледните дни и за да звучи музиката в ефира ни. Многоканален звукозапис, смесване и мастериране – Владислав Мирчев. „Джаз емоции“ със запис от концерта слушаме на 23 декември от 21 ч. с повторение на 26 декември от 19 ч.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи:
@