Bansko Jazz Festival сбъдна толкова много мечти
Снимка: Димитър Алексов

Bansko Jazz Festival сбъдна толкова много мечти

През тази година отбелязахме четвърт век джаз в Банско

Осемте дни в Банско за Bansko Jazz Festival бяха преживяване за всички сетива, обединило ведно творенията на природата и създаденото от артистите на сцената. Фестивалът, който непрекъснато се развива, обновява и с всяка година надгражда постигнатото, премина под знака на 25 години джаз в Банско. Той се утвърди като място за срещи, пълноценно общуване, открития, натрупване на нови знания и съвсем естествено ни събра, създавайки усещане за общност. Градът пулсираше от сутрин до вечер с енергията на джаза, очарованието на импровизацията и яркия талант на участниците в Bansko Jazz Festival.

Богатата музикална програма ни приобщи към различни светове от звуци, с които се отправихме на истинско музикално пътешествие. Джаз звучеше на знакови места за Банско: започвайки сутрин от сцена „Млади таланти“ в градския парк, освежен с нови фонтани в езерото, преминавайки следобед в „Джаз в града“ по новоизградената през миналата година пешеходна улица „Гоце Делчев“, достигайки вечер до голямата сцена на площад „Никола Вапцаров“ и завършвайки на джемсешъните в Ginger Bar & Dinner.

Стиловата палитра обединяваше джаз, етно джаз, фънк, фюжън, рок, поп, нео суинг и боса нова. Отделните концерти съчетаваха поклон пред традицията, но и новаторство; изисканост, но и забавление; комуникативност, но и съзерцание, както и обръщане към дълбокия вътрешен свят на човека. Музикантите разказваха истории с виртуозност, обединявайки култури, влияния и исторически периоди, преплитайки в своите изпълнения житейския си опит и преживявания.

Голямата сцена ни предостави възможността отново да чуем титан като Били Кобъм, да се срещнем за първи път с музикалния гений на Кърк Лайтси, да се докоснем в дълбочина до многопластовия талант на Салвадор Собрал, победител на „Евровизия“. Особено важно бе да чуем български музиканти в нов контекст. Сбъдната мечта бе първият концерт у нас на емигриралия преди 26 години от България Христо Вичев – име от върховете от класациите, той се представи с JP 3. За първи концерт у нас, след като напуска страната ни през 1994 г. като дете, се завърна Едиз Хафъзоолу. Станахме свидетели на няколко специални сътрудничества – на Арпи Алто с Любомир Денев и Венци Благоев, на Дафна Леви, Тамир Милер и Асаф Сиркиз с Венци Благоев и Михаил Иванов, на германския квартет Soulcrane с Димитър Льолев. Още българска музика в световен план прозвуча в изпълненията на Живко Василев с трима музиканти от различни държави в родилия се в Ротердам проект Arifa. Незабравим остава моментът, когато на сцената и пред нея Били Кобъм и Кърк Лайтси се държаха ръка за ръка и разговаряха като стари приятели преди концерта на пианиста. Bansko Jazz Festival бе не сбор от концерти, а поредица от събития.

Много е важно, че тук заедно бяха ярки имена и млади таланти, много от тях – с преподавателите си. Те се слушаха един друг с голям интерес, а артистите от голямата сцена предадоха своя опит и вдъхновение на продължителите на традицията в „Банско джаз академия“ – нов елемент на фестивала тази година. Светослав Николов от Jazz FM закри академията с лекция и дискусия за общуването с публиката, защото джазът е изразяване, но и споделяне, връзка и доверие. Така фестивалът оформи линия на развитие, в която опитът се предава към следващо поколение, а към него е добавена искрена любов към джаза. Участниците в обучението се представяха ежедневно пред публика, която ги откриваше с възхищение и си отбелязваше нови любимци, които да търси в афишите.

Тази година сцена „Млади таланти“ се утвърди като важно място за открития и беше предпоставка за едно добро начало на деня. В публиката бяха хора от всякакви възрасти, дошли със своите деца, дори бебета, и домашни любимци. Случайни минувачи при звука на музиката променяха посоката на своята разходка, идваха до сцената и оставаха да слушат. В непринудена и свежа обстановка сред зеленината се събирахме съмишленици, обединени от музиката и водени от естествения порив към добрия начин на живот. Светослав Николов от Jazz FM запознаваше публиката с новите имена в джаза, които не са толкова бъдещето на жанра в България, колкото неговото настояще – активни, израстващи, развиващи музиката и средата. След концертите самите ние откривахме творческото начало в себе си в разнообразни занимания за малки и големи в семейните игри в парка.

Джазът се вля в ежедневието на Банско и чрез две музикални точки на малки площади по пешеходната улица „Гоце Делчев“. На Bansko Jazz Festival бе естествено във всеки момент около теб да звучи джаз, а участниците в „Банско джаз академия“ да имат още възможности за изява, включително чрез сформирането на специални проекти. И тук, в тихата уличка, джазът бе извор на красота.

Сериозен форум като Bansko Jazz Festival няма как да премине на такова високо ниво без активното участие на публиката – с нейното присъствие, включване, реакции, топло отношение, любопитство и непрекъсната подкрепа за артистите. Джазът е обмен, общуване и взимодействие и това ясно си пролича в двустранната комуникация между артисти и публика. Дълги и интересни бяха сесиите за подписване на автографи. Артистите не пестяха време да чуят отзиви, да отговорят на въпроси, да се снимат и просто да поговорят с въодушевените почитатели.

Таня Иванова и Светослав Николов от Jazz FM бяхме водещи на концертите на голямата сцена, за да предадем на публиката емоцията си от изкуството на изпълнителите, да представим личността на всеки един от тях, да запознаем слушателите с актуалните творчески търсения на артиста, да ги подготвим за предстоящото преживяване. А след като сме чули музиката – да изведем основното от концерта и да споделим своите емоции, в които да се огледаме един друг и да останем заедно.

Фестивалът разказа и история в снимки с изложбите на Димитър Русев и Константин Зайков, както и във филм, изготвен от студенти в „Нов български университет“.

Музиката от Bansko Jazz Festival веднага достигаше до ефира на Jazz FM, записана на голямата сцена от колегата Владислав Мирчев, а на младежката – от Милчо Кацаров. Всеки ден излъчвахме по един концерт и илюстрирахме с откъси другите събития. От тук нататък тези изпълнения в постоянна ротация и в специални предавания в програмата ни редовно ще напомнят за тези моменти на щастие и ще разказват за тях на света. На сайта ни и в каналите ни във Фейсбук и Инстаграм публикувахме снимките на Димитър Алексов за Jazz FM, от които звучи музика.

Организатори на Bansko Jazz Festival са Община Банско и „Асоциация Фестивалите в България“, Jazz FM е медиен партньор. За екипа ни бе удоволствие да работим с организаторите и с техническите сътрудници – хора с отношение, знаещи и постигащи най-добрия резултат. Bansko Jazz Festival сбъдна мечти. Изпълнени с благодарност си тръгнахме от това мащабно културно събитие с голямо отражение върху цялостната ни среда.

Ключови думи: