Марио Станчев изпълнява свои оригинални пиеси с Кристоф Ленконтан на
Снимка: Светослав Николов

Марио Станчев изпълнява свои оригинални пиеси с Кристоф Ленконтан на "Камералия"

Марио Станчев се завърна в България за специален концерт с басиста Кристоф Ленконтан. Събитието бе в програмата на фестивала „Камералия“ с артистичен директор Людмил Ангелов и се проведе на 28 октомври 2021 г. във Vivacom Art Hall. Джаз ФМ записахме концерта, за да го документираме и да го представим в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“. Звукозапис и смесване – Владислав Мирчев.

Снимка: Светослав Николов

Програмата с оригинални произведения на Марио Станчев е озаглавена „Станчев Soul Songs“. В интервю по Джаз ФМ той обясни: „Сега е много на мода соул-джазът. Малко избягахме от интелектуалните неща и се върнахме към основите на джаза, а аз това го правя, откакто съм роден. Затова нарекох с малко ирония програмата така. Има още една причина – като композирам, директно изказвам каквото чувствам в момента.“

Снимка: Светослав Николов

Пиесите Марио Станчев създава и поднася в характерния си стил – силно свързан с традицията на джаза, но също и на класическата музика, ярко присъстващ в съвремието, сериозен в своя подход и с щипка хумор, даващ всичко нужно на музиката.

Снимка: Светослав Николов

Той използва няколко сола на Кристоф Ленконтан, за да „разгледа“ картините на стените в изложбената зала, пъргаво завръщайки се с усмивка на рояла, за да продължи.

Снимка: Светослав Николов

С басиста Кристоф Ленконтан се познават от града, в който Марио Станчев живее – Лион: „Той е много добър музикант. Написаното от мен на моменти е доста сложно, а той веднага влиза в музиката. От друга стана реагира бързо и умело – веднага чувства накъде вървят нещата, когато свиря. Съвсем случайно започнахме да свирим заедно и веднага разбрах, че си пасваме.“

Снимка: Светослав Николов

В него той намира всичко, което търси в сценичния партньор: „Той има много богата култура в джаза, но не само в този жанр. Тъй като моята музика върви и малко наляво и надясно, това е добра за нея. Просто двамата много си допаднахме.“

Снимка: Светослав Николов

Чухме интересни диалози и силна взаимност в музицирането във времена, отделящи ни един от друг и поставящи ни на изпитание. Именно след първия Ковид-19 локдаун във Франция се провежда първият концерт от тази програма. Двамата творци решават да не го оставят последен. „Изнесохме го в музикалния магазин на един приятел. Видяхме, че нещата вървят добре и решихме да продължим.“ – описва историята на сътрудничеството Марио Станчев.

  • Думите на Марио Станчев можете да чуете в плейъра под основната снимка. Цялото интервю е публикувано тук.
  • Документален запис от представянето на „Станчев Soul Songs“ на „Камералия“ звучи по Джаз ФМ в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 9 ноември от 21 ч. с повторение на 13 ноември от 19 ч.

„Камералия“ е създаден и се организира от Людмил Ангелов и се провежда със съдействието на Столична община.

Ключови думи:
@