Атанас Попов дебютира като лидер на квартет с Димитър Льолев, Милен Кукошаров и Михаил Иванов
Снимка: Светослав Николов

Атанас Попов дебютира като лидер на квартет с Димитър Льолев, Милен Кукошаров и Михаил Иванов

Премиерният концерт бе в Portrait на 7 април 2022 г.

Четирима приятели свирят заедно свои композиции в проект на барабаниста Атанас Попов. В Атанас Попов квартет са още саксофонистът Димитър Льолев, пианистът Милен Кукошаров и басистът Михаил Иванов.

Снимка: Светослав Николов

Тяхното приятелство е и в музиката, която слушаме. Виртуозните, красиви и интересни пиеси са изпълнени с уважението и близостта помежду им. Те се разкриват чрез оригиналното си творчество и чрез погледа на другите върху тях.

Снимка: Светослав Николов

Проектът се заражда в Пространство за култура Portrait и първият концерт бе там на 7 април 2022 г. Джаз ФМ го документирахме и излъчваме в ефир. Концерта в цялост слушаме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 28 април от 21 ч. с повторение на 1 май от 19 ч. Пиесите от него звучат вече и в редовната ни програма. Звукозапис, смесване и мастериране: Владислав Мирчев.

Снимка: Светослав Николов

Концертът започна с пиесата „15-и етаж“ от Димитър Льолев. Живият, динамичен град, който се вижда от високо от балкона, се чува в съвместното музициране и в мелодията на саксофона. Гледката ни приканва да се обърнем към въздействието върху нас на случващото се наоколо, насочва погледа към музиката и към теб самия. Поредица от случайности оформят така интересен и непредсказуем, но съдбовно подреден живот в „Зарове“ от Михаил Иванов. В изненадите откриваме непознатото и намираме вълнение, в тяхното осмисляне в бас солото на автора – ново знание.

„Разпилени вибрации“ (2021 г.) е дебютен албум на основаното от Михаил Иванов дуо с Александър Логозаров Noise Linguistix

Wind of Change на Милен Кукошаров идва с приемането на новото, което ни разтърсва из основи и ни съгражда укрепнали и още по-устойчиви. Обогатеният вътрешен свят предразполага към вглеждане в новите светлини в него, това ни подрежда и ни води до проникновения. Те идват като основа на „Ново начало“ в пиесата на Атанас Попов – вдъхновена от реални събития с негативен знак, но превърнали се в повратна точка към положително развитие.

Снимка: Светослав Николов

Смирени, свеждаме глава, успокоени, отново я повдигаме и виждаме чудодейна промяна. Трансформацията ни е дала стабилност и увереност, на душата й е по-уютно и просторно. Bucket of Hope на Милен Кукошаров е за упованието, което изглажда препятствията по нашия път, разкъсало облаците, то го облива в слънчева светлина. Романтичната нагласа ни предразполага към посрещане с любов на всичко новоразкрило ни се, то ни озарява.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи:
@