„Like Jazz 3: Романтични пиеси“ на Ангел Заберски трио е на път към публиката
Снимка: Ангел Заберски трио

„Like Jazz 3: Романтични пиеси“ на Ангел Заберски трио е на път към публиката

Двата концерта за премиерата са на 6 октомври в Зала 6 на НДК от 18 и от 20 ч.

Ангел Заберски трио с Борис Таслев и Стоян Янкулов завършиха работата по третата част на албумния проект Like Jazz и веднага започнаха подготовката за концертите за премиерата на „Романтични пиеси“ на 6 октомври от 18 ч. и от 20 ч. в Зала 6 на НДК. Събитията ще се проведат при 50% капацитет на залата. Джаз ФМ присъствахме в началото на репетициите и за албума, и за предстоящите концерти.

„Романтични пиеси“ в третата част на поредицата Like Jazz на Ангел Заберски трио

В първия ден от работата по албума в края на февруари заснехме епизод от поредицата ни „Филми за джаза“, който публикувахме в началото на март. Докато свирят за слушателите ни нежната музика, която предстои да бъде записана, възникна заглавието „Романтични пиеси“. Тогава и Ангел Заберски определи новия за съвременната ни музика подход – множество репетиции, последвани от концерти преди записването на албум. Обичайно изявите пред публика се възприемат като възможност дискът да достигне до нея. Идеята на Ангел Заберски бе тези срещи със слушателите да са част от творческия процес при изработката на продукцията, за да бъде запечатана на студиен запис във върхова форма. Така ще чуем „Like Jazz 3: Романтични пиеси“, когато на 6 октомври за първи път се докоснем до диска на премиерата на албума.

Снимка: Ангел Заберски трио

Като изключително положителни определи резултатите от многомесечния труд сега Ангел Заберски: „Това ме радва като музикант. Извървяхме дълъг път. Много работа, много работа. Даже се учудвам, че положихме толкова много труд. Изключително професионално си свършихме работата, доколкото позволяват възможностите, уменията и силите ни към този момент в нашето развитие – професионално и житейско.“ Албумът се явява част от това развитие. Музиката от проекта вече бе представена във Варна, както и на „Банско джаз фестивал“, бе записана и в подготовката за концертите за премиерата продължава да обогатява артистите.

Снимка: Ангел Заберски трио

След месеци на постигане Борис Таслев отбелязва, че творческият процес не спира: „Днес се занимахме с неща, за които се зачудих как не ни е хрумнало да им обърнем внимание преди. В нов контекст установихме, че начина, по който сме интерпретирали едни произведения за запис, би било по-добре да променим за представяне на живо. Изненадах се, че въпреки целия този труд, сега излизат нови неща, не по-малко интересни.“ Неуморната работа е и неспирно вълнение в откривателството. „Музиката е много специална. На запис звучи прекрасно, но тя изисква да промениш отношението си към свиренето, аранжимента, за да прозвучи на живо така въздействащо и пълно, както от диска. Процесът не спира до последно и продължаваме да работим.“ – казва Стоян Янкулов, оставил палките на барабаните само за минути, докато трае интервюто.

Снимка: Ангел Заберски трио

Произведенията в „Like Jazz 3: Романтични пиеси“ идват от много далеч назад във времето, те са ни познати и любими, затова е винаги любопитно да чуем авторския поглед върху тях – какво са открили любимите ни музиканти и извеждат на преден план, как го разгръщат, по какъв начин искат чрез него да въздействат. Те боравят с материал, който подлежи и дори изисква заради многото години, минали от написването му, да се интерпретира, да се влага още и още от личната естетика, от отношението към музиката. Така произведенията стават основа, върху която музикантите надграждат като отношение и личен принос. „Ползвам само част от тези популярни образци. Моята роля е да вкарам темата в 32 такта, както е в песенната форма. Това ми бе най-трудно, но много интересно. Много обичам хубавата хармония, хубавата мелодия. Моята музикална естетика е водещият акцент, което ме подтикна да работя с тези пиеси, да потърся в тях по-различен материал. Харесвам това, което съм направил и, ако мога да въздействам на аудиторията с моята лична убеденост, какво по-хубаво от това?!“ – е гледната точка на Ангел Заберски.

Снимка: Ангел Заберски трио

И тримата споделят удовлетворение от преживяното, от направеното, от постигнатото. „Джаза са го измислили със своите хармонии композитори като Моцарт, Бетовен, Бах, Шопен. Абсолютна благодат е да импровизираш върху тази музика, да я използваш, да я аранжираш. Аз се радвам, че ние не разрушаваме старото, за да градим ново. Взимаме, каквото е направено досега, и надграждаме. Свирим, базирайки се на съвремието, в което живеем, използвайки вече направените прекрасни неща.“ – е погледът на Стоян Янкулов.

Снимка: Ангел Заберски трио

В този процес тримата музиканти са в много близка връзка. Ангел Заберски знае, че музикалната му идея ще бъде разбрана и ще бъде поднесена от тримата по начина, по който е в неговата представа: „Това е хубавото да бъдеш с изключителни професионалисти. Правя аранжиментите сам вкъщи, имам определен звук в главата, но не мога да изпиша всичко буквално. Когато само скицирам идеята си и казвам, запявам или засвирвам на двамата какво си представям, те вникват в замисъла и започват да ходят стабилно в демонстрираната от мен музика. Получават се много хубави музикантски неща. Те са страхотни импровизатори с изключително богат опит в музиката и веднага разбират за какво става въпрос.“

Снимка: Светослав Николов

Така музика от миналото звучи в днешния ден с първоначалния си замисъл, предаден от трима големи артисти през тяхната чувствителност, жива основа на творчеството им. „Тази музика е вечна, тя ще пребъде. Това си е класическа музика с много елементи от джаза – импровизациите, звука, инструментите. Ненатоварваща, приятна. Постоянно го има елемента на изненадата, което също е много важно.“ – посочва Ангел Заберски. Работата по проекта е търсене в душата и изследване на живота, става ясно от думите на Борис Таслев: „Като съм слушал оригиналните произведения, съм си представял моята лична история в историята, която чувам в тях. Мислел съм си дали това не може да бъде пренесено в сегашната интерпретация. Процесът се оцветява с разсъждаване и отнасяне към емоциите на това кое усещане от оригиналното произведение е възможно да се пренесе и дали е нужно. Било е и продължава да е интересно.“ Затова тези „Романтични пиеси“, много страстни, са така изпълнени с емоция в интерпретацията на триото. В основата е любовта, посочва Стоян Янкулов: „Страстта идва от любовта към музиката, от това, което правим. Любов към изкуството, към хармонията, към музиката въобще.“

Интервюто с тримата музиканти можете да чуете чрез плейъра по-горе. Билети за концертите се продават тук за 18 ч. и тук за 20 ч.

Ключови думи: