Фънкът е тяхна стихия. The Essential FUNK Trombone записаха втори албум
Снимка: Светослав Николов

Фънкът е тяхна стихия. The Essential FUNK Trombone записаха втори албум

Само ден бе достатъчен на вдъхновените музиканти да запишат албума със свои композиции

Еклектична смесица от пънк, фънк, рок, метъл, джаз и диско – така описват втория си албум музикантите от The Essential FUNK Trombone. Той излиза година след появата на дебютния T.E.F.T., носи в себе си неговата енергия и разнообразие, но има и една съществена разлика. „Вторият ни албум е изцяло с композиции на членове на групата и това му придава съвсем друг заряд. Всеки пише за себе си и за останалите. Доста е цветен.“ – посочи новото създателят и лидер на групата Вили Стоянов.

Снимка: Светослав Николов

В предходния албум имаше композиции на музикантите от състава, но също и на Веселин Веселинов – Еко, Ангел Заберски, Михаил Йосифов и Милен Кукошаров. Присъствието на външни автори създава друга нагласа – на прецизно представяне на нечия друга творческа идея в двойна автентичност – на автора и на изпълнителите. Това дисциплинира и обединява, важно е за първи албум. В развитието на формацията обаче музикантите се сплотяват около музиката, която създават самите те – не свирят ноти, а свирят заедно, стимулират се един друг като автори и инструменталисти. Създаването и изпълнението на оригинална тяхна музика ги развива и сближава.

Снимка: Светослав Николов

„Доста убедени сме в това, което се случва“ – е оценката на Вили към края на първия ден на звукозаписите. Оказва се, че само ден им е достатъчен за основната работа, на следващия само ще се прецизират детайли. Музикантите са окрилени и буквално летят. Разговаряме в кратка почивка, всичко казано до тук още повече ме заинтригува и на моите финални думи „Хайде да ви чуя!“ отговарят с „Хайде!“, отправят се към студиото и по пътя обсъждат структурата на следващата пиеса.

Снимка: Светослав Николов

Вече вътре, след едно изсвирване, за да усетят звученето на творбата в студийната обстановка, веднага записват. Тя е готова от втория тейк.

Снимка: Светослав Николов

Музикантите слушат критично и остават доволни. От целия албум само за две заглавия някой от тях е убеден, че може да направи един от детайлите още по-върховен и всички са съгласни да ги изсвирят отново.

Снимка: Светослав Николов

„Много хубав ще стане!“ – убеден е Митко Благоев. От думите на всички лъха оптимизъм. До момента те са вложили невероятно много сили в записите, но това не изтощава, а ги зарежда. „Имаме доста енергия. Силно се надявам да получим този заслужен успех.“ – отбелязва Виктор, и той неуморен.

Снимка: Светослав Николов

Колкото по-трудно, толкова по-добре. „Пиесите са предизвикателни за свирене и интересни за слушане.“ – оценява ги Даниеле Феббо. Музикантите се влагат в тези творби. Свирейки произведението на колега, всеки приема частица от неговия характер. Това обогатява звука и самите тях. „Много съм щастлив, че сме успели да съберем толкова различни и разноцветни идеи.“ – усмихнат като другите е Алекс Васев. „Страхотно е, че свирим толкова хубава авторска музика.“ – завършва Иван Йорданов.

Снимка: Светослав Николов

И веднага прави шеговит коментар за способностите на групата да запише албум за един ден. На снимките горе и долу тромбонист и саксофонист внимателно уточняват съзвучието.

Снимка: Светослав Николов

Вторият албум на The Essential FUNK Trombone започва да се оформя още с появата на първия и е свързан и с другите проекти, в които музикантите свирят заедно. Вили иска да напише тежка за стила пиеса, вдъхновен от аранжимента на Мартин Бодуров и Виктор Викторов на Blow, с който BrazzViliDJ завършват концертите си. Така се появява Blow the Funk Out. Втората идва с носталгия към детството, когато сестра му му пуска на грамофона Queen, Бах, Луис Армстронг и Ела Фицджералд, но също и Modern Talking и Си Си Кеч: „Neon се опитва да събере разхвърляните ми спомени за диско музиката от това време.“ „Идем“, която представя групата, е интро и аутро към албума. Една от темите в браса на пиесата на Алекс Васев Mr. Tuesday хрумва на Вили от видеото, с което ви запознахме с групата във „Филми за джаза“.

The Essential FUNK Trombone: взаимност, насърчение и импровизация, която създава нова творба

Алекс Васев за първи път прави преработка на класическо произведение – част от „Петрушка“ на Стравински. Но тъй като в онзи момент не е сигурно уреждането на правата, той пише още една – T.E.F.T.’s Backup Party. „Което си е тресня – повлял съм се от Вили и Виктор.“ – уточнява той, извеждайки още една нишка на обогатяването чрез другите. Mr. Tuesday е песен-посвещение. На кого, Алекс Васев оставя хората да се досетят.

Снимка: Светослав Николов

Даниеле Феббо участва „скромно“, по неговия израз, с една композиция – Do It Right, Make It Nice. „Много харесвам контрастите в музиката. Първата и втората част са много различни. Цялото ми влияние е от много слушане на лайвове на Мейсио Паркър.“ – описва я той. Виктор Викторов има две композиции, едната от които той лично не харесва много, всички от групата знаят това, но Вили изрично настоява да я включат. „Тя е вдъхновена от италианската сензация от „Евровизия“ Måneskin. С колегите му придадохме психеделичен звук.“ – разказва той за Voices. „А другото съм съвсем аз – танци! Танци, движения... Даже е доста палаво, секси парче.“ – оживено споделя Виктор и посочва като източник на влияние музиката на Принс. Идеята да го предложи му хрумва, докато с Вили пият кафе в Бургас. Изпраща му запис от телефона си и отговорът не закъснява: „Това е жестоко, направи го на пиеса!“ Алекс Васев участва в създаването на нейната Б част.

Снимка: Светослав Николов

В първия албум на The Essential FUNK Trombone пиесата с психеделично звучене бе на Димитър Благоев. За втория той пише Handy, която определя като „мелодично, готино и доста хитово парче“, винаги под ръка да раздвижи публиката, откъдето и идва заглавието. Другата му пиеса е с неравноделен елемент. „Балканите ни асоциират с неравноделен джаз. Опитах се да направя неравноделен фънк. Но не се получи. Изоставих я. В деня преди да започнем репетициите миналата седмица, сутринта към 4:30 ч. си завърших пиесата. Озаглавих я Some Bone Funk с намигване към великата композиция на Brecker Brothers Some Skunk Funk. Тестваме до лимита техническите възможности на този прекрасен инструмент – тромбона, и смея да твърдя, че Вили се справя невероятно!“ – и отново вдъхновението и уважението са на преден план в думите на Димитър Благоев.

Снимка: Светослав Николов

Нещо хубаво се случва, още много предстои.

Първо представяне на групата: Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Запознаваме ви с дебютния албум пиеса по пиеса в „За албумите от техните създатели“: T.E.F.T. (2021 г.) е дебютният албум на The Essential FUNK Trombone

Ревюто ни за T.E.F.T.: The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.

Албумът е вече в ефира, първо по Джаз ФМ: Дебютният албум на The Essential Funk Trombone е от днес в ефира – първо по Джаз ФМ!

Концертната премиера: Заразителният танц на The Essential Funk Trombone: концертната премиера на дебютния им албум T.E.F.T. ни направи още по-усмихнати и влюбени в живота

Ключови думи: