Концертът „Прошепнати мечти“: отново докоснати от любовта в песните на Александър Бръзицов
Снимка: Виктор Китов за Училище за певци D Stars

Концертът „Прошепнати мечти“: отново докоснати от любовта в песните на Александър Бръзицов

Музиканти от различни поколения отвориха златни страници от музикалното ни наследство

Любими песни по музика на Александър Бръзицов прозвучаха с нов заряд на концерта „Прошепнати мечти“, организиран от Даниела Станкова и основаното и ръководено от нея Училище за певци D Stars. Младите таланти, които усвояват там вокално майсторство, застанаха на сцената на зала „България“ редом до своите преподаватели и до специалните гости Орлин Павлов, Влади Михайлов и Симеон Владов, за да пресъздадат в акомпанимента на Фестивален оркестър под диригентството на Славил Димитров вълшебството на музиката на Александър Бръзицов.

Създавайки своите незабравими песни, той ни даде красиви мелодии, предразполагащи ни да възприемем заедно с текстовете в пълнота идеите за любовта, за възможността на радостта, за постижимостта на щастието. С неговите песни продължаваме да се влюбваме, да обичаме и да израстваме вече близо 50 години.

Това се случва със слушателите, но и с десетки артисти, много от които именно чрез песните на Александър Бръзицов уверено стъпват на сцената. Това направиха и сега толкова много млади музиканти. Те пиха вода от извора на българската култура и дариха публиката с магични мигове, старателно подготвили се и представили се с финес и изящество.

Така музиката на Александър Бръзицов остави своя отпечатък върху ново поколение артисти. А публиката я чу, развита в джазова стилистика в аранжиментите за ритъм секцията на Самуел Ефтимов и оркестрациите на Славил Димитров – диригент на концерта.

Една сбъдната мечта отвори врати за нови за вокалистите от Училище за певци D Stars Теа Николова, Неда Кралева, Кристина Кръстева, Елеонора Лонтова, Зорница Лонтова и Виктория Филипова. Те още веднъж бяха подкрепени от своите преподаватели Марина Драгомирецкая и Петър Петров…

… Бяха окрилени от специалните гости Орлин Павлов, Влади Михайлов и Симеон Владов.

Талантите в основаното и ръководено от Даниела Станкова Училище за певци D Stars израстват в реална музикална обстановка, подкрепяща среда и непрекъснато обогатяват своята култура.

Концертът вдъхнови и свърза с бисери от музикалната съкровищница не само тях, но и инструменталистите на сцената – отново поколения музиканти. Щрайхът бе от ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а в браса и в ритъм секцията бяха някои от най-ярките имена на джаза, но също и млади таланти, които вече буквално летят на музикалната сцена.

Александър Бръзицов бележи българската музика със силата на присъствието на личността. Тя дава основата на вокалиста и го задължава към отговорност в изграждането на песен, създаваща образ на красотата. И отново това се случи пред погледа ни и вътре в нас.

Зрелостта на младите вокалисти, страстта, с която пяха в дует Марина Драгомирецкая и Влади Михайлов, събирането на тримата специални гости в изпълнението на „Да започнем отначало“ са част от вълнуващите моменти, които се добавиха в личните ни галерии на незабравими спомени.

На финала „Не оставай сам“ в изпълнение на всички участващи артисти се превърна в символ на песните на Александър Бръзицов – така нужни ни, учебник по музикално майсторство и житейско съвършенство.

Те отново ни дадоха нужното за добрия живот – поканиха ни в обаятелен свят на красота, издигнаха ни в мечтание, окрилиха ни за постигане, изпълниха ни с щастие. Щастието си от чутото и видяното сподели пред участниците след концерта Румяна Коцева, изпяла написаната от Александър Бръзицов и Матей Стоянов „Летен дъжд“.

А след това пред далите всичко от себе си музиканти с думи на благодарност се обърна Матей Стоянов.

„Подарихте ми парченце безсмъртие. Усетих, че нещо след мен остава, благодарение на вас. Това, че млади хора използват моите думи, ме окрили. Много трудно се постига такова добро настроение. Оптимизмът в днешни времена е доста измъчен, но съществува. Приятелството ми със Сашо изпревари нашата съвместна работа. Не се налагаше да си обясняваме вкусове, естетически позиции. В момента, в който той завърши „Музика“, а аз – „Българска филология“, той ми предложи да напиша нещо. Работата тръгна много бързо. Знам, че той искаше обикновени думи. Ние бягахме от патоса. Това е нещо, което привлича младите хора. Вие се дразните от неискрените неща, които са премисляни и пресмятани. Точно затова стигнахме до извода, че трябва да търсим по-обикновен език. В един момент разбрах, че Сашо Бръзицов остава. Доказа го този концерт, за който съпругата ми Соня каза, че е учебник по добър вкус. Имаше момент, в който си казвах колко лесно се забравят някои хора – хора, които са ни предложили нещо, които са оставили след себе си. Тази вечер този концерт доказа обратното.“

Всичко това се случи в присъствието на вдовицата на Александър Бръзицов и тяхната дъщеря – още едно признание за неговото семейство. Усещането бе силно. Съхранихме всеки миг от него в усмивки, запечатахме го в снимки.

Вълшебството продължи. Случилото се на концерта „Прошепнати мечти“ даде началото на нови проекти, за които много с любов ще говорим при тяхната реализация и с благодарност ще се връщаме към мига, в който възникна искрата за тях.

Джаз ФМ бе медиен партньор, а аз имах честта да съм водещ.

Концертът, организиран от Даниела Станкова чрез Училище за певци D Stars, се проведе с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Столична община. Спомоществователи бяха MFG Foundation, „Ролпласт“ и AYA Estate Vinyards.

Ключови думи: