Ден преди Джаз фестивала в Камен бряг Мими Николова се срещна с кмета на Община Каварна и посети за първи път нос „Калиакра“
Снимка: Светослав Николов

Ден преди Джаз фестивала в Камен бряг Мими Николова се срещна с кмета на Община Каварна и посети за първи път нос „Калиакра“

На 30 юли в новата си концертна програма Мими Николова специално включва песента „Калиакра“

„Jazz на село“ в Камен бряг представя в три интересни дни забележителни музиканти от България и от света.

„Jazz на село“ в Камен бряг: усмивките са безброй и хубавата музика няма край. Шестото издание на фестивала е на 29, 30 и 31 юли в центъра на морското село, входът е свободен

Фестивалът започна преди часове с изпълнения на Curioser Quartet – Тихомир Кръстев – саксофон, Васил Спасов – пиано, Веселин Веселинов – Еко – бас, Емил Тасев – барабани. След това на сцената излязоха, за да продължат да танцуват малки и големи, Kottarashky & The Rain Dogs.

В събота програмата започва с изпълнения на The Blue Sofians: Делян Захариев и Тодор Карагяуров – китара, Ивайло Добрев – бас, Янко Нейчев – барабани. След това ще чуем новата концертна програма на Мими Николова, в която за първи път от 1965 г. насам ще прозвучи на живо песента „Калиакра“, спечелила тогава първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“ (след това – „Златният Орфей“). Тя е свързана с региона – нос „Калиакра“ е само на километри от с. Камен бряг, а песента, в която Мими Николова възпява историческото място, е на територията на Община Каварна, в която е и фестивалното село.

Снимка: Светослав Николов

Кметът на Община Каварна г-жа Елена Балтаджиева прие Мими Николова и разказа за богатия и разнообразен културен живот в Каварна, от който „Jazz на село“ в Камен бряг е част. В културния календар на общината са джаз, поп и рок събития, участват утвърдени имена и млади таланти, провеждат се театрални събития, едно от които е Фестивал на любителския театър. „Нашата община е богата откъм културни изяви в различни посоки. Не наблягаме само на един стил или тип мероприятия. Трябва да удовлетворим потребностите от изкуство на всеки един човек.“ – посочи в интервю по Jazz FM кметът на Община Каварна г-жа Елена Балтаджиева. От тази година в нова програма „Юлски нощи“ в Каварна има вечери на класическата музика, по-камерни изпълнения, литературни четения. В с. Камен бряг от години се посреща първия юлски изгрев на слънцето, а музикалната програма тази година за първи път продължи цяла нощ. В с. Българево се провежда Празник на пъпеша, но и „Рок на село“. В с. Селце предстои фестивал, свързан с народното творчество. Всички тези събития се организират и финансират от Община Каварна. „Селата живват. И малките ни селца се събудиха и кметовете с удоволствие започнаха да си отбелязват празниците на селата и да създават настроение.“ – добави г-жа Балтаджиева. В Каварна предстоят „Празници на морето“, „Миден и рибен фест“ – събитията в културния календар на общината са десетки. „Всеки един е добре дошъл да усети града чрез културната програма. Хората ще имат възможност да почувстват всеки един момент – включително и чрез спортни събития, и да се свържат с лятото, с природата, с всичко, което би им донесло удоволствие. Който е решил да почива, избирайки Каварна, прави правилния избор.“ – каза кметът на общината за грижата за жителите и гостите на града.

Снимка: Светослав Николов

Легендата за Калиакра е разказана и в творба на Никола Богданов в изложба в Община Каварна.

Снимка: Светослав Николов

Като гост на кмета на Община Каварна Мими Николова посети историческите и природни забележителности в региона. В залите на Историческия музей неговият директор започна вокалистката с историята на района.

Снимка: Светослав Николов

След това тя за първи път посети нос „Калиакра“.

Снимка: Светослав Николов

За легендите и за историческите проучвания на мястото отново разказа Пенко Георгиев. Пред Jazz FM той посочи: „Калиакра“ е емблематично за региона място. Това е уникално съчетание от природа, биологично разнообразие и история. От VI – V в. пр. н. е. до момента Каварна е привлекателна за хората, била е столица на последната българска държава. Всичко това, представено по подходящ начин, привлича хората като магнит. Така те преживяват мястото и желаят да се върнат отново.“ През тази година се отбелязват 145 години от Каварненското въстание. За него научаваме от изложби в Историческия музей и в общината, както и на открито – на винили в центъра и на пейки-книги. Само преди седмица бе направена и възстановка на героичните събития.

Снимка: Светослав Николов

Пенко Георгиев разказа за проект за използването на нови технологии в представянето на историческото минало – чрез виртуалната реалност посетителят ще се пренася в XIV в. и ще види как е изглеждала крепостната стена. Специален акцент в работата на музея е привличането на децата, на които да говори на техния език – чрез дигиталните технологии, а след това да ги приканва да го посетят, да прочетат повече в книги. Тази година продължават археологическите проучвания в „Калиакра“, както и на нос Чиракман в Каварна.

Снимка: Светослав Николов

„Раят на земята е тук. Възхитена съм! Толкова съм щастлива! Хората са много сърдечни. Много ми е приятно.“ – коментира след това по Jazz FM Мими Николова. През 1965 г. в нейно изпълнение песента, написана от Ангел Заберски по текст на Слава Семирова и Емилия Захариева, печели първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“. Две години по-късно конкурсът прераства във фестивала „Златният Орфей“.

Снимка: Светослав Николов

Песента до момента е изпълнявана на живо само два пъти – на конкурса и когато е обявена за победител. „Тогава се правеха песни за фестивали и се пускаха само по радиото, но никога не се пееха на концерти.“ – разказва Мими Николова. Като специален жест тя сега ще я представи отново на живо със своето трио – Георги Петров – пиано, Стоян Янкулов – барабани, Владислав Мирчев – контрабас. Изпълнението ще чуе Ангел Заберски – синът на композитора, който веднага след това излиза на сцената със своето трио със Стоян Янкулов и с Борис Таслев – контрабас. В програмата на Мими Николова са обичани български песни, изпети от нея през десетилетията – „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“, също и „Приказка“, чието първо изпълнение е на Георги Кордов, както и джаз стандарти. На финала ще прозвучи „Каликра“.

В Камен бряг с Мими Николова се срещна Юри Чарийски, който съставя програмата на „Jazz на село“. „Тук музика слушат хора от селото, млади и възрастни, туристи, вижте децата как танцуват.“ – описа той фестивала, който бе привлякъл публика още на саундчека. „Когато музиката е качествена и хубава, хората може да не я разбират, но усещат, че в нея има нещо.“ – каза за въздействието на джаза Мими Николова. „Действа ти позитивно.“ – добави Юри Чарийски.

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова посрещна и прегърна и кметският наместник в Камен бряг г-жа Лучия Георгиева.

Снимка: Светослав Николов

Фестивалната вечер на 31 юли открива местната гордост „Добрич джаз бенд“. След това ще чуем Teddy Velvet Band на Теодора Николаева с Александър Гегов – саксофон, Георги Попов – перкусии, Ален Бонев – контрабас. Кулминация ще са изпълненията на индийската група The Tapi Project. Следва джем сешън. За всички събития ще разказваме на нашата Фейсбук страница, а след това ще обобщим на сайта ни.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: