Маестро Антони Дончев и Маргарита Радинска със „Златен век“ от Министерството на културата
Снимка: Светослав Николов

Маестро Антони Дончев и Маргарита Радинска със „Златен век“ от Министерството на културата

С уважение към техния принос предложенията направи Джаз ФМ

Композиторът, пианист, диригент на Бигбенда на БНР, бендлидер и преподавател маестро Антони Дончев и певицата Маргарита Радинска са личностите от джаз музиката, които през тази година бяха удостоени с наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Предложенията за отличията внесе Jazz FM, за да почетем техния изключителен принос към българската култура.

Снимка: Светослав Николов

На маестро Антони Дончев бе присъден „Златен век“ – огърлие, а на Маргарита Радинска – „Златен век – Печат на цар Симеон Велики – златен“.

Снимка: Светослав Николов

Наградите бяха връчени в навечерието на 24 май на церемония в галерия „Средец“ на Министерството на културата от министър Атанас Атанасов. Ето и мотивите към нашите мотивации:

Снимка: Стефан Марков

Антони Дончев е композитор на джаз пиеси, музика за театъра и киното, създател е на „Акустична версия“ заедно с Христо Йоцов, както и на формацията 3UP, диригент е на Бигбенда на БНР, преподавател по пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Югозападен университет „Неофит Рилски“. След завършването на Националното музикално училище и Националната музикална академия свири в Джаз квартет „Фокус“, воден от Симеон Щерев, с който издава албум през 1985 г. През същата година с Христо Йоцов сформира проекта „Акустична версия“, който задава тенденции в развитието на джаз музиката и веднага получава международно признание с Grand Prix от конкурса Jazz Hoeilaart в Белгия през същата година и Голямата награда на Европейската джаз федерация и отличието „Джаз артист на Европа“ от Джаз конкурса в Леверкузен през 1986 г. Следват успешни представяния на престижни джаз форуми като „Джаз Ятра“ в Индия, „Джаз джамбуре“ във Варшава, Международния джаз фестивал в Прага, както и на фестивали в Москва, Загреб, Тбилиси и Хановер. С „Акустична версия“ концертира и записва албуми и до днес, създавайки богат каталог от авторска музика. През 1989 г. свири в албума на Фолк джаз бенд „Пловдив“, издаден от „Балкантон“. Антони Дончев записва пиеси и албуми с артисти като Людмил Георгиев, Анатоли Вапиров, Стоян Янкулов, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Лили Илиева, Росен Захариев, Павел Терзийски. Сред продуцентите и издателите на негова музика са БНР, „Балкантон“ и редица други звукозаписни компании в България и в чужбина. През годините Антони Дончев концертира и с Милчо Левиев, Георги Корназов, Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров, Марина Господинова и др. Автор е на близо 50 пиеси за различни състави, както и на произведения за симфоничен оркестър. За него като пианист творби пишат Бенцион Елиезер и Любомир Денев. Антони Дончев е автор на музиката на близо 50 спектакъла, поставени във всички софийски театри и в театри в цяла България, а също и в Дюселдорф, Бремен, Хамбург, Франкфурт, Щутгарт и др. Той пише музика за телевизията – „Улицата“, за киното – „Рапсодия в бяло“, „Бягащи кучета“, „Приятелите на Емилия“ и много други. Негови творби са изпълнявани и записвани от състави на Българското национално радио, както и от оркестри в чужбина. От 2010 г. е диригент на Бигбенда на БНР, с който записва и изнася концертни програми. Той инициира представянето на значими български и световни музиканти, а също така създава проекта за развитие и насърчение на млади изпълнители „Бигбенд джаз академия“. Носител е на наградата „Аскеер“, на отличие на Съюза на българските филмови дейци, на „Сребърна лира“ и „Кристална лира“, присъждани от Съюза на българските музикални и танцови дейци, на „Златно перо“, връчвано от Classic FM и др.

Снимка: Стефан Марков

Когато през 60-те и 70-те години на миналия век България танцува, тя го прави с песните на Маргарита Радинска. Една от най-обичаните и популярни изпълнителки на забавна музика, тя има богат песенен репертоар в джаз и поп стилистика.

Снимка: Светослав Николов

Маргарита Радинска прави любими някои от най-хубавите песни на своя преподавател и впоследствие спътник в живота Ангел Заберски с проникновени текстове от Орлин Орлинов, Кръстю Станишев, Владимир Башев, Димитър Василев, Димитър Керелезов. С една от тях печели „Златният Орфей“ („Бяло крило“, музика: Ангел Заберски, текст: Орлин Орлинов, 1978 г.), в който участва и преди това и на който дебютира още през 1966 г. (тогава с името „Песни за българското Черноморие“). През 1970 г. нейна песен участва и в радиоконкурса „Пролет“. Маргарита Радинска е лауреат на „Златният елен“ в Брашов в Румъния, на фестивала във Варадеро, Куба, пее в цялата страна и в много държави по света. Тя записва с Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „Балкантон“, оркестър „София“, Естрадния оркестър на Народната армия, „Сребърни звезди“ и концертира с повечето от тях. Освен на Ангел Заберски, пее песни и на други бележити наши композитори като Йосиф Цанков и Бенцион Елиезер. Изпълнител е на някои от най-популярните световни песни с български текстове на Милчо Спасов, Богомил Гудев, Иван Стайков. Нейни записи са издадени в десетки плочи със забавна и танцова музика, тя има един дългосвирещ и пет краткосвирещи албума в каталога на „Балкантон“. През 1971 г. БНТ заснема за нея филма „Двойната маргарита“ (реж. Асен Траянов). Със свое изпълнение тя участва и във филма „На всеки километър“. С творчеството си Маргарита Радинска продължава да формира вкус към живота у поколения почитатели на музиката.

Снимка: Светослав Николов

Маргарита Радинска изпя толкова песни, които ни направиха и продължават да ни правят щастливи, с които се радваме и танцуваме. „Песните са моят живот. Изпях ги с голяма радост. Това е моята професия, с нея живях години наред. Днес съм много щастлива!“ – каза тя пред Джаз ФМ.

Снимка: Светослав Николов

За своите многобройни постижения Антони Дончев коментира: „Опитвам се да следвам вътрешен глас и мотив. За мен това е най-важното. Това прави всеки един човек личност.“

Снимка: Светослав Николов

Вижте повече във видеорепортажа тук:

Досега по предложение на Джаз ФМ със „Златен век“ Министерство на културата е отличило Мими Николова, Емануил Манолов – Бадема, Недко Трошанов, Райчо Иванов, Огнян Видев и Любомир Денев.

Мими Николова получи отличието „Златен век“ – най-високата награда на Министерство на културата

Награди „Златен век“ бяха връчени на джаз музикантите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов

Емануил Манолов – Бадема, Огнян Видев и Райчо Иванов получиха наградата „Златен век“ на Министерство на културата по предложение на Джаз ФМ

Ето и пълен списък на отличените през 2022 г.:
„Златен век“ – огърлие:
проф. Иван Маразов – изкуствовед, преподавател
Иван Вукадинов – художник-живописец
проф. Здравко Митков – театрален режисьор, преподавател
Антони Дончев – композитор, пианист и диригент
Акад. Александър Балкански – цирков артист, основател на цирк „Балкански“

„Златен век“ – звезда:
Владимир Бонев – актьор
Рашко Младенов – актьор, служебен министър на културата през 2017 г.
Красимир Линков – изкуствовед, директор на ГХГ - Пловдив
Д-р Олга Маркова – кинокритик и преподавател

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен:
Франциска Йорданова – секретар на НЧ „Христо Ботев-1928“ – Варна
Д-р Елена Кленина – археолог и историк
Томас Фрам – преводач и журналист
Борис Нешев – филмов сценограф и художник
Мария (Марта) Миронска – филмов сценограф и художник
Доц. Правда Кирова – филмов продуцент, сценарист, преподавател
Доц. д-р Соня Пенкова – историк, директор на НВИМ
Николай Априлов – режисьор и преподавател
Маргарита Радинска – поп и джаз певица
Надя Попова – поет и преводач

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен:
Вили Кожухарова – вариететна актриса
Иван Боримечков – читалищен деятел от Тараклия
Нико Стоянов – поет, сценарист, журналист в Кишинев
Димитър Минев – филолог, директор на НБ „Иван Вазов“ - Пловдив
Лиляна-Цезия Механджиева – поет и журналист

И мигове след церемонията:

Снимка: Светослав Николов

Маестро Антони Дончев с министъра на културата Атанас Атанасов и заместник-министър Весела Кондакова

Снимка: Светослав Николов

Маестро Антони Дончев, Маргарита Радинска и Рашко Младенов

Снимка: Стефан Марков

Маестро Антони Дончев и Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова в разговор с министъра на културата Атанас Атанасов

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: