Най-хубавите коледни песни на 2021 г. слушаме в специално празнично предаване по Джаз ФМ
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-хубавите коледни песни на 2021 г. слушаме в специално празнично предаване по Джаз ФМ

60-минутната програма излъчваме в четирите дни на Бъдни вечер и Коледа

Васил Петров продължи традицията да ни поздравява с коледна песен, Марина Господинова и Велека Цанкова изнесоха коледни концерти, дуото BluNea на Невен Петрова и Александър Куманов издаде дебютен албум, който е с коледни песни, на празнично пътешествие в България и Северна Европа поехме с „Коледни истории за брас и глас“, разказани от „Спектрум“ и петима тромбонисти. Първи коледен албум записаха Нора Джоунс и Джейми Калъм, свои празнични албуми продължиха Майкъл Бубле и Джейми Калъм. Гласа на Нит Кинг Коул слушаме в коледен албум с нови версии на неговите класически песни и с виртуални дуети. В предаването още – новите коледни албуми на Ибрахим Малууф и Моли Джонсън. 60-минутната ни програма започва с много нежна и изключително красива музика от албума Christmas на Тил Брьонер. Това е втори коледен албум на тромпетиста след The Christmas Album от 2007 г.

Традиция да ни поднася песни за Коледа и Великден създаде през годините Васил Петров. Преди година той събра празничните си изпълнения за Рождество Христово в албум, а сега отново ни поздрави с изпълнение с негова музика към стиховете на архимандрит Серафим. Песента „Зима“ и видеото към нея разказват за обикновен зимен ден, който ще видим, че е пълен с вълшебства, отворим ли погледа си за тях. Смирим ли се, изпълва ни спокойствие. Нашият Творец бди над нас, дава живот. Самите ние, грижовни, го изпълваме със смисъл. Сърцата ни се преизпълват с радост, живеем в любов. Детските гласове обещават бъдеще – в записа участват Валерия Стоянова, Аглея Канева и Сара Пейчева.

С проникновение за живота като чудо Васил Петров поднася нова коледна песен по текст на архимандрит Серафим – „Зима“

Самите Валерия, Аглея и Сара записаха коледна песен – „Честита Коледа / Feliz Navidad“. 

Звукозаписната компания на Нат Кинг Коул преобрази негови коледни изпълнения в албум с виртуални дуети, нови аранжименти и джаз стандарти в коледно настроение. Виртуалните дуети правят паралел между две епохи с техните различни светогледи, обръщат внимание на това, което ни липсва днес, а е толкова човешко, подбужда ни да го потърсим в живота и в света около нас. Гост вокалисти са Джон Леджънд, Джони Матис, Кристин Ченоуит, Глория Естефан, Калъм Скот. Смесването и мастерирането са на копродуцента Дейв Райцас, носител на множество награди „Грами“, направил микса на отличения със златно грамофонче виртуален дует на дъщеря и баща Натали и Нат Кинг Коул Unforgettable.

Коледни песни на Нат Кинг Коул звучат в нови версии в A Sentimental Christmas with Nat King Cole and Friends: Cole Classics Reimagined

Вторият коледен албум на Кърк Уейлъм е озаглавен What Does Christmas Sound Like. В него той отправя погледа навътре, за да открие мир, търси не просто радостта, а излекуването на душата в не толкова изпълнени с щастие и безгрижие коледни дни. И намира също така меланхолията, която е неизменна част от времето в края на поредната година, изтичаща от календара. Тук той изследва част от наследството, която не е в центъра на внимание – някои заглавия са от църковната традиция, други са чисто нови композиции в съвременни стилове. Като балада е поднесена вечната коледна класика на Марая Кери All I Want for Christmas Is You. Към това го приканва дъщеря му, която казва, че на преден план може да се изведе материализмът на празника, който изпразва от чувство коледните дни. Кърк Уейлъм вярва, че най-големите дарове са благословията на Бог и неговото семейство. В новата коледна песен Thorns in the Straw пее брат му Кевин Уейлъм. Неговия глас заедно с Take 6 чуваме в Seven – една от двете написани от Кърк Уейлъм песни. Негова е и заглавната, в която участва племенникът му Кортланд Уейлъм, а на бас свири синът му Кайл Уейлъм. „Моите албуми са винаги за семейството. Така че, когато записвам музика, трябва да съм луд да не включа сина си, който свири с Кели Кларксън, племенника си, който е на „Бродуей“, и другия ми племенник, който свири с Бруно Марс.“ Тромбонистът Камерън Уейлъм е толкова зает с Бруно Марс, че не успява да се включи в този албум на чичо си.

След двугодишно отсъствие на сцената се завърна проектът „Джазът пее на български“. Тази година записахме концерта на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев с коледни песни с текстове на Мария Донева в Пространство за култура Portrait и го излъчихме в „Джаз емоции“. Чрез тези песни с усмивка поглеждаме към сериозните неща в живота и така си даваме лекотата да ги решим.

„Джазът пее на български“ с джаз стандарти със стихове на Мария Донева в изпълнението на Марина Господинова, Венци Благоев и Антони Дончев

Снимка: Светослав Николов

Коледа с изобилие от любов, осияна от щастие в юбилейното издание на Christmas на Майкъл Бубле. През тази година се навършиха 10 години от излизането на най-продавания коледен албум на XXI в. Пилотен сингъл е изпълнената с хумор и разказваща красива история песен The Christmas Sweater. Във видеото към нея пуловер с избродирано живо личице с чертите на Майкъл Бубле изчаква своя миг, за да донесе любовта в живота на самотна красива жена. Любов, която всеки заслужава!

Коледа с изобилие от любов, осияна от щастие: Майкъл Бубле празнува юбилей с Christmas (Deluxe 10th Anniversary Edition)

По традиция на Бъдни вечер Майкъл Бубле ни прочете коледна история.

Как звучи Коледа в Ню Йорк? Хосе Джеймс записа първи коледен албум. Той го посвещава на две от най-важните жени в живота си. Едната е баба му Нанси, разкрила му света на големите вокалисти, а другата е 8-годишната му дъщеря Анаис, която тук прави вокалния си дебют. „Повярвайте ми, това е един от най-добрите албуми, които някога съм създавал. Опитах да се потопя в своите детски спомени за Коледа, когато с цялото ми семейство бяхме заедно и елхата бе осветена на фона на снежна Минесота.“ – казва Хосе Джеймс.

Merry Christmas from José James – брилянтен от първата до последната песен

„Коледни истории за брас и глас“ разказват група „Спектрум“ и тромбонистите проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев, Кирил Михайлов, Петър Каракашев и Емил-Джордж Атанасов. В албума са три български, две финландски, две нидерландски, датска и немска песен. Инициатор на проекта е Кръстина Денчева от сдружение „Брас перспективи“. Албумът е издаден дигитално, а ограничен тираж дискове се разпространява с благотворителна цел. Приходите от дарения ще са за подкрепа на млади музиканти в неравностойно положение. Повече научаваме в „За албумите от техните създатели“.

„Коледни истории за брас и глас“ разказват група „Спектрум“ и тромбонистите проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев, Кирил Михайлов, Петър Каракашев и Емил-Джордж Атанасов

Първи коледен албум през 2021 г. издаде Нора Джоунс. „Винаги съм обичала коледните песни, но никога не ми е идвало желанието да запиша коледен албум. Досега. Миналата година в неделите по време на локдауна често си пусках за успокоение и утеха Funky Christmas на Джеймс Браун и коледния албум на Елвис Пресли. И през януари се замислих за мой такъв проект. Това изглеждаше като нещо приятно, по което да работя с удоволствие и което с радост да очаквам.“ – разказва Нора Джоунс. I Dream of Christmas включва пет оригинални заглавия в репертоар от 13 мечтателни песни. „Когато се опитвах да намеря посоката за албума, в главата ми се появиха тези нови песни за радостта от коледните дни, за усещането за празник, за чувството на любов и взаимност, за които мечтая през останалата част от годината.“ – споделя Нора Джоунс.

Нора Джоунс с първи коледен албум – I Dream of Christmas

Джейми Калъм издаде продължение на коледния си албум от миналата година The Pianoman at Christmas. „Много се забавлявах със създаването на втората част на албума. Всички песни са записани на живо с всички в студиото – бе като парти след голямото шоу - много приятели, напитки и някои от най-добрите музиканти на планетата Земя.“ – щастлив е музикантът. Албумът съдържа две оригинални песни на Джейми Калъм и 11 класики, сред които Winter Wonderland, Silent Night, Frosty The Snowman, Amazing Grace, Sleigh Ride. В записите в Студио 2 на „Аби роуд“ участват 57 от най-добрите инструменталисти на Великобритания.

След краткосвирещия коледен албум от миналата година, през тази Моли Джонсън издаде първи празничен албум – It’s a Snow Globe World. И ето, тя отново работи със своето трио, към което добавя брас секция. След месеци на изолация Моли Джонсън казва: „Много ми липсваха моите хора. Да пея с тях от толкова дълго време ми носи много радост и щастие. Затъжих се за енергията, която обменяме, когато сме заедно. Но и вкъщи ми бе приятно да пиша нови песни.“ Албумът отправя поглед напред към следващата стъпка в живот без страх.

Велека Цанкова отново ни зарадва с коледни песни на концерт с Иван Йорданов – саксофон, Момчил Косев – китара, Светослав Миланов – пиано, Даниеле Феббо – бас, и Борислав Петров – барабани. Събитието се състоя в Пространство за култура Portrait. Изпълненията звучаха в „Джаз емоции“ в празничните дни. Многоканален запис, смесване и мастериране на концертите на „Джазът пее на български“ и на Велека Цанкова направи колегата Владислав Мирчев.

Любими коледни песни с Велека Цанкова, Иван Йорданов, Момчил Косев, Светослав Миланов, Даниеле Феббо и Борислав Петров

Снимка: Светослав Николов

Дебютният албум на вокалистката Невен Петрова и китаристът Александър Куманов е коледен – Christmas in Trio с участието на басиста Михаил Иванов – Мишо. Тяхната перспектива към коледните празници е в дълбочината на музиката и с много силна емоционалност в изразяването. Този албум е личен и много за него ще научим в седмицата на Нова година в „За албумите от техните създатели”.

BluNea на Невен Петрова и Александър Куманов с нестандартен дебют – коледния албум Christmas in Trio

Погледа към най-хубавите коледни песни на 2021 г. завършваме с изпълнение на Ибрахим Малуф от неговия коледен албум с джаз трио и хор – The First Noel.

Предаването излъчваме на 24 декември от 19 ч., на 25 декември от 9 ч., на 26 декември от 13 ч. и на 27 декември от 16 ч.

Ключови думи:
@