Коледа с изобилие от любов, осияна от щастие: Майкъл Бубле празнува юбилей с Christmas (Deluxe 10th Anniversary Edition)
Снимка: Reprise / Орфей мюзик

Коледа с изобилие от любов, осияна от щастие: Майкъл Бубле празнува юбилей с Christmas (Deluxe 10th Anniversary Edition)

Десетата годишнина музикантът празнува с нови песни и видеа и безброй подаръци

С нови песни и видеа, с безброй подаръци и със специален поздрав за Коледа идва юбилейното издание на албума Christmas на Майкъл Бубле. Той се появи преди 10 години, произведе огромно впечатление и отбеляза рекордни постижения – от него досега купени над 16 милиона екземпляра, а песните имат над 4 милиарда стрийма по света. Така Christmas се превърна в най-продавания коледен албум на 21 век. Той стана и първият по рода си, отличен с канадската музикална награда Juno. Седем години по-рано Майкъл Бубле издаде краткосвирещия Let It Snow!, към който новата продукция прави препратка. „Назаем“ в юбилейното издание на Christmas е дует с Род Стюарт от единствения коледен албум на рок звездата Merry Christmas, Baby от 2012 г.

Пилотен сънгъл към новата версия на Christmas е изпълнената с хумор и разказваща красива история песен The Christmas Sweater. Във видеото към нея пуловер с избродирано живо личице, напомнящо изражението на Майкъл Бубле, изчаква своя миг, за да донесе любовта в живота на самотна красива жена. Любов, която всеки заслужава! Майкъл Бубле е съавтор на песента заедно с Гари Барлоу, с когото преди година имаха първа музикална среща в песента Elita. Точно преди пандемията тя бе записана със Себастиян Ятра за бигбендовия албум на английския музикант Music Played by Humans. С последвалите събития, ограничения и изолация проектът се сдоби с нов смисъл.

 

 

Нов вариант в юбилейното издание има песента White Christmas, която присъства и с оригиналния дует с Шаная Туейн. Жизнерадостното настроение е запазено, но звучността е осъвременна. Това изпълнение отбелязва началото на поредицата от допълнителни записи в Christmas 10th Anniversary Edition. Нова версия на Let It Snow! е записана с Бигбенда на ББС. Тя ни завръща към първия коледен албум на Майкъл Бубле – едноименния краткосвирещ от 2003 г. Сравнението с преди 18 години показва, че енергията не е намаляла, но музикалното развитие на Бубле е забележително. Той застава пред големия оркестър в пълно владеене на музиката. Видеото към песента разкрива приказна коледна картина, а финалът е с шега – Дядо Коледа има известни затруднения да излезе от комина, но накрая с устрем се озовава в шейната.

 

 

Дуетът с Род Стюарт продължава линията на сътрудничествата. Първото издание на Christmas е с Шаная Туейн, Талия, The Puppini Sisters и Naturally 7 (в луксозното издание). „Колкото повече даваш, толкова повече ще имаш“ гласи заглавието на поредната добавка в юбилейното издание и произнася абсолютна истина, за която рядко се замисляме. The More You Give (The More You'll Have) бе издадена като сингъл през 2015 г.

Дарявай, и ще имаш: с новата си коледна песен The More You Give (The More You'll Have) Майкъл Бубле ни приканва към щедрост, гостувайки за пета година в домовете на почитателите си

Майкъл Бубле обича Коледа! През 2012 г. той преработи Christmas и участва в празничния албум на Род Стюарт, през 2014 г. гостува в друга коледна продукция – Holiday Wishes на Идина Мензел, а през миналата година издаде виртуален дует с Бинг Кросби, който е абсолютният символ на коледната музика с White Christmas – най-продаваният сингъл на всички времена. Те пяха заедно в коледното телевизионно шоу на Майкъл Бубле по NBC във виртуален видеодует със забавен диалог между двамата чрез откъс от  същата телевизионна програма от 1971 г., но с водещ Бинг Кросби. И тази година Майкъл Бубле ще представи свое празнично предаване, което ще се излъчи на 6 декември.

 

 

Christmas изпълва сетивата с мекотата в гласа на Майкъл Бубле и с усещането за близост, които са негов музикален почерк, с много мили съвместни изпълнения, с мащабния звук на голям оркестър със струнни. Жанрово някои от песните се доближават до джазовите бигбенд образци, други са в стилистиката на поп музиката, трети се насочват към ритъмендблуса, присъства и ретро естетиката, понякога оркестърът извежда напред елементите на типичното класическо звучене. В албума чуваме още Ню Орлиънс, но и детски хор. И европейската традиция е тук с „Аве Мария“ и Feliz Navidad. С тези различни настроения Майкъл Бубле не само дава разнообразие, но и прави празника да звучи вечен – неизменно магичен, приютяващ и живителен. Коледните песни за любовта са изпълнени с дълбоко чувство, забавните изобилстват от хумор, а в албума те се редуват – и от нежността бликва радост. Точно в съчетанието на тези две основни чувства е празникът за Майкъл Бубле. „Където и да съм, каквото и да правя, истинската радост на Коледа идва от това, че съм със семейството си. Не става въпрос за традиционно питие или вечеря. Ценното е да съм с тях и да празнуваме и хората, които вече не са сред нас.“ – каза той пред сп. People през 2015 г.

Неизменно Майкъл Бубле кара почитателите си да се чувстват, все едно им гостува. Така той отвори онлайн вратите на дома си и ни срещаше със своето семейство по време на локдауна при пандемията миналата зима – прави фитнес, готви и пя с нас.

Снимка: Reprise / Орфей мюзик

С идеята за приобщаване в празника е заснетото сега видео към песента It's Beginning to Look a Lot Like Christmas, откриваща оригиналното издание на албума. Във филмовия клип Майкъл Бубле е поканен на празника на много семейства от различни раси и религии, в различни времена, а накрая пожеланието „Весела Коледа!“ е отправено на езиците на много народи, включително на български.

 

 

Част от обаянието на Майкъл Бубле е да проявява специално отношение към слушателите. Луксозното юбилейно издание на Christmas завършва с негов коледен поздрав, а сред безбройните подаръци в кутията ще открием и лично коледно послание в книга с твърди корици от 48 страници. Изобилието се допълва от индивидуално номерирана литография, плоча със зелен етикет на оригиналното издание, дивиди за създаването на албума със специални моменти от студиото и коментар на музиканта, уникална коледна украса, шест листа опаковъчна хартия и още толкова коледни картички.

Така с Christmas 10th Anniversary Edition на Майкъл Бубле посрещаме Коледа обсипани с любов.

Ключови думи:
@