Нора Джоунс с първи коледен албум – I Dream of Christmas
Снимка: Decca/Blue Note

Нора Джоунс с първи коледен албум – I Dream of Christmas

Той включва пет оригинални заглавия в репертоар от 13 мечтателни песни

С глас, който винаги създава усещането за нежна прегръдка в топлина и уют, Нора Джоунс ни поднася първи коледен албум. I Dream of Christmas е с 13 мечтателни песни – пет нейни оригинални и класики като White Christmas на Ървинг Бърлин, Blue Christmas, Run Rudolph Run, Christmas Time Is Here, What Are You Doing New Year’s Eve? на Франк Лесър.

Коледните песни на Нора Джоунс са далеч от безгрижието на празника и радостния звън на камбанките, силно са вкоренени в стилистиката на ритъм енд блус музиката и изповядват копнежите на сърцето във време на пандемия. Предизвикателствата на съвремието ни са ключът, с който можем да отворим кутията на вълшебствата в този албум – не можем да се преструваме, че трудностите не съществуват, но можем да погледнем отвъд тях и ще видим мечтания празничен пейзаж на върнала се сред хората радост. Някои от класиките в този албум са създадени в не по-лесни времена, но винаги сме преодолявали, водени от стремежа към щастие, подкрепени от сплотеността в семейството и съхранили в себе си вярата в предстоящото добро. Нора Джоунс специално акцентира върху преоценката, която обстоятелствата наложиха да направим: да осъзнаем от колко малко всъщност имаме нужда и колко голямо е то – да сме спокойни с любимите хора до нас.

„Винаги съм обичала коледните песни, но никога не ми е идвало желанието да запиша коледен албум. Досега. Миналата година в неделите по време на локдауна често си пусках за успокоение и утеха Funky Christmas на Джеймс Браун и коледния албум на Елвис Пресли. И през януари се замислих за мой такъв проект. Това изглеждаше като нещо приятно, по което да работя с удоволствие и което с радост да очаквам.“ – разказва Нора Джоунс. I Dream of Christmas излиза на 15 октомври от Blue Note. С този албум Нора Джоунс посреща юбилейната си 20-а година от дебюта си през 2002 г. с Come Away With Me. Междувременно тя спечели 9 награди „Грами“. Сред участниците е нейният отдавнашен музикален партньор – барабанистът Браян Блейд.

„Когато се опитвах да намеря посоката за албума, в главата ми се появиха тези нови песни за радостта от коледните дни, за усещането за празник, за чувството на любов и взаимност, за които мечтая през останалата част от годината. В албума включих и класики, които достигат право до сърцето, независимо в какъв житейски момент си ти. Беше трудно да направя избор, но избрах любими песни, които знаех, че мога да направя свои.“ – споделя Нора Джоунс.

Нора Джоунс – I Dream of Christmas
1. Christmas Calling (Jolly Jones) (Norah Jones)
2. Christmas Don’t Be Late (Ross Bagdasarian)
3. Christmas Glow (Norah Jones)
4. White Christmas (Irving Berlin)
5. Christmastime (Norah Jones/Leon Michels)
6. Blue Christmas (Billy Hayes/Jay W. Johnson)
7. It's Only Christmas Once A Year (Norah Jones)
8. You’re Not Alone (Norah Jones/Leon Michels)
9. Winter Wonderland (Richard B. Smith/Felix Bernard)
10. A Holiday With You (Norah Jones)
11. Run Rudolph Run (Johnny Marks/Marvin Brodie)
12. Christmas Time Is Here (Lee Mendelson/Vince Guaraldi)
13. What Are You Doing New Year’s Eve? (Frank Loesser)

Дата на издаване: 15 октомври 2021 г. от Blue Note

Ключови думи: