С проникновение за живота като чудо Васил Петров поднася нова коледна песен по текст на архимандрит Серафим – „Зима“

С проникновение за живота като чудо Васил Петров поднася нова коледна песен по текст на архимандрит Серафим – „Зима“

В големия свят да се видим ясно себе си, уютно у дома да се разпонаем в усмивките на любимите ни хора...

Смирим ли се, изпълва ни спокойствие. Нашият Творец бди над нас, дава живот. Самите ние, грижовни, го изпълваме със смисъл. Сърцата ни се преизпълват с радост, живеем в любов. Обичайна зимна картина ни разкрива необикновеното в света, когато погледнем навън към него и навътре към себе си с чисти сетива. Разбрали Божествения промисъл, живеем в отдаденост и с посвещение. „Зима“ е новата коледна песен на Васил Петров с негова музика по стихове на архимандрит Серафим. „Моята идея бе да довърша започнатото в това негово кратичко и на пръв поглед просто стихотворение – в това е неговата гениалност. Освен че са красиви метафорите, самите стихове на архимандрит Серафим звучат като песни. Към тях написах музика и заснехме видео, за да ги отправим като послание към всички хора, които чакат с трепет Рождество Христово.“ – представи „Зима“ Васил Петров в студиото на Джаз ФМ.

Докато описва един зимен ден, във видеото Васил Петров върви из снежна София. Това е нашето обичайно ежедневие. Но изпълваме ли го със съзерцанието, към което песента приканва? Картината е пълна с откровения за чудесата на света. В единението е нашето спасение, творим живота в любовта, с която сме създадени. През годините Васил Петров често използва стихове на архимандрит Серафим за създаването на празнични песни. „Думите му ми дават всичко, което ме прави щастлив, подготвят ме за празника и отправят тази провокация да създавам музика по неговите текстове. Надявам се по някакъв начин да ги допълвам, да ги правя по-достъпни чрез музиката.“ – разкрива замисъла Васил Петров.

Васил Петров със сборен коледен албум „Рождество Христово“: посланията му са наша същност в път на сътворяване на добро

Градацията на настроението е развитието на нашата идея за света и мястото ни в него. Песента има две части. Първата е осмисляща, по-бавна и съзерцателна. Втората е динамична и модулирана в по-висока тоналност. Вече възприели радостта, в уют, топлина и светлина празнуваме с любимите хора. Детските гласове обещават бъдеще. Записват ги Валерия Стоянова, Аглея Канева и Сара Пейчева от XS Artists Music School. Васил Петров ги кани, впечатлен от тяхно изпълнение, а с Валерия той работи отдавна.

Аглея Канева: За нас бе голяма чест да запишем песента и да заснемем видеото с Васил Петров. Целият процес бе уникален, изпълнен с коледно настроение, с хубави емоции. Мисля, че хората ще харесат песента и ще бъдат впечатлени.

Валерия Стоянова: Прекрасно чувство! Самата песен е много красива. Гласовете са интересни, бе предизвикателство да ги изпеем. Много сме благодарни за вдъхновението и подкрепата. Надяваме се в бъдеще да имаме още песни и концерти заедно.

Сара Пейчева: Много е приятно да записваш в студио, да пееш и да четеш нотите, да си с хора, които обичаш. Беше много забавно!

И ето как в големия свят можем да се видим ясно себе си, уютно у дома да се разпонаем в усмивките на любимите ни хора. Видеото е заснето от Стойчо Стоянов, който също така свири на китара и прави постпродукцията, и Михаил Янакиев. Продуцент е Маргарита Тошева. Сцена на финала е ресторант „Егур Егур“ на Хилда Казасян. Песента „Зима“ и видеото към нея са създадени със съдействието на Национален фонд „Култура“.

След концертите в парк-театър „Борисова градина“ и със Софийския духов оркестър Васил Петров продължава да изпълва празничните дни с музика. На 21 декември в Силистра и на 22 декември в Разград той ще поднесе коледен концерт с Хасмик Харутюнян и Разградска филхармония под диригентството на Левон Манукян. На 27 декември той ще пее в изложбена зала музей на хотел „Анел“ в София на празнична вечеря с откриването на изложба на Любена Фокс. Тогава музиката му ще звучи с Мирослав Турийски трио с Христо Минчев – бас, и Кристиан Желев – барабани. На 30 декември във вечер, посветена на Джеймс Бонд, ще слушаме Васил Петров в хотел „Севтополис“ в Павел баня, а на 31 декември той ще посрещне Новата година с музика в хотел „Вая бийч“ на Иракли.

Дата на издаване: 16 декември 2021 г.

Ключови думи:
@