С The Pianoman at Christmas Джейми Калъм осветява мрачните ни дни с празнична музика

С The Pianoman at Christmas Джейми Калъм осветява мрачните ни дни с празнична музика

След миналогодишния си албум Taller, който Джейми Калъм определи като „любовното писмо на живота си“, споделяйки чрез записите някои от най-личните си емоции и преживявания, сега британският пианист и вокалист издаде The Pianoman at Christmas - първия си проект с изцяло коледна музика. Изпълненията, включени в него, го превръщат в посланик на доброто, призван да освети мрачните дни, които колективно преживяваме по време на пандемията.

Идеята за подобен албум зрее отдавна. Джейми Калъм разказва, че съпругата му – Софи Дал, писателка и бивш модел, от години го умолява да издаде проект с коледни песни. Нахвърляните в един тефтер идеи започват да придобиват все по-реални очертания през пролетта на тази година по време на изолацията, когато Калъм се оказва вкъщи като останалите свои колеги, без възможност да пътува и да изнася концерти. Насърчаван и същевременно с това провокиран от съпругата си, обут с къси панталони и по джапанки пред пианото, Джейми създава в очарователната атмосфера на семейна суматоха 10 авторски песни, обединили в себе си неговите коледни спомени и съкровени мисли, свързани с празника. „Това бяха наистина красиви моменти.“ – казва музикантът. Творческата романтика получава визуален образ чрез корицата на албума. На обложката е снимка на Джейми Калъм и сгушената в него Софи Дал. Двамата се връщат вкъщи след коледно парти – кадър, уловил уюта и близостта на влюбената двойка.

The Pianoman at Christmas е записан в известното Studio 2 на Abbey Road Studios с участието на 57 от най-добрите британски музиканти, а продуцент е Грег Уелс, работил със звезди като Адел и Джон Леджънд. Първият сингъл е песента Turn On The Lights, чието звучене е обогатено със струнна секция, духови и перкусионни инструменти. Вторият сингъл Hang Your Lights е вдъхновен от заряда в изпълненията на Рей Чарлз и Луи Прима и е една от най-хубавите песни в албума.

The Pianoman at Christmas е създаден в духа на музикалната традиция и по примера на най-добрите образци. Богат оркестров звук и жизнерадостен суинг, пречупени през оригиналния и съвременен поглед на Калъм, са в основата на проекта. Джейми тръгва от личната си история, отвеждайки ни към същността на празника, свързан с нуждата ни от любов, светлина, радост, надежда и чудеса. Това е и причината идеята за Коледа да е вечна и никога да не остарява, както пее Калъм в една от песните - Christmas Never Gets Old.

Дата на издаване: 20 ноември 2020 г. от Island Records