Васил Петров със сборен коледен албум „Рождество Христово“: посланията му са наша същност в път на сътворяване на добро

Васил Петров със сборен коледен албум „Рождество Христово“: посланията му са наша същност в път на сътворяване на добро

Пречистени и озарени от обещанието за Спасение, на Коледа и Великден отваряме душите си. Освободили ги от оковите на ежедневни задачи и обичайно напрежение, до тях достигат важните и грижовни послания на красивите празнични песни на Васил Петров. Традицията има вече 15-годишна история и така се свързахме с нея, че всяка година очакваме новото, което има да ни каже вокалистът, живеещ с вярата и воден от любовта. Както инстинктивно усещаме, че трябва да е всеки във всеки миг.

Посветени на Бога и на Божествената искра в нас, на стремежите на духа, на намирането на верния път в смирение и всеотдайност, това са песни, с които притихваме, чрез които виждаме бъдещето си в проява на доброта и съзидание. Сега ги слушаме в албума „Рождество Христово“, който за Коледа бе в онлайн платформите, а след това ще излезе и на диск. По-рано три от песните Васко ни предложи във видео версии в канала си в Ютюб.

През годините в тази празнична традиция се е натрупало сериозно наследство. Записите в албума са 11, направени са в периода от 2005 г. насам и повечето са по музика на Васил Петров, който в някои от тях свири на пиано. С изключение на една, написаните от него композиции са по текстове на архимандрит Серафим (Алексиев). Другата е със стихове от Петър Андасаров. Аранжиментите са на Васил Петров, Румен Тосков, Емил Бояджиев и Димитър Гетов. Двете останали оригинални песни са на Константин Цеков и Живка Шопова и на Нели Андреева и Пейо Пеев, а дуетни партньори са, съответно, Деница Шопова и Нели Андреева. В албума слушаме още един дует – с Румяна Коцева, в песента от нейния албум „Вечните коледни песни на български език“ – „Сребърни камбанки“ (аранжимент Румен Бояджиев – син). От световната класика The Christmas Song е дует с Мария Илиева, а Silent Night е и с Весела Бонева. И двете са в аранжимент на Румен Тосков – едната – в симфоничен, другата – в съвременен джазов вариант. „Много хубав прочит направи Рупето!“ – благодарен е за музиката Васил Петров в интервю по Джаз ФМ. В изпълненията в албума участват Георги Господинов – Чоко – саксофон, Хорът на софийските момчета с диригент Адриана Благоева и Вокална група „Мики Маус“.

Да потърсим в смирение дошлия при нас Христос ни призовава една от песните. Друга напомня, че за да са велики нашите дела, трябва да ги извършим с любов и с осъзнаване на смисъла и значимостта им. Бог е изворът на любов и мир по целия свят, който сме призвани да превърнем в рай. Любовта расте, когато душата е дом на Христос. Когато знаем това, блестим в чистотата, в която искаме Бог да ни види. Пресъздаваме Го в съпричастност към хората от общността. Тези послания красивата музика в духа на празника отпечатва в нас, за да ги превърне в наша същност, за да ни дават посока и зареждат със сила в дълъг път на сътворяване на добро.

В дните преди Бъдни вечер Васил Петров подготви видеа към три от коледните си песни, които можем да гледаме в неговия Ютюб канал.

Silent Night и The Christmas Song идват със спокойствието, с радостта от близостта, с топлината от уюта и усмивките. Всички те много ни липсваха през годината на физическо дистанциране и локдаун. „Музика в бяло“ е видео с текста на песента.

Времето, в което концертната дейност е прекратена, Васил Петров прекарва в композиране и рисуване.

За изразяването си със средствата на изобразителното изкуство по Джаз ФМ той каза: „Това е удоволствие, разнообразие, желание, когато имаш доста време вкъщи, да го споделиш с това занимание. Още през март – април при първия локдаун, си възвърнах интереса към рисуването по съвсем обясними причини. Сега – наново, с още по-голяма сила.“ Той добави и че се занимава с композиция, свири на пиано: „Композирам, приятно ми е да го правя. Подготвям нов репертоар.“

На своята Фейсбук страница Васко публикува снимка с композитора Росалин Наков, придружена от думите: „Време за композиране.“ „Тандемът Ангел Симеонов – Росалин Наков направи още една песен, която трябва да запиша. Още не съм влязъл в студио. Много интересна, много различна, хубава песен. Вече предстои звукозаписната сесия. Обичам да не уточняваме предварително много преди записа нещата, даже се старая въобще да не репетирам. Искам песента да ми е прясна, дори непозната, за да го имам елемента на очарование, на изненада. Иначе всичко се превръща в рутина и се лишава от одухотворяване.“ – разказа за подготовката Васко.

Повече за предстоящата песен „Блян“ научаваме от композитора Росалин Наков: „За мен е огромно удоволстиве да се срещна с думите, написани от Ангел и след това изпети от Васко. Това е удоволствие, импулс, желание да имам сили да създадем още музика и тя да стигне до хората, да трепне нещо у тях. Тогава наградата е най-голяма. „Блян“ е балада с проникновен, силен текст, много интересен, който отдавна ме провокира. Доста време прекарвам пред пианото, работейки. Вече наистина сме на финала. С Васко уточнихме доста неща около аранжимента. Много е интересна, много ми харесва, дано да се получи добре.“ Музикантите, с които песента ще бъде записана, Росалин Наков описва като изключителни приятели и обрисува ентусиазма им: „Те с огромно желание се включват.“ Цветан Недялков свири на китара, Ивайло Звездомиров – на бас, а тонрежисьор е Иван Христов – Джонката.

В интервюто Росалин Наков представя предходна песен по стихове на Ангел Симеонов и изпята от Васил Петров – „Чаша пастис“:
Текстът на песента е много интересен. Ангел беше написал част от него като импресия. На мен много ми хареса и го помолих да помисли дали не можем да добавим още. Когато започвах работа по песента, се получи страхотен текст с много метафори, с философски изводи и заключения и в същото време – много лирична музика. Надявам се така да я усетят и слушателите. Много неща са казани в нея. И, естествено, изпълнението на Васко е както той знае само – много вълнуващо. Дай Боже да се хареса!

  • Интервютата с Васил Петров и Росалин Наков от 16 декември 2020 г. можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Ключови думи:
@