Merry Christmas from José James – брилянтен от първата до последната песен

Merry Christmas from José James – брилянтен от първата до последната песен

Хосе Джеймс с първи коледен албум в кариерата си

Хосе Джеймс представя своя 11-ти албум и първи коледен в дискографията си. Самият вокалист определя Merry Christmas from José James като един от най-добрите си албуми до този момент и трябва да признаем, че е точен в преценката си. Ако в последните му няколко заглавия сме откривали по някое компромисно изпълнение или запис, който не е звучал съвсем убедително, то Merry Christmas from José James е брилянтен от първата до последната песен. За това допринасят няколко важни фактора – галещия и изящен баритон на Хосе Джеймс, превъзходните артисти, които свирят в продукцията и таланта им чрез музика да създадат уютна и топла атмосфера, в която с лекота и без претенция ни въвеждат още с първата песен, наречена Christmas in New York.

Именно тя се превръща в основа за появата на албума. Историята започва преди 3 г., когато Хосе Джеймс и съпругата му Таали са на гости в къщата на нейния чичо в Лос Анджелис. През това време вокалистът сяда на пианото в опит да превърне в песен мелодията, която звучи в главата му от няколко седмици. Когато Хосе споделя, че става дума за коледна тема, която разработва, Таали се присъединява към него и през цялото време двамата са водени от примера на велики майстори като Коул Портър, Ървинг Бърлин, Джони Мърсър, Джордж Гершуин и др. „Усещаше се, че тази песен принадлежи на друго време, на красиво, класическо място.“ – разказва вокалистът в социалните медии. Заедно с Таали завършват песента в дома си в Манхатън и я оставят настрана с идеята тя да послужи за нов проект или да я предоставят на някого като Майкъл Бубле, Грегъри Портър или Джейми Калъм да я изпее.

Като катализатор за появата на Merry Christmas from José James се явява и един концерт. През декември миналата година Хосе Джеймс и пианистът Арън Паркс са поканени от Rockwood Music Hall за коледно дуо шоу, излъчено онлайн. В тази вечер, озвучена с коледна музика и джаз стандарти, Арън Паркс е подкрепен от своето семейство и съпругата си Мария, с която малко преди това са станали родители на момченце. „Точно тогава и там знаех, че музикално и духовно имаме нужда да направим чудесен класически коледен албум, напълно аналогов с група от световна класа и посветен на всички, които като мен не можеха да бъдат със семейството си заради COVID-19.“ – казва Хосе Джеймс.

Няколко месеца по-късно той влиза в Dreamland Recording Studios близо до Удсток, за да запише въпросния проект. Групата включва Бен Уилямс (бас), Арън Паркс (пиано), Ярис Йокли (барабани) и специалните гости Таали (вокали) и Маркъс Стрикланд (сопран саксофон). „Всеки един от тях звучи просто невероятно. Повярвайте ми, това е един от най-добрите албуми, който някога съм правил. Опитах да се потопя в своите детски спомени за Коледа, когато с цялото ми семейство бяхме заедно и елхата беше осветена на фона на снежна Минесота.“ – казва Хосе Джеймс. Бен Уилямс е автор на аранжиментите, а смесването е дело на легендарния Браян Бендър, който е копродуцент на албума.

Хосе Джеймс посвещава новия си проект на две от най-важните жени в живота си. Едната е баба му Нанси, която умира през 2003 г. Именно тя е човекът, който му разкрива света на големите вокалисти като Луис Армстронг, Франк Синатра, Ела Фицджералд и Нат Кинг Коул. Другата любима жена е 8-годишната му дъщеря Анаис, която прави вокалния си дебют в Merry Christmas from José James. Анаис, чието име от иврит означава „благодат“, пее заедно с Таали и Бен Уилямс в песента This Christmas. Сред останалите изпълнения в албума са коледни класики като Have Yourself A Merry Little Christmas, Let It Snow! и White Christmas, а версията на My Favorite Things е поклон към двама от най-великите в музиката - Джон Колтрейн и МакКой Тайнър.

Дата на издаване: 19 ноември 2021 г. от Rainbow Blonde Records

Ключови думи:
@