BluNea на Невен Петрова и Александър Куманов с нестандартен дебют – коледния албум Christmas in Trio

BluNea на Невен Петрова и Александър Куманов с нестандартен дебют – коледния албум Christmas in Trio

Музикантите правят свой прочит на някои от най-известните коледни песни

„Дебютен албум, и то коледен, е голяма изненада и за мен самата.“ – казва с усмивка певицата Невен Петрова, която беше гост в ефира на Джаз ФМ, за представи песни от Christmas in Trio. Проектът е записан от джаз дуета BluNea, който събира дългогодишните музикални партньори Невен Петрова и китариста Александър Куманов, а техен специален гост е басистът Михаил Иванов – Мишо.

Christmas in Trio на BluNea включва коледни класики, записани на живо. Албумът съдържа 9 песни плюс една, която е бонус трак и това е прочитът на Snowfall. Тя е записана последна и е много различна от цялостното усещане в албума. Сред изпълненията са забавната Rockin' Аround the Christmas Тree и Jingle Bells, с която музикантите отдават почит на бразилската музика, представяйки я в много ефектна боса нова версия. Песента на The Carpenters – Merry Christmas, Darling дава тласък за записите на този коледен албум. „Има няколко песни, не само в джаза, но и в поп музиката, които изваждат от мен едни силни емоции и които ме разплакват. Една от тях е Merry Christmas, Darling, която аз се осмелих да запиша за този албум.“ – разказва вокалистката.

При подбора на материал водещ е бил силният личен отпечатък, тъй като Невен споделя, че търси индивидуалност във всяка една песен, която изпълнява. „В главата ми имаше този ред, който е в албума. После седнах и извадих песните като нотен текст от архива в компютъра ми. Реших, че това са аранжиментите, които ще направим. Всичко се случи буквално за ден и половина.“ – връща се назад към работния процес певицата. Специално за албума тя научава и две нови песни, които никога преди това не е изпълнявала – Sleigh Ride и It’s the Most Wonderful Time of the Year.

„Записахме няколко от най-известните коледни американски песни, но им придадохме наш различен джаз прочит. Коледата звучи джази, суингиращо, и интимно, и притегателно.“ – написа Александър Куманов в социалните медии. За работата си с китариста през годините Невен Петрова казва, че ги свързва общото усещане за джаза и добавя, че двамата имат и много общи интереси извън музиката. За сътрудничеството си с басиста Михаил Иванов разкрива: „Свиренето с Мишо специално за мен е свързано със спокойствие, доверие, отпускам се, не спирам да се смея, не спирам да сияя. Сякаш в мен се ражда нещо, което иска да се покаже, да зарежда другите хора със същата тази емоция, вяра, надежда.“ Невен Петрова посочва, че за нея е от голямо значение наличието на топла, задушевна емоция между хора, които творят заедно. „Когато се прави музика и въобще, когато се твори изкуство, е изключително важно хората, с които си, да са много близо до теб. Трябва да вибрират на много сходна честота. Трябва да усещат момента, живота и стила музика, по много сходен начин, за да могат да допринесат и музиката да стане едно цяло. И да започне да живее собствен живот.“ – разсъждава вокалистката.

„Дебютен коледен албум? Аз и Коледа никога не сме били в супер приятелство.“ – казва Невен Петрова и прави уточнението, че обича Коледа и обяснява магията на този период от годината по следния начин: „Точно в тези дни всички са свободни и всеки намира време за всеки и никой не мери колко дълго е това време. Независимо колко е натоварена, стресираща, ангажирана годината, независимо какви са обстоятелствата, които ни пречат да общуваме пълноценно, независимо какви са ангажиментите, които ни разминават в това общуване, идва един такъв момент, който е точно в края на годината и всеки от нас си казва: „Искам да се чуя с определени хора.“

Албумът на BluNea Christmas in Trio ще има две концертни премиери в следващите дни. На 11 декември музикантите ще свирят в „Джаз бар“ в София, като очакват към тях да се присъединят и специални гости, които са техни приятели. Другата изява е на 19 декември в „Шрьодингер бар“.

Christmas in Trio излиза на компактдиск, а в You Tube може да се гледат отделни видеа от концерта. Албумът е записан в Студио 5 на Софийския университет от доц. Христо Карагьозов, отговорен за видео материала и аудиото. Мастерингът е направен от Васил Николов – Теслата.

Следващата година очакваме новите албуми на Невен Петрова и Александър Куманов с авторска музика. И двата предстоящи проекта ще бъдат издадени с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Цялото интервю на Таня Иванова с Невен Петрова може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@