Над 60 джаз артисти от Стара Загора излизат на сцената в третото издание на организирания от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“

Над 60 джаз артисти от Стара Загора излизат на сцената в третото издание на организирания от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“

Четири събития – две музикални срещи и два тричасови концерта – ще се проведат на 15 и 16 юни при вход свободен на Античен форум „Августа Траяна“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Организираният от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ в третото си издание гостува на Стара Загора. В четири събития при свободен вход на 15 и 16 юни той ще срещне обществеността и гостите на града, както и слушателите в ефира и онлайн, с повече от 60 артисти от града. Ще чуем най-младите таланти, големите имена и известните състави, ще представим нашия партньор – Държавна опера – Стара Загора със спектакъла „Джазоспекция“ и с проекта в подкрепа на деца със специални потребности „Ние сме музиканти“, както и учебното заведение, чиито млади дарования са в нашия фокус – Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, а също и Центъра за подкрепа за личностно развитие, както и НЧ „Родина – 1860“. Ще се включат Общински бигбенд – Стара Загора, групите Project 7, Overground Brass Band и Mike Sax & X Key.

Цяло лято музика с Държавна опера – Стара Загора в календар, богат на премиери и специални събития - Jazz FM

Провежданият от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора Национален конкурс за млади джаз изпълнители, създаден и ръководен от Надя Тончева, ще бъде отправна точка в това богато музикално пътешествие. Съобразихме датите на фестивала така, че в самото му начало да дадем сцена на призьорите от конкурса – наградените през тази и отличени през изминали години, сред които много стипендианти на Министерството на културата, както и наградени преподаватели. Ще чуем таланти от града и от цялата страна. Ще им акомпанира Мирослав Турийски – пиано, а в отделни изпълнения ще се включат и басистът – колегата от Jazz FM Владислав Мирчев, и лауреатът на конкурса – барабанистът Ивайло Манев. Специален участник в някои от песните ще бъде тромпетистът Михаил Йосифов. По традиция изпълнения ще поднесе и Надя Тончева, която ще пресъздаде песен на Антонио Карлос Жобим и джаз стандарт с квартет, в който специално участие взима китаристът Живко Велев. В конкурса тази година се включват рекорден брой младежи – 32-ма индивидуални участници и 4 формации.

Снимка: Светослав Николов

От второто издание насам програмният директор на Jazz FM Светослав Николов е член на журито.

2024 г.: Националният конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора отново събира таланти от цялата страна, Jazz FM представяме отличилите се на сцената на „Джаз в цялата страна“ - Jazz FM

2022 г.: Млади таланти увериха в бъдещето с представянето си на Националния конкурс за млади джаз изпълнители - Jazz FM

2020 г.: Вдъхновение за развитие на таланта и основа за изява на личността – в Стара Загора се проведе второто издание на Националния конкурс за млади джаз изпълнители - Jazz FM

НУМСИ „Христина Морфова“ чества 50 години от своето създаване. Класовете по поп и джаз пеене, водени от Павел Цонев и Паолина Малешкова, както и класът по китара, ще се включат със свои изявени представители. От тях ще чуем джаз стандарти, значими произведения от Хърби Хенкок, основополагащи песни на „Бийтълс“ и хитове на Майкъл Джексън, с чиято интерпретация учениците израстват. Възпитаници на училището, сега преподаватели в него, ще покажат пътя на развитието, като се завърнат към свой концерт от 2017 г., на който изпълняват произведение на покойния сега преподавател по полифония Петър Петров, а също и любима пиеса на Астор Пиацола.

За специален проект сме поканили старозагорския талант Ивайло Манев и неговия преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Христо Йоцов. За първи път на сцената заедно като дуо ще застанат старозагорците Ивелина Цонева и Даниел Николов, възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“, които сега са част от Вокална група „Спектрум“.

Старозагорските поети са друг акцент в програмата – шлагери на Петър Ступел и Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев ще изпълни Мими Николова, а песен по „Тихият пролетен дъжд…“ на Николай Лилиев с композиция на Красимир Милетков ще поднесат младите певици от Вокална студия „Траяна ГЛАС“ с ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева Бориса Неделчева и Габриела Тенева.

Самата група „Траяна“ ще е в центъра на една от музикалните срещи. В присъствието на дългогодишния ръководител, оформил облика ѝ на акапелна формация – Кирил Тодоров, за наследството на формацията ще разкажат Лиляна Дойчева и Надя Тончева, свързали голяма част от творческия си път с тази група. На събитието ще прожектираме за първи път на голям екран филма на колегата от bTV Станчо Станчев за 35-ата годишнина на „Траяна“, който той специално засне за поредицата „Филми за джаза“ на Jazz FM с оператора Мария Проданова. Ще излъчим неизползвани във филма кадри с разказа на Кирил Тодоров и ще покажем снимки из живота на групата от лични колекции. Картината ще допълнят филма на Таня Доганова-Христова с музикални импресии по песни от единствената плоча на групата, както и още един документален филм и два видеоклипа, заснети също от БНТ.

Джаз, фолклор, класика и... бийтбокс – ВГ „Траяна“ на 35 години - Jazz FM

Вокална група „Траяна“ на 35 години (Видео) - Jazz FM

Другата музикална среща ще е за джаз историята на Стара Загора и в нея документи от един век назад във времето ще покаже краеведът Снежана Маринова, а началникът на Териториална дирекция „Държавен архив“ – Стара Загора Калина Маджарова ще разкаже за кореспонденцията в картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова. Ще видим архивна снимка на Иво Папазов и ще научим повече за създателя на Симфоничния оркестър на НУМСИ „Христина Морфова“ и на старозагорския Градски духов оркестър – варненеца Веселин Ненов. В прожекции ще споделим мили спомени от разкази за Стара Загора на родените там и работещи в други кътчета на България и по целия свят Мария Митева (Люксембург), Пламен Карадонев (САЩ), Иво Папазов – Ибряма, Ангел Демирев, Стоян Роянов – Я-Я и др. – повечето от тях – възпитаници на Музикалното училище в града.

По-долу ще откриете пълната програма. При лошо време събитията от Античен форум „Августа Траяна“ ще бъдат преместени в залата на Държавна опера – Стара Загора. За момента прогнозата е, че след дъжда в петък, времето в събота ще бъде прохладно и без силно слънце.

Jazz FM реализира Пътуващия общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ съвместно със самите участници, които се включват безвъзмездно, а тазгодишното е издание се провежда с партньорството на Община Стара Загора. С него през 2024 г. продължаваме и дългогодишното си сътрудничество с Държавна опера – Стара Загора. За престоя на екипа ни в града уюта си ни предоставя апартхотел Fox Rooms.

Пътуващия общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ Jazz FM създаде през 2022 г. при първата възможност след края на пандемията, преди която той бе замислен. В премиерното му издание във Варна от сцената на клуб „Ментол“ представихме 13 проекта на 29-има артисти от областите Варна и Добрич – ден първи, ден втори. През 2023 г. бяхме в Бургас, Созопол и Синеморец, партньор ни бе Община Бургас, а сред локациите на музикалните изяви бяха Открита сцена „Охлюва“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Арт клуб „Мишел“ и „Време е за теб“.

 Второто издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ отпразнува творческите личности на Бургас, представи пред публика и слушатели талантите на града - Jazz FM

Снимка: Виктор Налбантов за Jazz FM

С „Джаз в цялата страна“ Jazz FM целим да повишим видимостта на регионалните джаз сцени и да ги активизираме, да подкрепим местните артисти, да свържем ученици и преподаватели, да стимулираме развитието на джаз културата в страната, да удовлетворим нуждите на традиционните публики на джаза и да привлечем към жанра нови почитатели, които да открият лекотата и прелестта на този жанр. В хода на събитията създаваме звукозаписи, които впоследствие постоянно звучат в ефира на Jazz FM, както и документални свидетелства за съхраняване на историята на българския джаз и за неговото популяризиране.

Снимка: Илиян Ружин за Jazz FM

През годините многократно сме се срещали с високото майсторство на артисти от Стара Загора на организирани и съорганизирани от Jazz FM събития:

Незабравими мелодии създадоха неповторимо преживяване на четвъртото издание на „Велека кайт и джаз фест“ с Мими Николова и Михаил Йосифов - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

Деца откриваха музиката в проведена от Jazz FM работилница на читалище „Синева – 2020“ в новото пространство за култура в Синеморец „Време е за теб“ - Jazz FM)

Снимка: Читалище „Синева – 2020“

Енергични, ентусиазирани, израстващи: бъдещите големи имена са на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ - Jazz FM

В концерта „Академия“ се включиха нейните ученици Ангелина Милева, Александрина Петрова, Гюкмен Кутолиев, Дария Боева, Мария Александрова и Цветелина Петрова, която е участник в „Гласът на България“ по bTV, а също и селектираните от председателя на „Асоциация Фестивалите в България“ Илияна Щерева за Академията Александра Полежанова от Банско и Ивана Муцкова, лауреат на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

Снимка: Светослав Николов

„Jazz Велинград“ за втора година даде мечти и криле за полета към тях - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

„Един джаз ден“ в София със значимост от национална величина - Jazz FM

Снимка: Валентин Станков

Организираният от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ провокира създаването на Младежка джаз сцена като мост между него и прехождащия го „Цветовете на джаза“, провеждан от Община Стара Загора. Сцената на младите дарования също се финансира от местната община. Подробности за програмата на наситената с джаз седмица от 11 до 16 юни можете да откриете тук:

Стара Загора почита Людмил Георгиев след разговор пред публика през май с Владимир Гаджев и в навечерието на цяла седмица джаз в града от 10 до 16 юни - Jazz FM

Снимка: Община Стара Загора

Мария Митева открива „Цветовете на джаза“ в Стара Загора: „Да свиря на фестивал в моя роден град винаги ми е било мечта!“ - Jazz FM

Освен организатор на „Джаз в цялата страна“, Jazz FM e и инициатор и съорганизатор на фестивалите „Jazz Велинград“, „Деца на джаза“ в Шумен и „Велека кайт и джаз фест“ в Синеморец, участващ партньор е на „Банско джаз фестивал“ и „Банско джаз академия“, A to JazZ, „Един джаз ден“ и „Остров на музиката“ в София, „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ в Кърпачево, EUROPAfest в Букурещ и др.

Програма на „Джаз в цялата страна“, 2024 г.

15 юни, събота

15 ч. – 16 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване
Джаз историята на Стара Загора.

Краеведът Снежана Маринова ще представи 100 години присъствие на джаз музиката в града през реклами и статии за събития в местната преса.

Началникът на Държавен архив – Стара Загора Калина Маджарова ще ни запознае с кореспонденцията с картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова, с документални свидетелства за Иво Папазов – Ибряма, а също и с делото на Веселин Ненов – създател на Симфоничния оркестър на Средно музикално училище (сега НУМСИ – Национално училище за музикални и сценични изкуства) „Христина Морфова“ и на старозагорския Градски духов оркестър.

В прожекции ще видим разкази за Стара Загора и изпълнения на Мария Митева, Пламен Карадонев, Иво Папазов – Ибряма, Ангел Демирев, Стоян Роянов – Я-Я и др. – повечето от тях – възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“.

18:30 ч. – 22 ч., Открита сцена на Античен форум „Августа Траяна“

18:30 ч. – Връчване на наградите от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

На живо по Jazz FM:
Концерт „Джаз в цялата страна“ – първа част

19:00 ч. – Откриване с приветствие от Община Стара Загора.

19:05 ч. – 20:40 ч. – Представяне на достиженията на Националния конкурс за млади джаз изпълнители, организиран от НУМСИ „Христина Морфова“ с подкрепата на Община Стара Загора и с участието на Министерството на културата:

  1. Изпълнения на призьори от тазгодишното издание на конкурса.
  2. Изпълнения на стипендианти на Министерството на културата: Стилияна Стойнова и Елвира Илчева – НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, Аглея Канева – НУИ „Добрин Петков“ – Пловдив, Ивайло Дамянов – НУИ „Добри Христов“ – Варна, в акомпанимента на джаз трио: Мирослав Турийски – пиано, Владислав Мирчев – бас китара, Ивайло Манев – барабани, със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет, и Мария Вандева – НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас в акомпанимента на Иво Гичев – пиано.
  3. Изпълнение на призьорите на конкурса ABND – ученици на Йордан Владев – награден от конкурса преподавател, основател на Музикален център Art Libitum – София.
  4. Изпълнение на Доротея Люцканова – награден от конкурса преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен в акомпанимента на джаз трио Мирослав Турийски – пиано, Владислав Мирчев – бас китара, Ивайло Манев – барабани.
  5. Изпълнения на обучаващи се във Вокална студия „Усмивки“ към Народно читалище „Родина – 1860“, печелили награди от конкурса.
  6. Изпълнения на старозагорците, възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“, сега членове на Акапелна група „Спектрум“ – Ивелина Цонева (бивш изпълнител във Вокална студия „Усмивки“), и Даниел Николов.
  7. Изпълнения на Надя Тончева със специалното участие на Живко Велев – китара, и джаз трио Мирослав Турийски – пиано, Йордан Владев – бас китара, Ивайло Манев – барабани. Представяне на най-новия проект на Надя Тончева с песните на Антонио Карлос Жобим, с който вече срещнахме публиката на съорганизирания от Jazz FM и Община Велинград фестивал „Jazz Велинград“ през 2023 г. Със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет.

20:45 ч. – 20:55 – Мими Николова пее песни по стихове на старозагорския поет Веселин Ханчев: „Замълчи, замълчи“ (музика: Петър Ступел) и „Приказка“ (музика: Йосиф Цанков), в акомпанимента на Мирослав Турийски – пиано, със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет.

21:00 – 21:15 ч. – Специален проект на Ивайло Манев с неговия преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Христо Йоцов.

21:20 ч. – 22:00 ч. – „Джазоспекция“ – продукция на Държавна опера – Стара Загора.

16 юни, неделя

11 ч. – 12:30 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване
Историята на Вокална група „Траяна“.

Прожекция на филма на Станчо Станчев (Вокална група „Траяна“ на 35 години (Видео) - Jazz FM) и на невключени в него откъси от интервюто с Кирил Тодоров.

Разговор с членовете на състава Лиляна Дойчева и Надя Тончева. Специален гост – Кирил Тодоров.

Представяне на фото материали.

Прожекция на филмирания от Таня Доганова-Христова албум на „Траяна глас“ и на други архивни видео записи, включително на документален филм и на видеоклипове на БНТ.

Изпълнение на обучаващи се във Вокална студия „Траяна ГЛАС“ с ръководител Лиляна Дойчева към ЦПЛР на песента на композитора Красимир Милетков по стихове на старозагорския поет Николай Лилиев „Тихият пролетен дъжд...“

19 ч. – 22 ч., открита сцена на Античен форум „Августа Траяна“, на живо в ефира на Jazz FM
Концерт „Джаз в цялата страна“ – втора част

19:00 ч. – 19:25 ч. – Бигбенд Стара Загора с диригент Виктор Крумов. Специално представяне на проекта на Държавна опера – Стара Загора „Ние сме музиканти“, воден от оперната певица, логопед и музикатерапевт Русалина Мочукова и от психолога Боряна Каниду.

19:30 ч. – 20:15 ч. – Представяне на НУМСИ „Христина Морфова“:

  1. Интервю с директора г-н Красимир Къшев.
  2. Изпълнения на вокалисти от класовете по поп и джаз пеене на Павел Цонев и Паолина Малешкова – песни на Хърби Хенкок, „Бийтълс“, Майкъл Джексън и джаз стандарт в акомпанимента на пиано на Павел Цонев.
  3. Андрей Георгиев – призьор от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.
  4. Две изпълнения на бивши ученици и сегашни преподаватели: Георги Белчев – пиано, Ива Профирова – флейта, Божидар Рахнев – цигулка. Със специалното участие на Павел Цонев – пиано, Станислав Георгиев – бас, и Ивайло Манев – барабани. „Ако Пахелбел свиреше джаз“ от Петър Петров в памет на дългогодишния преподавател в училището и Libertango от Астор Пиацола.

20:20 ч. – 20:50 ч. – Project 7 с Павел Цонев – клавишни, Валентин Данев – китара, Станислав Георгиев – бас, Никола Енев – барабани.

20:55 ч. – 21:25 ч. – Overground Brass Band, воден от Даниел Лазаров – бас китара, с Борислав Милков – клавишни/елeктрическо пиано, Иван Иванов – електрическа китара, Никола Енев –ударни/барабани, Мирослав Христов – тенор саксофон, Стефан Ников – тромпет, Димитър  Димитров – тромбон, Катерина Петкова – вокал, Цветелина Петрова – вокал.

21:30 ч. – 22:00 ч. – Mike Sax & X Key, воден от Милен Стойков – саксофон, с Илия Тенев – клавишни, Валентин Данев – китара, Радослав Терзийски – бас, Лени Драганов – барабани.

Фейсбук събитието е тук.

Заповядайте!

Ключови думи: