Енергични, ентусиазирани, израстващи: бъдещите големи имена са на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“
Снимка: Светослав Николов

Енергични, ентусиазирани, израстващи: бъдещите големи имена са на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“

През 2022 г. за втора година фестивалът ни срещна с най-младите джаз творци, които се обучаваха в първата „Банско джаз академия“

Младите джаз творци на България се срещат с любознателната публика на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ сред зеленината и красивия пейзаж в градския парк.

Снимка: Светослав Николов

Вдъхновяващи думи от Били Кобъм. И илюстрация:

Снимка: Светослав Николов

Енергични и ентусиазирани, те навлизат още по-дълбоко в света на джаза чрез обучението си в първата „Банско джаз академия“ от ярките звезди, които вечер блестят на голямата сцена.

Снимка: Светослав Николов

Салвадор Собрал с групата си и Иван Муцкова, тя е една от трите участнички в Академията, които вокалистът ще покани на голямата сцена за своя концерт

Също за първа година през 2022 г. те изнасяха концерти в две точки в града на обновената пешеходна улица „Гоце Делчев“.

Снимка: Светослав Николов

Тези срещи в непосредствената градска среда дават възможност за създаване на лична връзка между музиканти и публика, предразполагат към отваряне един към друг, предпоставят силна емоционална ангажираност.

Снимка: Светослав Николов

В две издания на предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ слушаме селекция от изпълнения от сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ – на 11 и 13 април от 21 ч. и на 15 и 16 април от 19 ч.

Jazzica квартет се събират в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, част от тях продължават да учат там, други вече са завършили. Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Неделчо Нинов – тромбон, Калина Андреева – контрабас, поднесоха джаз стандарти и боса нова. Формацията е именувана с творческия псевдоним на вокалистката.

Снимка: Светослав Николов

На младите музиканти сме свикнали да гледаме като на бъдещето на музиката, а те са нейното настояще – членовете на Jazzica квартет са дейни – и като концертиращи и записващи музиканти, и като организатори на събития. Вторият концерт на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ бе на Илия Лазаров квинтет. Пианистът е поканил в състава Георги Ангелов (тромбон), Александър Иванов (барабани), Боян Манолов (бас китара), Сияна Калоянова (вокал). В концерта имаше и гост участник – Славея Гошева. В програмата чухме джаз стандарти, а със специално посвещение бе Moody Modes от Милчо Левиев.

Снимка: Светослав Николов

Членовете на Илия Лазаров квинтет продължават делото на своите бележити учители: Илия Лазаров – на Ангел Заберски, Георги Ангелов – на Велислав Стоянов, Сияна Калоянова и Славея Гошева – на Вики Алмазиду. За този концерт сред публиката пред сцена „Млади таланти“ бяха техните преподаватели, а също и други музиканти, които се занимават с обучителна дейност – Венцислав Благоев, Стефка Оникян... Всички се събраха за обща снимка.

Снимка: Светослав Николов

Подготвени от проф. д-р Стефка Оникян вокалисти пяха на сцена „Млади таланти“ на следващия ден. В концерта „Академия“ се включиха нейните ученици Ангелина Милева, Александрина Петрова, Гюкмен Кутолиев, Дария Боева, Мария Александрова и Цветелина Петрова, която е участник в „Гласът на България“ по bTV, а също и селектираните от председателя на „Асоциация Фестивалите в България“ Илияна Щерева за Академията Александра Полежанова от Банско и Ивана Муцкова, лауреат на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

Снимка: Светослав Николов

Те пяха с Кристиан Кръстев (саксофон), Деян Стаменов (пиано), Иво Василев (тромпет), Цветан Данков (китара), Самуил Даскалов (бас), Александър Иванов (барабани). Концертът започна с инструментално въведение, а накрая всички свириха и пяха заедно, снимаха се за спомен.

Снимка: Светослав Николов

На „Банско джаз академия“ Стефка Оникян им преподава вокално майсторство и ги възпитава за техните изяви. „Сцената обича отворените към света и смелите хора.“ – насърчи ги тя.

Снимка: Светослав Николов

Всички членове на квартета Wrong Note учат в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ или са я завършили. Саксофонистът Александрос Красидис е ученик на Апостол Апостолов и Михаил Йосифов, пианистът Николай Костадинов – на Атанас Миладинов, свирещият на укулеле бас Красимир Зафиров – на проф. Цветан Недялков, барабанистът Ивайло Манев – на проф. Христо Йоцов, а също така е лауреат на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора. С богатите си познания те ни поднесоха разнообразие от джаз стандарти – от Коул Портър до Джон Колтрейн.

Елия Тодорова сформира групата Accidental Standards специално за участие на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“. Новият проект е развитие на друга нейна формация с фънк насоченост – Elia & The Accidentals. В състава свирят Гален Николов (баритон саксофон), Николай Костадинов (пиано), Мартин Стоянов (бас), Ивайло Манев (барабани). Гост вокалист е Марта Драгова. И Елия, и Марта са ученици на Вики Алмазиду.

Снимка: Светослав Николов

Младите таланти в „Банско джаз академия“ вокалистката и педагог призова винаги да са на най-високо ниво, да са отговорни към музиката и смирени пред нея. „Не казвайте „Нямам време“, а репетирайте, на всяка репетиция свирете като на концерт. Учете постоянно! Бъдете първо майстори и след това ще израснете като артисти. Правете хубава музика с цялото си сърце и душа. Имате ли талант и усещане за суинг, следва работа, работа, работа. Не правете това, които се харесва на публиката, а работете така, че това, което правите, да бъде харесано. Джаз музикантите сме особен вид музиканти: събираме се на фестивали, радваме се да се сближаваме, да свирим заедно. Дайте простор на въображението си, стъпвайте на сцената с увереност в това, което искате да споделите с публиката. Има преходни и непреходни неща. Правете непреходните. Бъдете горди, че се занимавате с джазова музика.“ – обърна се към участниците в „Банско джаз академия“ Вики Алмазиду.

Снимка: Светослав Николов

В групата Postcard са Неделчо Нинов (тромбон), Ралица Тонева (алт саксофон), Марина Михайлова (тенор саксофон), Вилизар Гичев (китара), Теодор Тошков (барабани), Songyi Lee (контрабас). Те се събира в Грьонинген, където учат всички участници с изключение на Вилизар Гичев, студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Познати са ни от множество проекти у нас – Ралица Тонева – от Софийския духов оркестър, Марина Михайлова и Неделчо Нинов – от Brass Squad, Вилизар Гичев – от „Уке дуо“ с Петър Терзиев. На сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ чухме техния поглед към обичани стандарти.

Снимка: Светослав Николов

„Ани-Боби-Ники-Дамян“ – групата носи имената на четиримата членове – Борис Гюров (барабани), Никола Данев (пиано), Дамян Владев (бас), Анна Ставрева (вокал и саксофон). Те са ученици на Йордан Владев, с изпълнението на чиято авторска пиеса започна представянето им на сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“. След това прозвучаха фюжън класики, музика от анимета, джаз разработки на поп песни – все техни любими композиции, говорещи за широки интереси.

Снимка: Светослав Николов

Учениците в Ансамбъл „Престо“ са акробати на перкусиите. Чудото виждаме с очите си, но ни е трудно да повярваме. Кухненски прибори и вестници на масата дори ще станат инструменти за музика. Ансамбъл „Престо“ преподавателят в Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив Пенчо Пенчев основава през 1999 г. В настоящия си състав групата е от година и половина. Те са призьори от Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора, носители и на множество други отличия. В състава са Аглея Канева, Ира Илиева, Живко Иванов, Веселин Стефанов, Антон Костадинов, Александър Вичев. Програмата им е изключително разнообразна – от произведения на Петко Стайнов и Панчо Владигеров през аранжимент на Милчо Левиев на Take Five от Дейв Брубек до творби на Корсаков и Хачатурян. Те ни казват колко красота можем да създадем, когато сме заедно; синхронът и хармонията помежду им служат за пример.

Снимка: Светослав Николов

Организатор на „Банско джаз фестивал“ е „Асоциация Фестивалите в България“ в партньорство с Община Банско. През 2022 г. фестивалът се проведе под патронажа на Министерството на културата. Jazz FM е традиционен медиен партньор. През 2022 г. сцена „Млади таланти“ на „Банско джаз фестивал“ бе изградена и обезпечена с инструменти от Димитър Русев, записите направи озвучаващият Милчо Кацаров и ги обработи Владислав Мирчев.

Ключови думи: