Млади таланти увериха в бъдещето с представянето си на Националния конкурс за млади джаз изпълнители
Снимка: Светослав Николов

Млади таланти увериха в бъдещето с представянето си на Националния конкурс за млади джаз изпълнители

Надпреварата, инициирана от Надя Тончева, се проведе за четвърти път

Джазът е музиката на добрия живот за общността. На четвъртото издание на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора участниците създадоха общност в надпреварата помежду си. Техните успехи са пътят на развитието, в който те са съмишленици в каузата на музиката.

Четвърта среща с надеждите на джаза на Националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора

Журито, в което бях с организатора Надя Тончева – вокалист и педагог, композиторите, инструменталисти и преподаватели Михаил Йосифов и Мирослав Турийски, останахме възхитени, а в някои случаи – без дъх, от представянето на младите таланти. Те бяха уверени в живота с музика и на свой ред ни увериха в бъдещето на джаза у нас.

Снимка: Светослав Николов

Надя Тончева открива конкурса

Посветени на изкуството вокалисти и инструменталисти от цялата страна излизаха на сцената, черпейки енергия един от друг, давайки заряд един на друг във видимо високо ниво на изпълненията си. Някои от тях – сега намиращи своя път, други – оформени музиканти, само за ден те постигаха много слушайки се, преосмислящи своите изпълнения в развиващата се ситуация, търсейки по-високото ниво, възможно най-високо, за да блести талантът им в силно конкурентна среда.

Снимка: Светослав Николов

Имаше и категория, в която изборът се оказа невъзможен. В категорията за формации дадохме четири първи места, тъй като всички участници в получиха максимален брой точки от журито.

Снимка: Светослав Николов

В едно от конкурсните си изпълнения ансамбъл „Престо“ показа владеене на новаторски подходи и музицира с прибори за хранене върху дървена маса и с гласове

Церемонията по връчване на наградите започна с изпълнения на един от участниците – ансамбъл „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив. Художественият ръководител Пенчо Пенчев е открил най-добрите възможности за изявата на таланта на всеки един от участниците, за да видим наистина съвършени изпълнения, които изумяват със сложност, техничност и експресивност. Още веднъж бяхме силно впечатлени.

Снимка: Светослав Николов

Трима от членовете на журито на конкурса – (от ляво на дясно) Михаил Йосифов, Надя Тончева и Светослав Николов

Отличените получиха и книги, които ще допълват тяхното израстване в изкуството. След връчването на наградите Илияна Щерева, председател на „Асоциация Фестивалите в България“, която по възлагане от Община Банско организира провеждането на „Банско джаз фестивал“, обяви имената на селектираните от нея заедно с журито участници за Младежката сцена на фестивала. Така само за един ден – деня на конкурса, границите на предела на всеки участник се разшириха.

Снимка: Светослав Николов

Илияна Щерева обяви поканените за участие на Младежката сцена на „Банско джаз фестивал“

Организатори на Националния конкурс за млади джаз изпълнители са Община Стара Загора, Министерство на културата, НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, Регионална библиотека „Захари Княжески“ – Стара Загора. Класираните на първо, второ и трето място във втора възрастова група получиха стипендии от по 1500 лв. от Министерство на културата.

Ключови думи: