„Jazz Велинград“ за втора година даде мечти и криле за полета към тях
Снимка: Светослав Николов

„Jazz Велинград“ за втора година даде мечти и криле за полета към тях

С темата за етноджаза се обединиха в обучения, работилници и концерти творци от София, Стара Загора, Пловдив и Велинград

Образователни събития, творчески срещи, съвместни изпълнения и представяния на значими проекти събраха професионални музиканти от София, Пловдив и Стара Загора със самодейци на различна възраст от Велинград във второто издание на „Jazz Велинград“ на 3 и 4 юли.

Етноджазът е във фокуса на второто издание на „Jazz Велинград“ с проекти на Нина Николина, Недялко Недялков и Надя Тончева, съвместни изпълнения с велинградски артисти, творчески срещи и образователни събития - Jazz FM

Фестивалът за култура в образованието, връзка между регионите и диалог между поколенията се провежда от Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM. Автор на програмата е програмният директор на радиото Светослав Николов в сътрудничество с директора на ЦПЛР – ОДК Катерина Мирчева. Темата тази година бе „Етноджазът“.

Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

В двата дни се проведоха четири лекции и работилници, със създадената продукция на които се откриваха вечерните концерти. Гостуващите проекти показаха различните лица на джаза, основан на традиционната музика: Jazz & Traditions на Нина Николина, Braziliado на Надя Тончева и GloBalKan на Недялко Недялков. Тази година „Jazz Велинград“ е част от Велинградските празници на културата, които се провеждат за юбилеен 50-и път. През 2023 г. празнуваме 75 години от създаването на града и 15 години от обявяването му за спа столица на Балканите.

Снимка: Светослав Николов

В първо образователно събитие на 3 юли за прелестния свят на джаза Светослав Николов разказа пред инструменталистите от Младежка музикална формация с диригент Елин Костадинов при ЦПЛР – ОДК – Велинград.

Снимка: Катерина Мирчева ЦПЛР - ОДК - Велинград

Програмният директор и водещ на Jazz FM представи същността на жанра като музика на свободата и на импровизацията, на развитието и по-добрия живот.

Снимка: Светослав Николов

Така започна работилница с вокалистката Нина Николина и перкусиониста Калин Вельов. Оркестрантите от състава имат опит в жанра – миналата година в работилница от „Jazz Велинград“ и на основната сцена на фестивала те свириха с изнеслите им „Открит урок по музика“ тромбонист Велислав Стоянов, саксофонист Димитър Льолев и тромпетист Мартин Ташев. Сега съвместно с Нина Николина Младежка музикална формация подготви изпълнение на песента „Брала мома ружа цвете“. Тънкости в свиренето на барабани показа на малчуганите Калин Вельов.

Снимка: Светослав Николов

Обмяната на опит и споделянето на любовта към музиката продължи в творческа среща на Нина Николина и другата вокалистка от нейния проект Jazz & Traditions Таня Първанова с дамите от Женски хор с ръководител Ели Гикова-Саздова към Фолклорен ансамбъл „Чепино“ при ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1905“.

Снимка: Светослав Николов

Подготвили една съвместна песен за концерта на основната сцена, те продължиха разговора с песни от своите репертоари, срещайки Родопите с Шоплука.

Снимка: Светослав Николов

Срещата завърши с обща снимка и в очакване на съвместната изява само след часове.

Снимка: Светослав Николов

В 19:30 ч. се събрахме на централния площад „Николай Гяуров“ за началото на концертните вечери. „Велинград е град на живия творчески дух.“ – отбеляза пред публиката на откриването програмният директор на Jazz FM Светослав Николов. С приветствие се обърна кметът д-р Костадин Коев: „Миналата година направихме заедно всичко възможно да вкараме джаз музиката във Велинград. Тази година ще надградим. Общото ни желание е да има повече разнообразие и всеки един да намери своята музика и своето вдъхновение.“

Снимка: Община Велинград

В самото начало Младежка музикална формация изпълни премиерно специално направени за тях джаз аранжименти. На площада грациозно танцуваха децата от Танцови формации към ЦПЛР – ОДК.

Снимка: Светослав Николов

В кулминацията Нина Николина излезе като солист на младите таланти. Те бяха на висотата на своята отговорност с прецизно и наситено с емоции свирене.

Снимка: Светослав Николов

Джазът веднага предизвика вниманието най-младата публика – от началото до края на фестивала пред сцената бе пълно с малчугани. А на нея стъпиха музиканти от различни възрасти – от най-младите до доайените.

Снимка: Светослав Николов

Женският фолклорен ансамбъл ни срещна с наследството на региона. След това ни плени в съвместно изпълнение с Нина Николина и Таня Първанова. Елегантното поднасяне на песента демонстрира изградената между вокалистите близост и оказа дълбоко въздействие върху публиката.

Снимка: Светослав Николов

Изпълнила централния площад на Велинград, тя слушаше с вълнение, а съвсем скоро затанцува с проекта Jazz & Traditions на Нина Николина.  Центърът на сцената бе застлан с килим, закупен от нея във велинградско, с който тя е правила фотосесия тук.

Снимка: Светослав Николов

В изпълнения с Таня Първанова, Калин Вельов, Мирослав Турийски и Живко Василев прозвучаха песни от цялата страна, които вокалистката с голямо внимание е събирала от стари сборници и слушайки местни групи.

Снимка: Светослав Николов

Барабанистите от Младежка музикална формация застанаха пред Калин Вельов и проследиха всяко негово движение, за да изучат похватите на експресивното свирене в различни размери. Те бяха неизменно там и на следващия ден.

Снимка: Светослав Николов

Нина Николина покани децата от площада да пеят с нея, а скоро джазовите обработки на народни песни върху модерна електронна основа отново свързаха хората от целия площад в хора́ до късно вечерта.

Снимка: Светослав Николов

С работилница за усъвършенстване в певческото изкуство започна вторият фестивален ден. На Вокална група „Караоке“ с ръководител Юлиана Ковачева при НЧ „Отец Паисий – 1893“ гостува вокалистката и вокален педагог Надя Тончева. За лекцията, упражненията и учебната задача Светослав Николов ги подготви с думите: „Джазът е музика на свободата и на импровизацията. В него давате простор на въображението си и показвате на света това, което е вътре във вас. Джазът е свързан с личния прочит в интерпретацията на мелодията и текста, които стават средство да се изразите. Затова той е музика на истината, на откровеността и на чистите чувства, в него няма лъжа и преднамереност. Всичко излиза по най-естествен начин и се случва най-органично. Ще чуете след малко как си взаимодействат глас и пиано, ще откриете как творците създават музика в единение.“

Снимка: Таня Иванова

На младите вокалисти им предстоеше да изработят с Надя Тончева и в съпровода на пианиста Мирослав Турийски джаз версии на песни от традицията на българската популярна музика, които да представят на вечерния концерт.

Снимка: Светослав Николов

Надя Тончева е известна със соловата си кариера и с участието си във Вокална група „Траяна“, като има дългогодишен преподавателска практика в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора. Тя е и организатор на Националния конкурс за млади джаз изпълнители. „Изборът професионално да се занимаваш с музика идва със своите отговорности и задължения – да се посветиш на изкуството, да работиш всеотдайно, непрекъснато да се развиваш и усъвършенстваш.“ – обърна се към младите творци Надя Тончева. Тя ги въведе в заниманието с разказ за развитието на джаз музиката и за големите имена във вокалното изкуство, за да ги вдъхнови с техния пример. След това ги запозна със суинга и импровизацията като двата основни компонента на джаза и направи демонстрации, показвайки далечни цели, които децата могат да си поставят.

Снимка: Светослав Николов

И веднага направихме първа крачка към постигането им с колективни упражнения с Мирослав Турийски на пианото. „Джазът е музика на свободата, на личното изразяване, на креативността – винаги трябва да можеш да направиш нещо ново и различно. Затова той толкова много съответства на характера на младите хора. Тази музика развива. Втурнете се към нея без страх!“ – призова младите певци тя и с тези думи даде енергия на работилницата, в която бяха подготвени изпълненията в акомпанимент на живо за концерта на основната сцена вечерта.

Снимка: Светослав Николов

Музикантът Недялко Недялков, който се изучава в училище като участник в проект, отличен с най-голямата музикална награда – „Грами“, застана пред децата на Велинград в „Открит урок по музика“, провел се отново в ЦПЛР – ОДК. Признанието идва с участието в албум на Жорди Савал. „Повечето музиканти, носители на големи отличия, не са се имали за велики, защото това пречи на свиренето. Бъдете смели и успявайте, хората ще ви забележат и ще получите вниманието, наградите и всичко, което трябва да се случи в живота на един музикант, който наистина се труди и се стреми към върховете. Винаги в музиката съм търсил да изразя вътрешното си усещане и желание.“ – насърчи децата той.

Снимка: Таня Иванова

И след това увлекателно разказа за своето детство и първите си стъпки в музиката, за избора на кавала, за възможностите на инструмента, за неговата история и звука му в музиката на различните култури, за спецификата на българския вариант. Всичко това той богато илюстрира с виртуозното си фино свирене. „Фолклорът преди всичко е познание – за миналото, за традициите, за всичко, което ни е обособило и запазило като народ и нация. Чрез песните през поколенията от уста на уста се е предавало знанието за живота.“ – описа той народната музика като извор на жизненост. Своя живот Недялко Недялков е посветил на фолклора, той е солист на Оркестъра за народна музика на БНР, но сферата на музикалните му интереси е много широка и обхваща и джаза, и световната, и класическата музика. Точно в тази светлина предстоеше да го чуем вечерта с музиката на създадения от него проект GloBalKan. Заедно с Петър Миланов и Арнау Гарофе те засвириха заглавната пиеса от албума „Въртележка“, а барабанистът Илиян Болгуров, който от началото на лекцията стоеше в готовност зад барабаните с палки в ръце, веднага се включи.

Снимка: Светослав Николов

Недялко Недялков и Петър Миланов му предложиха тримата да импровизират върху зададен от него ритъм и се понесохме в потока на музиката.

Снимка: Светослав Николов

В началото на вечерния концерт на площада Светослав Николов запозна гостите с постиженията на велинградските млади таланти по време на заниманията през деня.

И незабавно се възхитихме на изпълненията на участниците във ВГ „Караоке“.

Снимка: Светослав Николов

Те за първи път пяха в съпровод на живо.

Снимка: Светослав Николов

Това им даде нова увереност в техните способности, нови мечти за бъдещето.

Снимка: Светослав Николов

Сплотени в музиката, те застанаха до своята ръководителка Юлиана Ковачева и до вокалния педагог Надя Тончева и с Мирослав Турийски на пианото поднесоха финалното изпълнение.

Снимка: Светослав Николов

В първия вечерен концерт премиерно извън града, в който Надя Тончева работи – Стара Загора, чухме нейната програма Braziliado с известни и по-малко популярни песни на Антонио Карлос Жобим.

Снимка: Светослав Николов

Тези боса нова класики достигат още по-директно до публиката с оригиналното решение на вокалистката да изпълнява втората им част в поетичен превод на български. Така с още по-голяма лекота приехме посланията за красота в живота, произтичаща от общия блян за добруване.

Снимка: Светослав Николов

Песните бяха разширени с богати сола – на Мирослав Турийски (пиано), Милен Стойков (саксофон и флейта), Николай Карагеоргиев (китара), Александър Леков (бас), Кристиан Желев (барабани). Публиката слушаше в захлас музика, която едва за втори път се изпълняваше на живо. Програмата бе увенчана с оригинална песен на Надя Тончева по неин текст и с музика на Ангел Заберски.

Снимка: Светослав Николов

Финала на фестивала поставиха, предали ни много жизнерадост и чувството за устояване, музикантите от GloBalKan. Проектът с авторски репертоар е създаден от Недялко Недялков, а в него със собствени композиции участва и Петър Миланов. Другите двама музиканти са Арнау Гарофе (саксофон) и Стоян Янкулов (барабани). Дебютният албум „Въртележка“ бе завършен точно преди пандемията и представен само веднъж в София, а наскоро бе изпълнен повторно в Пловдив.

Снимка: Светослав Николов

В пиесите се смесваха жанрове и епохи – българският фолклор, световните танго и болеро, теми от класическата и оперната музика. В атрактивната концепция на проекта култури и времена се събраха в една точка в дуетите кавал и саксофон. Приковаха вниманието ни солата на тъпан на Стоян Янкулов в диалог със звънкия тон на създадения от Петър Миланов инструмент тамбулир – съчетание на тамбура и лира.

Снимка: Светослав Николов

В предпоследното изпълнение солист бе народната певица Мая Ангелова. Когато я поканихме да се включи, тя развълнувана ни каза, че с Петър Миланов заедно са учили в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и от тогава не са се виждали.

Снимка: Светослав Николов

Този миг на щастлива среща бе споделен в хоро от участниците в ръководения от нея Народен хор към Представителен детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Здравче – венче“ при Народно читалище „Васил Левски – 1904“.

Снимка: Светослав Николов

На финала на „Jazz Велинград“ площадът грейна в цветовете на българското знаме, за да отпразнуваме създадения дух на единение и укрепналите връзките в общността.

Снимка: Светослав Николов

Това е животът, към който джазът неизменно ни приканва.

Ключови думи: