Хилда Казасян и Вили Стоянов бяха удостоени с наградата „Кристална лира“
Снимка: Виктор Викторов

Хилда Казасян и Вили Стоянов бяха удостоени с наградата „Кристална лира“

Отличията за изпълнителско майсторство се присъждат от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ

Двама ярки творци и неуморни радетели за българското изкуство в областта на поп и джаз музиката – Хилда Казасян и Вили Стоянов, станаха носители на наградата „Кристална лира“ за 2021 г. Отличията се присъждат за върхови постижения в изпълнителското изкуство от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. През тази година съюзната организация на музикантите отбелязва 120-годишен юбилей. Церемонията се състоя в залата на Софийската опера и балет.

В категорията за джаз музика Вили Стоянов бе отличен за четирите албума, които издаде през изминалия сезон. Два от тях са с музиката на Йосиф Цанков. „Онзи вятър от първата среща“ е с инструментални, а „Приказка“ – с боса нова версии на създадени от него шлагери. През изминалия сезон две формации, основани от Вили Стоянов, издадоха албуми – The Essential FUNK Trombone дебютира с едноименен албум, появи се и вторият на BrazzViliDJ – KeffmietakaВъв фоторепортаж и интервю на сайта ни разказваме за начина, по който бе записан този албум. Музиката от четирите проекта бе десетки пъти представена на фестивали и концертни сцени в цялата страна. Същевременно Вили Стоянов продължи да развива сцената със своите проекти, събиращи музиканти в галерия „Синтезис“ – „Джаз в „Синтезис“ и Latin Boulverad, а също така откри като лидер нов цикъл, запознаващ публиката с важни моменти от развитието на джаза, в градината на гранд хотел „София“. Номиниран в категорията бе още Константин Костов, привлякъл вниманието с представянето в Софийската градска художествена галерия на албума „Картини от една изложба“, записан с Димитър Карамфилов и Христо Йоцов. Димитър Горчаков получи номинация за концерта за премиерата на дебютния си албум Tomorrow’s Past в „Пространство 108“. За представянето на живо на тази продукция в звукозапис на Джаз ФМ повече ще откриете тук. Наградата на Вили Стоянов връчи гл. ас. д-р Илиян Парасков, преподавател в „Нов български университет“.

Снимка: Виктор Викторов

„За мен, като номиниран няколко пъти за тази награда, е огромна чест, защото я получавам на юбилея на СБМТД и докато негов председател е човекът, който навремето запали искрата на любовта ми към тромбона – г-н Станислав Почекански, за което му благодаря.“ – започна с думи на признателност Вили Стоянов. И продължи, специално акцентирайки върху оказаната на творците помощ в трудно време. „Ако не се лъжа, съм първият представител на независимия сектор, който получава наградата тази вечер. Видяхте много малка част от това, което Димитър Горчаков и Константин Костов са направили. Те са сред ужасно многото неща на независимата сцена, които се случиха през тази толкова тежка и смъртоносна година. Ние получихме подкрепата на държавата в лицето на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, а също така – на Столична община с програма „Култура“ и механизма „Кризата като възможност“. Те направиха така, че българските творци да могат да работят дори на още по-високи обороти в тези трудни времена, за което аз се покланям и благодаря.“

В категорията „Поп и рок музика“ „Кристална лира“ бе присъдена на Хилда Казасян за проекта „Да послушаме кино“ с Плевенска филхармония. Той продължава много дълго турне в страната.

Снимка: Виктор Викторов

Обявявайки носителя на наградата, отбелязах, че Хилда Казасян винаги е била свързана с музиката, с която тя свързва своя живот, че големите си мечти с труд, вдсеотдайност и любов тя превръща в огромни постижения. Отличието прие Борислав Йоцов, диригент на концертите.

Снимка: Виктор Викторов

„Програмата „Да послушаме кино“ не е проект, а бижу, произведение на изкуството. То е пълно с дух, с българщина, с памет. Ние сме много горди от това, че не просто свирим много красиви неща, а че те предизвикват силна емоция у хиляди хора, които след концертите плачеха. Видяхме, че докоснахме много неща в техния личен живот. Докоснахме душите на много хора, които са творили тези прекрасни филми, на актьорите, които са ги изиграли, на авторите, които са създали тази музика. Хилда Казасян измисли всичко това и го претвори в този прекрасен духовен продукт.“ – каза Борислав Йоцов, приемайки отличието от нейно име.

Снимка: Виктор Викторов

И продължи: „Хилда е моя първа братовчедка, но тя е и най-смисленият човек, когото познавам. Целта на нейния живот от ставането сутрин до късно вечер, а според мен – и нощем, е единствено да дава красота, усмивки, смисъл на това, което прави. Затова тя обедини толкова много души около себе си – Теодосий Спасов, Живко Петров, Христо Йоцов, Васил Петров, Димитър Карамфилов. Уникалната и толкова силно вълнуваща мултимедия е на Васил Къркеланов, нашият мениджър Ани Кемилева свърши безумно много работа. Благодаря на Плевенска филхармония в лицето на оркестъра и на ръководството, на този невероятен рицар – г-н Дяковски, които бяха зад нас тялом и духом с цялото си сърце и душа. Бяхме на сцената в градушки, в студове, в пек, в наводнения… Всичко течеше, а ние продължавахме да свирим.“ – описа част от преживяното Борислав Йоцов. „Това бе една приказка – и тя още ще продължи. Много българско нещо, много смисъл и много красота. Благодаря ви от все сърце за тази награда!“ – завърши музикантът.

Снимка: Виктор Викторов

В категорията за поп и рок музика бе номинирана и Вокална група „Спектрум“. През изминалите месеци тя направи следващи стъпки в развитието си с нови песни, които впоследствие бяха включени в албума Singerprints. Номинацията бе и за предпремиерното му представяне на живо на Джаз фестивала в Банско, във Варна и в Кюстендил. Само след дни излиза коледен албум с участието на „Спектрум“ – „Коледни истории за брас и глас“. Той съдържа оригинални и традиционни коледни песни, пресъздадени от групата с ансамбъл от пет тромбона в състав: проф. Атанас Карафезлиев, Димитър Стоев, Кирил Михайлов, Петър Каракашев, Емил-Джордж Атанасов. С изкуството на „Спектрум“ се срещнахме и в тяхна песен на сцената на отличията.

Снимка: Виктор Викторов

Музикалната и танцова програма на церемонията за връчване на наградите „Кристилна лира“ започна с фрагмент от спектакъла „Танго“ на Софийската опера и балет.

Снимка: Виктор Викторов

Видяхме го в чувственото и технично представяне на най-добрите ни балетисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Снимка: Виктор Викторов

Изразителни, прецизни и въздействащи във взаимността, те възхитиха публиката и направиха гледането на спектакъла задължително за почитателите на изкуството.

Снимка: Виктор Викторов

Авторът на „Танго“ Светлин Ивелинов получи „Кристална лира“ за хореография. Той с благодарност прие наградата за изкуството, което прави заедно със своите колеги, и сподели, че е посветил спектакъла на първата Черна роза – Антоанета Алексиева, която е неотменно до него.

Снимка: Виктор Викторов

С наградата за млад инструменталист бе отличен изумителният Ивайло Василев, който е само на 12 години и впечатлява от концертните сцени по целия свят. Той благодари на своите преподаватели – Емилия Канева, дала му основа, проф. д-р Борислава Танева, която развива таланта му, на семейството и на приятелите си. Какво каза Ивайло Василев за любовта си към музиката и за подхода си към изпълненията можете да чуете и прочетете на сайта ни тук от интервюто, което направих с него и Лора Маркова.

Снимка: Виктор Викторов

С „Кристална лира“ за звук и звуков дизайн бе отличен екип от студенти по компютърно музициране в „Нов български университет“, воден от преподавателя им проф. д-р Симо Лазаров. Повече за техния проект „Картини от България“ ще откриете на сайта ни тук в представяне от участниците и техния професор. Наградата на слушателите на Класик ФМ отиде при Камерна формация Te deum Adoramus с диригент Теодора Димитрова. Списъкът на лауреатите е публикуван от СБМТД тук, а пълния запис на церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ можете да откриете на сайта на организацията и в Ютюб.

Ключови думи:
@