От „Банско джаз фестивал“ V: всеки ден слушаме соло китарата на Димитър Русев, „Юпитер 7“ е първият проект на „Акага академия“

От „Банско джаз фестивал“ V: всеки ден слушаме соло китарата на Димитър Русев, „Юпитер 7“ е първият проект на „Акага академия“

Тази година „Банско джаз фестивал“ беше съпътстван от различни преживявания и едно от тях беше възможността в приятна обстановка да се насладим на питие и лиричните изпълнения на Димитър Русев, който цяла седмица свиреше във „Винен бар 25“.

Снимка: Светослав Николов

Димитър Русев е голям приятел на Джаз ФМ радио, организатор на „Хасково Jazz“ и на Младежкия джаз фестивал в Димитровград, лидер е на Акустично джазово трио, което отбелязва 35 години от създаването си. Димитър Русев е наш вдъхновител и истински джазов ентусиаст (така преди години пръв го нарича художникът и барабанист Едмонд Демирджян).

Снимка: Димитър Русев

А колегата Емил Войников казва за нашия събеседник: „Той свири соло китара и винаги завършва пиесите си с арпеж. Бих нарекъл това лирика. Той е лиричен и сантиментален музикант и това е чудесно за соло китарист. Има нещо друго, което ми е правило много силно впечатление, защото харесвам такива хора – скромността на този човек. Виждал съм го на най-различни места, не само на сцената, виждам го като човек, който харесва музиката и е абсолютно отдаден на нея.“

Снимка: Владислав Мирчев

Тези думи предизвикаха Митко да засвири и диалогът продължи с думи и ноти.

Снимка: Владислав Мирчев

В нашия разговор Димитър Русев няколко пъти подчерта колко е радостен, че дава своята подкрепа за Младежката сцена на „Банско джаз фестивал“. Той е ежедневно там, за да гарантира логистично идеалното провеждане на събитията, да посвещава в музиката чрез всеотдайността си. Програмата „Млади таланти“ е едно от новите начинания на феста.

Селфи край Младежката сцена с Надя Тончева и Светослав Николов: Димитър Русев

Срещата ни с Димитър Русев започва с неговото признание – продължение на отдавнашен разговор в ефира ни с Таня Иванова: „Много уважавам романтиката, елегантността – неща, които за съжаление изчезват от нашия живот.“

Снимка: Светослав Николов

И в този тон на благородство коментира развитието на фестивалната култура у нас: „Мисля, че би трябвало да продължаваме с твърди стъпки напред, да сме убедени в това, което правим, и да го имаме като потребност. Би било много важно да успеем да го съхраним и да го предадем на нашите деца. Джаз фестивалите са нюанс от романтиката, те съдържат в себе си елегантност. Джазът е изключително елегантна музика и колкото повече са джаз фестивалите, толкова по-добре. Предполагам, че аудиторията малко по малко се приобщава, колкото и да е трудно. Казвам го като човек, който организира джаз фестивал, и то не само един. Това е най-важното – да успеем да съхраним в себе си духа, борбения си дух, и да продължим напред въпреки ситуацията, която ни е връхлетяла напоследък, и да мислим за това, което се случва над нас, около нас, да мислим за красивите неща.“

Снимка: Владислав Мирчев

Вече десетки години Димитър Русев се е посветил на джаз музиката и продължава напред въпреки трудностите. „За първи път преди около две години осъзнах, че всъщност мястото, на което живея, се намира на огромно разстояние от мястото, на което се е появил джазът. И аз се опитвам този джаз, който се е появил някъде далеч, да го популяризирам тук, където живея. Не знам как съм способен да го правя толкова години. Не знам как става всичко, то става от само себе си.“ – споделя Димитър Русев и разкрива пред нашия екип, че вече е завършил работата по новото издание на фестивала „Хасково Jazz“. Програмата предстои да бъде обявена в началото на следващия месец.

Снимка: Мартин Бакърджиев

Снима ни големият почитател на джаза Мартин Бакърджиев, който в захлас слушаше музиката на Димитър Русев, после вечеряхме заедно и често се срещахме пред сцената. И опит за селфи:

Селфи с екипа ни: Димитър Русев

Срещата ни с Димитър Русев протича в задълбочени разговори и великолепна музика, изпълнена от китариста в уютната обстановка на Винен бар „25“ в Банско. Мястото съществува от три години, а човекът, който го движи, е англичанинът Джон Сътън. Той има отношение към музиката, приятната атмосфера и към това клиентите в неговия бар да се чувстват добре.

Снимка: Владислав Мирчев

Сътън пристига в Банско през 2007 г., привлечен от възможностите за упражняването на планински спортове, след което среща съпругата си тук, ражда им се дете и така се установява в Банско.

Снимка: Владислав Мирчев

„Градът по време на фестивала е два пъти по-оживен, отколкото през останалото време на лятото. Идват хора от различни краища на света – наслаждават се на градините, барбекютата, площадите. В бара също се радваме на музиката, която се изпълнява. Не бихте могли да попаднете на по-добро място.“ – казва Джон Сътън в интервю за Джаз ФМ и допълва: „Джаз фестивалът трябва да продължи да се провежда, това е очевидно. Няма причина нещата да не продължават и в следващите години. Всичко в момента се допълва взаимно – атмосферата на бара с атмосферата на града, така че е чудесно.“

Снимка: Владислав Мирчев

И, говорейки за неповторима атмосфера, едно от най-ярките събития на „Банско джаз фестивал“ тази година беше концертът на „Акага“ по случай 30 г. от създаването на групата. На 12 август вечерта площадът на планинския град се превърна в завладяващо парти под звездното небе. „Много е приятно да сме в Банско, свирихме на първото издание през 1998 г. и винаги, когато ни поканят тук, идваме с огромно удоволствие. Снощи вечерта беше някак си по-различна, имаше страшно много хора на площада. Това ни направи впечатление, повлия ни и дадохме толкова много от себе си.“ – признава със силна емоция Иво Казасов за изявата на „Акага“. Краси Куртев допълва: „Отдавна сме в този бранш и всички знаем, че има вечери, които са по-специални от други. И вчера беше по-специална вечер. Някак си и ние, и хората узряхме един за друг.“ Имаме нужда един от друг.

Снимка: Светослав Николов

През тези три десетилетия, откакто съществува „Акага“, през формацията са преминали елитни музиканти като Ясен Велчев, Калин Вельов, Кристиян Александров, Цветан Недялков, Оги Весков и др. Преди години „Акага“ подадоха ръка и на Funky Miracle – група, която успя да утвърди своето име на музикалната сцена. Следващият ход на „Акага“ е свързан с предаването на богатия им музикален опит чрез „Акага академия“. Пилотният проект на Академията е създаването на групата „Юпитер 7“, която изнесе концерт на „Банско джаз фест“ в програмата за млади таланти. Всичките музиканти са възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ и заедно с Краси Куртев и Мишо Шишков работят по свои композиции, които предстои да бъдат събрани в дебютен албум. Jazz FM ги приканихме веднага да влязат в студиото и да запишат великолепните си авторски песни. Изявата в Банско беше едва второ излизане на сцена за „Юпитер 7“, но беше достатъчна, за да затвърди големите очаквания към септета. Накрая публиката ясно показа, че няма да си тръгне без бис. Когато музикантите обявиха, че ще изпълнят първата песен от концерта, ясно осъзнахме с какво желание бихме изслушали цялата програма още веднъж. „Искаме да стигнем на нивото на група „Акага“, всъщност не искаме да стигнем на тяхното ниво, а да сме пет пъти, безброй пъти по-добри от тях.“ – казват ентусиазирано членовете на „Юпитер 7“.

Поглед към Младежката сцена откъм улицата, снимка: Светослав Николов

„Много се радваме, че има такива интелигентини и талантливи деца, които свирят толкова прекрасно. Пожелавам им успех и вярвам, че ще ни надминат.“ – гледа напред Иво Казасов. Краси Куртев вижда бъдещето в много труд и големи постижения: „Естествено, че искаме да ни надминат. Най-хубавото е, че успяхме в тези сложни, неприятни времена да направим този проект. Всъщност това е най-хубавото нещо, което ни случи. Наистина се надяваме да го продължим и с цялата група „Акага“ да влагаме енергия в тази Академия, за да направим много по-голяма платформа с участието на млади хора. Това е само началото на играта.“ От своя страна Мишо Шишков, който също е важен двигател в „Акага академия“, описва своите впечатления: „Много се радвам, че това е едно ново поколение. Виждам как децата от поколение на поколение все повече се развиват. Виждам, че те много по-бързо възприемат, много по-бързо попиват всичко, което се случва по света и в България. Нас с Краси, като хора с повече опит, това може само да ни радва. Вече виждам, че с единия крак са на професионалната сцена.“ – описва наблюденията си той.

Снимка: Светослав Николов

„Да излезем на сцената и да видим как публиката ни се радва и ни ръкопляска толкова много, ни зарежда с емоция и ни кара усърдно да репетираме, да сме постоянни и да свирим още повече.“ – казват „Юпитер 7“ пред Джаз ФМ и разкриват какво ги движи напред: „Надяваме се да запалим и други хора да се занимават с музика, да мечтаят и да не се отказват, защото винаги има трудности и всеки ден се започва отначало, но това ни кара да продължаваме и да искаме да сме още по-добри.“

По-рано предходната вечер на основната сцена се срещнахме с изкуството на още от най-изявените български джаз музиканти. Ангел Заберски представи с триото си с Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов – Стунджи (барабани) третата част на своя успешен и така поетичен проект Like Jazz. В него класически произведения звучат в джазова стилистика през авторския поглед на Ангел Заберски. Акапелната формация Spectrum възхити публиката с вокалното си майсторство.

Снимка: Светослав Николов

След концерта събрахме за снимка Весела Морова и Боряна Йорданова с вокалистката и педагог Стефка Оникян.

Снимка: Светослав Николов

  • Репортажа на Таня Иванова и Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Хронология „Банско джаз фестивал“ 2021 г.:

Фестивално студио:

I: Джазови интерпретации на фолклора и Теодоси Стойков като преподавател

II: Спомени за Милчо Левиев от Human Touch, среща с три млади ученички на Вики Алмазиду и с колегите от радио N-JOY

III: Стефка Оникян празнува рожден ден на сцената с музиката на Йосиф Цанков, Любомир Господинов за преподавателя проф. Сава Димитров, Ангел Заберски представя предстоящ албум и води джемсешъните

IV: Културата сплотява общността, талантът блести от Младежката сцена, доброволци работят за джаза

Вие сте тук: V: Всеки ден слушаме соло китарата на Димитър Русев, „Юпитер 7“ е първият проект на „Акага академия“

VI: Шеф Станчо ни плени с кулинарни вълшебства, на Улицата на занаятите видяхме как традицията идва в съвремието и слушахме още превъзходна музика

VII: Теодора Енаке свързва светове, фестивалът създаде нови възможности за следващото си издание

В аванс:

„Банско джаз фестивал“ е от 7 до 14 август със специални проекти, младежка сцена, ежедневни концерти на Димитър Русев и джемсешъни, водени от Ангел Заберски

Генчо Въртовски – най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България, ще свири на „Банско джаз фестивал“

На „Банско джаз фестивал“: Funkallero на Васил Спасов – музика, която излъчва доброта

Ключови думи: