BrazzViliDJ записаха втори албум с 12 пиеси на Вили Стоянов, Димитър Льолев и Мишо Йосифов

Създадената и водена от Вили Стоянов духова формация BrazzViliDJ записа през уикенда своя втори албум с музика, задължаваща и предоставяща. Тя ангажира със своето композиционно изграждане – интересна, разгръщаща необятни възможности за солова импровизация и за групова изява. Отличава се с мелодичност, което я прави запомняща се и запеваема, в албум с мое работно заглавие „Само хитове“.

Музика на взаимността – записана на живо, тя превръща групата в един организъм, в който всеки е във взаимодействие с другия. Всяка грешка идва с цената на повторение, но се възприема с разбиране от останалите, получава прошка и следва още по-голям ентусиазъм. Така става допълнителен сплотяващ фактор.

На снимката: обсъждане на материала

Пиесите се опират на всичко от въображението и уменията на музикантите, възнаграждават ги с изненади от откритото у всеки и намерените нови сили отвъд предели, даряват ги с удовлетворение от резултата.

На снимката: репетиция

А паузите между пиесите или поради техническа необходимост са времето за взаимно предизвикване, за индивидуална подготовка за още по-точно и виртуозно изпълнение, за разказване на най-смешните истории на света и засвидетелстване на най-силната обич между тях.

На снимката: подготовка за записа на следващата пиеса

Музика, създадена с желание, вълнение и всеотдайност, следователно – желана, вълнуваща и приета с възторг. Нищо не е свръх, никое старание не е излишно и всяко допълнително усилие си струва.

На снимката: Даниеле Феббо се надъхва минути след като е казал, че е на последни капки сили. Малко по-късно същата вечер той продължи да свири вкъщи и публикува видео в социалните мрежи

Всичко от себе си, дори отвъд онова, на което вярваха, че са способни, защото откриха още, дадоха: Тодор Бакърджиев, Мартин Ташев, Мартин Бодуров – тромпети, Димитър Льолев и Иван Йорданов – саксофони, Вили Стоянов и Димитър Стоев – тромбони, Димитър Узунов – Майстора – туба, Даниеле Феббо – бас, Виктор Викторов и Николай Данев – барабани.

Вили Стоянов за новия албум на Brazz ViliDJ:

Всички сме страхотни приятели и свирим заедно в много проекти. Живеем музикантския си живот заедно…

На снимката: прослушване на току-що направения тейк

Хубавото в този албум е, че имаме доста интересен репертоар с 12 нови пиеси – ръченица и хоро от Димитър Льолев, записахме отдавна направената за BrazzViliDJ негова пиеса „Хип чалга“, както и негов нов блус.

На снимката: Димитър Льолев в миг за отдих към края на сесията

Направих кавърверсия на „Страстно обичам жените“ на дядо ми Йосиф Цанков в по-пънкарски вариант, както и красив аранжимент на неговата „Когато луната изплува“.

В албума са и пет мои творби, сред които „Кеф ми е така“, „Песен за нотите“, „Саксофони в джунглата“.

„Марина реге“, посветена на моята любима Марина Василева, както и пиеса, която подарих за рождения ден на сина си Макс – „Брасов рожден ден“, влизат още в албума.

В репертоара е и подарената ни от Мишо Йосифов „Съботна самба“. В албума има много цветове, звучим малко като балкански оркестър, малко като нюорлиънски бенд.

Още преди да се занимавам по-активно с композиране и аранжиране, много често си повтарях фраза, която чух от Ангел Заберски много отдавна по повод Бигбенд „Брас асоциация“: „Като пиша, си представям как всеки от вас ще го изсвири, защото ви познавам.“

От тогава съм приел тази максима и се опитвам, когато пиша, да си представям как всеки един ще изсвири материала, кога ще си почива, кога ще свали тромпета или саксофона, кое соло ще влезе най-добре в съответния момент в пиесата, как да ги разпределя, на кой от барабанистите какво да кажа, как да напиша бас линията, така че да е удобно и за Феббо, и за Майстора, тромбоните как ще звучат, как да излезе нашият „нахален“ звук с Митко, защото проектираме друг звук, много по-различен от този в „Онзи вятър от първата среща“ или предстоящия албум „Приказка“, отново с музика на дядо ми.

На снимката: те наистина танцуват!

Опитвам се да ги предизвиквам в различни посоки, които да са достатъчно стилни, и да съм им дал време да си починат, да танцуват и да пеят. Тук много повече пеем, викаме и се забавляваме, като постигаме един дух, който много харесвам, когато става въпрос за Ню Орлиънс и техните брас бендове, с достатъчно уважение и с поклон към фолклорните ни традиции, така добре представени в композициите на Митко Льолев, които, трябва да призная, бяха предизвикателство за нас.

Премиерата на новия албум на BrazzViliDJ ще бъде на 29 юни в Кино „Кабана“, а някои от творбите публиката ще чуе още днес в „Синтезис“ в 42-ото издание на „Брас народен, брас божи“. Албумът се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ на община Варна.

На снимката: удовлетворен от двата звукозаписни дни, Тодор Бакърджиев прибира тромпета

На 3 юни отново в Кино „Кабана“ ще е премиерата на „Приказка“ с песните на Йосиф Цанков, претворени от Вили Стоянов с вокалистите Петър Терзиев и Йосифа Стоянова, както и с инструменталистите Димитър Благоев – китара, и Даниеле Феббо – бас. Албумът е реализиран с подкрепата на Столична програма „Култура“. Събитийният календар се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Музикалната седмица на Вили Стоянов вклюва „Джаз в Синтезис“ и Latin Boulevard в „Синтезис“ в сряда и петък. В четвъртък в Първо студио на БНР ще бъде първото бигбендово изпълнение на музиката от албума „Онзи вятър от първата среща“ от проекта на Вили „Срещи с Деди Йожи“, посветен на Йосиф Цанков. Бигбенда на БНР ще дирижира Антони Дончев. В събота ще бъде втората премиера на албума T.E.F.T. на The Essential Funk Trombone в Бургас.

  • Интервю с Вили Стоянов за тези събития можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

За първия албум на BrazzViliDJ можете да прочетете тук:
Безспирен празник в града – и то какъв град! BrazzViliDJ с дебютен албум Blow Your Brainzz Out

С дебютния албум на The Essential Funk Trombone ви срещаме тук:
The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.

Снимки: авторът