Мирослава Кацарова с концерт за рождения си ден: „Все мечтая за музика и за пътешествия!“

Мирослава Кацарова с концерт за рождения си ден: „Все мечтая за музика и за пътешествия!“

Мира ще пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров довечера във „В джаза“ в Пловдив

С благодарност за хубавите неща, които са й сe случили през изминалата година, посреща рождения си ден днес Мирослава Кацарова. „Благодарна съм за срещите с хора – приятели, с които непрестанно се откриваме и преоткриваме. Това е един от даровете на живота. Възможността да пея е най-големият ми късмет, както са и близките ми хора, които обичам, и приятелите, които срещам. Музиката винаги е причина за създаване на този тип приятелства и близости. В личен и професионален план – тези пространства не ги деля, нещата ми се случиха добре.“ – обръща поглед към изминалата година Мирослава Кацарова. Тя отбеляза и излизането на албума си „Теменужена“, създаден с приятели, както и поредното успешно издание на Plovdiv Jazz Fest – организирания от нея фестивал, за който посочи, че продължава да трупа смисъл.

Три забележителни концерта в основната програма на Plovdiv Jazz Fest: слушахме „Четири млади дами пеят джаз“, Антонио Санчес с Тана Алекса и Брад Мелдау трио

Богатата съпътстваща програма на Plovdiv Jazz Fest отново изяви музиката и приобщи към нея други изкуства

На своя рожден ден Мирослава Кацарова ще бъде с любимата си публика, за която ще пее с приятели. В 21 ч. тя ще ни посрещне във „В джаза“ в Пловдив с Мирослав Турийски и Младен Димитров. Концертът е озаглавен „Радостта, радостта“ по думите от превода от Зорница Христова на „Водите на март“, която в този вариант Мира включи в „Теменужена“. „Радостта е състояние, много бленувано, мисля, че от всеки един човек. Когато изпитваме радост, сме на ръба на щастието. За мен радостта има важен смисъл – тя е нещо отвъд удоволствието и насладата, отвъд щастието и болката. Радостта е състояние на духа, което ти дава пълнота, свързва в едно усещанията ти на наивността на малко дете и докосването до мъдростта на зрелия човек. Радостта за мен също така е проява на почти мистична божественост. Радостта е чудо, защото е отвъд всякаква баналност и обикновеност. Може би това е една осъзнатост за мен и огромна неочакваност. Пожелавам на всеки повече радост от живота и от всичко изобщо. Това е състояние, което ни въздига. Това си пожелавам за моя рожден ден.“ – каза Мира в нашия разговор.

Тя работи с Мирослав Турийски и Младен Димитров над 10 години, с тях създаде новия си албум „Теменужена“. „Голям шанс е да срещнеш такива хора по пътя си.“ – отново с благодарност казва Мира. Подготовката за концерта вчера преминава под формата на съвместно музициране, а не на репетиция. Духът на импровизацията ще дава музикалната посока днес, както е възможно да стане само с толкова близки музиканти и в искрена споделеност с публиката, каквато връзка Мира изгради през годините. „Изпяхме стари и нови песни и Миро каза: „Утре каквото искаш, това ще изсвирим.“ Ще изпея „Водите на март“ и от там насетне ще изследваме удоволствията на публиката и нашите, защото тези енергии се преплитат. Тази вечер искам да импровизираме и през избора на песни, и през това да открием очарованието на тази тиха естетика, каквато може да се роди в малък джаз клуб. Без претенция. Моментът на „радостта, радостта“ за мен е винаги, когато пея. Винаги, когато съм с Миро и Младен, ми е спокойно, защото мога да се отдам на този тип импровизация. Те ме разбират и винаги ме подкрепят. Това е малък лабиринт, в който влизаш и после винаги излизаш и е светло.“ – описа усещането Мира.

„Теменужена“ (2021 г.) е четвъртият албум в дискографията на Мирослава Кацарова

Женската сила, претворенa чрез притегателна музика в „Теменужена“ на Мирослава Кацарова

На подготовката на концерта вчера тя получи подарък – нова песен от Мирослав Турийски. Така започва сбъдването на една от мечтите й за новата година: „Все мечтая за музика и за пътешествия. Много обичам да променям средата. Обичам тази безметежност, която ми осигуряват чуждите места, които не познавам и с които се срещам за първи път. Мечтая да срещна още приятели, да направя още концерти, да запиша още музика. Интересни са ми както електронните изразни средства в посоката, в която гледаме тримата, така също и акустичната музика. Така че се надявам на още два албума – електронен и акустичен.“ Същевременно Мира подготвя нова програма от представяните досега.

С концерт на Мирослава Кацарова и приятели отпразнувахме 20-ия рожден ден на предаването ни за латино джаз Desafinado. Музиката се лееше естествено и нежно ни прегръщаше – позната и преоткрита, отдавнашна любов и неизпитвана досега страст

Вратите на „В джаза“ за концерта тази вечер отварят в 17 ч.

Ключови думи:
@