Женската сила, претворенa чрез притегателна музика в „Теменужена“ на Мирослава Кацарова

Женската сила, претворенa чрез притегателна музика в „Теменужена“ на Мирослава Кацарова

„Колкото повече узряваме, вероятно толкова повече ще виждаме детайлите на този живот, който е прекрасен.“ – казва Мирослава Кацарова в ефира на Джаз ФМ при представянето на музиката от новия си албум „Теменужена“ - притегателна среща с творческото и личностно израстване на вокалистката. „Теменужена“ е четвъртото заглавие в дискографията на Мира след дебюта ѝ през 2001 г. с „Бяло в бяло“ и последвалите го Vuelvo al sur (2012 г.) и My Cinema (2016 г.). „Животът е още по-прекрасен, когато свършиш нещо, което е било важно за теб, имал си какво да кажеш, насъбирало ти се е за някакъв период от време. Колко си късметлия да можеш да влезеш в студио, да изпееш всичко това, да имаш хора, които да стоят плътно до теб, да разбират нещата, които им казваш, да са близки до твоята душевност и естетика и заедно да творите. Това е един от най-големите дарове, които съм преживявала в живота си и съм изключително благодарна за срещите си с тези хора, които пълнят пространството около мен – със светлина и с добро.“ – споделя с вълнение Мирослава Кацарова, която записва „Теменужена“ в компанията на някои от най-добрите български музиканти. Албумът се реализира с подкрепата на Министерство на културата.

В „Теменужена“ участват Мирослав Турийски – пиано и аранжименти, Веселин Веселинов - Еко – бас, Христо Минчев – бас и Младен Димитров – барабани. В този албум Мира продължава своето сътрудничество с четири талантливи инструменталистки: Ивелина Христова – цигулка, Диляна Димитрова – цигулка, Мария Венкова – виола и Антоанина Юрганджиева – виолончело. Първата среща с този струнен квартет е по повод представянето на концертната програма, вдъхновена от френската музика и култура - April in Paris. Включването на щрайх в „Теменужена“ е интелигентно решение, тъй като така се поставя акцент върху красотата и същността на музиката, които са отвъд категориите и жанровете. Специални гости в отделните записи са Владимир Кърпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари (бонус трак) и актрисата Маргита Гошева, с която Мира записва свежия дует „Аз съм ти“ – песен, която определя като „дадаистично пиршество“, тъй като двете създават текста независимо една от друга.

Обложката на новия албум на Мирослава Кацарова „Теменужена“

Естетиката на звука е поверена на Младен Димитров, който се явява саунд дизайнер на цялата музикална продукция. „Той много поработи този звук да бъде едновременно деликатен и фин, за да импонира на музиката и звучността на новия албум и в същото време да бъде по-пробивен, да бъде по-ярък. Това е нещо, което Младен съумя да постигне.“ – казва Мирослава Кацарова.

В „Теменужена“ вокалистката включва 10 записа, два от които са завръщане към по-стария ѝ репертоар. В проекта с ново звучене и в аранжименти на Мирослав Турийски са представени „Като в картина на Шагал“ - една от ранните песни на вокалистката, и хитът от 2010 г. „Летни улици“. „Като в картина на Шагал“ Мира записва преди две десетилетия с един от най-големите свои учители в музиката и близкия до сърцето ѝ Румен Тосков – Рупето. И двете добре познати песни са в нови версии: по-бавни, с осмислени паузи и изпълнени с вокална увереност и зрялост без да са лишени от така характерната за музиката на Мирослава Кацарова мечтателност.

„Летни улици“ е едно от емблематичните сътрудничества на Мира с Веселин Веселинов – Еко, а тяхната творческа химия намира въздействащ израз в „Теменужена“ чрез темата „Реката“. В пиесата се усещат влияния от Пат Матини и Педро Азнар, Мира допринася за магичното ѝ звучене и въздействие отвъд думите със своето лирично wordless singing (пеене без текст), а специфичната атмосфера е обогатена и от китарата на Николай Карагеоргиев. Сред най-ярките записи в „Теменужена“ е авторската песен на Мира „Боса нова в градината“, която тя пише миналата година в разгара на пандемията, вдъхновена от спокойствието и хармонията, които открива в семейната къща на село. Своеобразен център на албума е песента „Неуловима“, в която звучи саксофонът на Владимир Кърпаров. За нея Мирослава казва, че е плод на дълбоки пластове несъзнавано и е пълна със символи. „Неуловима“ вокалистката посвещава на един любим неин персонаж – Франи от „Семейство Глас“ на Селинджър.


Видеоклипът към песента „Боса нова в градината“, режисиран от Денислав Турийски. Видеото е заснето с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

„Този албум е моя лична инициация по отношение на осъзнаването на женската сила изобщо. Тя е белязана от нещо много парадоксално и това е крехкостта. Ние се носим на крилете на крехкостта в силата си. Понякога ми е много приятно да си позволя да бъда крехка. И осъзнавам силата си именно в този порив.“ – споделя в ефира на Джаз ФМ Мирослава Кацарова. Тя разкрива още, че албумът е посветен на всички жени, на които се възхищава.

„Нежен, женствен и несъмнено неин е новият албум на Мирослава Кацарова. Песните ѝ винаги са били белязани от силен личен елемент, а Мира има необикновения талант да превръща в празник ежедневното и малките неща в живота. Заедно със своите колеги в „Теменужена“ са създали богата звукова картина и песни, изпълнени с притегателни настроения – красиви и лирични, обагрени от пластове меланхолия. Участието на струнен квартет облагородява записите, придавайки им романтично звучене и очарование. Нови детайли се разкриват с всяко следващо слушане, а през цялото време ни съпътстват удоволствието от артистичното и личностно израстване на Мирослава Кацарова, както и обаянието на нейния глас, който със своята зрялост и топлина сякаш създава усещането за „сочен нар“.“ – Таня Иванова, водеща на предаването „Следобедни импровизации“ по Джаз ФМ

А над нас небе и лавандулова нега
и ритъмът, забавил се,
лекува тайно saudade.
(откъс от „Боса нова в градината“)

„Меланхолията е много важен за мен водач, защото потъвайки в нея, откривам нови пътища.“ – казва Мира Кацарова и допълва: „Според мен тя е едно изключително важно състояние на духа, защото то е свързано със сладката тъга, която аз обичам да възпявам и с която се идентифицирам нерядко, откривайки я много често в португалската, а и в бразилската музика. Харесва ми това усещане, което променя музиката и не я прави просто начин на забавление. Всяка меланхолия ни отвежда към нашите лични истории.“

Мирослава Кацарова, фотография: Диляна Флорентин

И ако меланхолията придава така важната за музиката дълбочина, не по-малко съществена за творческия процес се оказва и лекотата. Вокалистката споделя, че напоследък си дава сметка колко силно я осмисля радостта - чистата, автентична радост, и не пропуска да я възпее в единствената песен в албума си „Теменужена“, която не е оригинална. Това е класиката на Антонио Карлос Жобим Águas de Março, която на английски познаваме като Waters of March, а на български Мира изпълнява под заглавието „Водите на март“ в брилянтен превод на Зорница Христова. „Водите на март“ е записана със специалното разрешение на Corcovado Music, които са официалните представители на музиката на Жобим.

И прииждат реките
от водите на март.
И кипи в кръвта
радостта, радостта.
(откъс от „Водите на март“ в превод на Зорница Христова)

„Високо е, и е светло, и уютно. Отправна точка е и пристан. Споделяне и насърчение. Красиво е преживяното и почувствано с чисти сетива. „Теменужена“ успокоява и вълнува. Той напоява душата и облагородява. Нарисувал приказна картина, магичен, албумът притегля в свят на вълшебства. Същият този, нашият свят, става свят на щастие, което си създал. Съвършен, той е за всички. „Теменужена“ е любовта, с която променяш. Претворяваш в Добро. Романтичен миг, цяла вечност. Реалност.“ – Светослав Николов, програмен директор на Джаз ФМ

„Считам, че музиката трябва да ни облагородява. Стига толкова жестокост. Иска ми се повече светлина и в музиката, и в изкуството, и в човешките отношения. Това е, което търся.“ – твърди Мирослава Кацарова. Тя разказва за новия си албум „Теменужена“ с любов, но и с удовлетворение за добре свършената работа по него. И ако през годините сме се убедили в сериозните критерии на Мира за хубава, качествена и създадена с вкус музика, то в опит да опише нерационалната част от тези критерии вокалистката казва: „Музиката е колективно деяние, свещенодействие. Ние се събираме и правим заедно нещо, което е отвъд този свят, ние пробиваме реалността и се опитваме да стигнем други простори. Това е един изконен наш порив. Всеки, когато се качва на сцената или когато влиза в студио, иска да почувства тази невероятна и необяснима магия. Аз не мога да обясня докрай какви са моите критерии, защото те са свързани и с тези ирационални състояния, в които усещаш нещо, което вероятно може да се сравни с полета.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Албумът „Теменужена“ вече и на компактдиск. Снимка от фейсбук страницата на Мирослава Кацарова

„Теменужена“ може да чуете в десетки стрийминг платформи, а от няколко дни е готово и физическото копие на албума. В книжката към него са публикувани фотографиите на Диляна Флорентин, както и всички текстове на песните. В края на лятото Мирослава Кацарова планира поредица от концерти, по време на които ще представи музиката от „Теменужена“. Компактдискът ще се разпространява единствено и само по време на тези концертни срещи.

Фотограф на основната снимка: Диляна Флорентин