Jazz FM предложихме Огнян Видев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“
Снимка: Пейо Иванов

Jazz FM предложихме Огнян Видев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“

Музикантът вече десетилетия твори с родния град в сърцето

Jazz FM адресира до кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров предложение композиторът, виртуозен китарист и неуморен културен деятел Огнян Видев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“. Неговата творческа дейност в продължение на десетилетия е свързана с любовта му към родния град, формирал го като ярка творческа личност. Признателността си към Пловдив той споделя с целия свят, работейки отговорно и неуморно като композитор, изпълнител, мениджър и организатор на събития в областта на културата. Приносът му към развитието на националната култура е огромен, а в основата е връзката му с Пловдив и неговите творчески личности. Заслуженото признание, което Огнян Видев се надяваме по този начин да получи, ще бъде вдъхновение и подкрепа за артистите, посветили се на своя талант и превърнали в мисия създаването на по-добра културна и обществена среда.

Приложената към писмото ни творческа биография – мотивация на предложението, разказва важни моменти от историята на българския джаз.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

На 24 години през 1970 г.

Роден през 1946 г., обикнал джаза в родния Пловдив и там развил своите умения на китарист, Огнян Видев започва да работи като професионален музикант още на 18-годишна възраст като член на „Синьо-белите“ на Емил Димитров, свири в страната и прави първите си турнета в чужбина – един месец в Румъния и два месеца в СССР. Докато отбива военната си служба, е част от ръководения от Веселин Николов Естрадно-джазов оркестър към Дом на народната армия в Пловдив. Пътят му в музиката през 1968 г. продължава отново в „Синьо-белите“, преминава през групата на Лили Иванова, води го към участия, организирани от „Концертна дирекция“ в Пловдив и в София.

Огнян Видев в „Джаз истории“ I: извървява пътя от мандолината през цигулката до китарата със семейството си, с учители, сред които Асен Овчаров, с много приятели и мощни вдъхновители

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

В квартет „Пловдив“ през 1969 г. с Матей Амбарев, Варужан Восканян и Андрей Генов

В този период е член на пловдивския оркестър „Дъга“, който през 1969 г. прави голямо турне в страната с Борис Годжунов и Георги Минчев, а след това в целия Съветски съюз със Сашо Димитров, Димитър Йосифов, триото на Тинко Станчев, Ирина Чмихова, Петър Чернев. Пловдивското общинско дружество „Културен отдих и украса“ анагжира Огнян Видев като участник и в двете програми, които организира през 1970 и 1971 г. – с естрадна и с народна музика.

Огнян Видев в „Джаз истории“ II: със „Синьо-белите“ на Емил Димитров, в казармата се среща с Веселин Николов, а след още няколко столични проекта става деен участник в пловдивския джаз живот

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С Веселин Николов през 1976 г.

Огнян Видев е ключова фигура в „Бели, зелени и червени“, в която е китарист още от преосноваването ѝ в Пловдив от Веселин Николов през 1974 г.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

„Бели, зелени и червени“ през 1987 г., с Димитър Гаджонов, Радул Начков, Петър Джурков, Пъшо Конов

Той активно участва в творческия живот на формацията до 1989 г., като в края на този период е и неин ръководител.

Огнян Видев в „Джаз истории“ III: „Бели, зелени и червени“ са единственият държавен джаз състав, свирят на първия джаз фестивал в Ямбол, на 10-ия в Прага, както и в Дебрецен

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Плакат от 1977 г.

С „Бели, зелени и червени“ Огнян Видев е в авангарда на българската музика, вдъхновява и възпитава многобройни аудитории с концерти, лектории и образователни цикли.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С групата се изявява на първия ни джаз фестивал – в Ямбол (1974 г.), както и в последвалия го в Сопот.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Огнян Видев в „Джаз истории“ IV: през 1975 г. „Бели, зелени и червени“ свирят на „Джаз джамборе“ във Варшава и изпълняват творбата на Веселин Николов за джаз група и симфоничен оркестър „Протуберанси“

Съставът участва многократно на Прегледа на джазовите оркестри в София, както и на престижни международни фестивали – в Рино и „Нюпорт“ в Ню Йорк (САЩ), в Прага (Чехословакия), „Джаз джамборе“ във Варшава (Полша), „Джаз Ятра“ в Бомбай (Индия) и много други.

Огнян Видев в „Джаз истории“ IV: „Бели, зелени и червени“ за първи път стъпват в родината на джаза, печелят успехи на Джаз фестивала в Рино

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Огнян Видев в „Джаз истории“ VI: среща с Милчо Левиев в Ню Йорк и с Уилис Коновър в Дебрецен; веднъж затворен, пътят към „Нюпорт“ се открива за сензационен успех през 1979 г.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Огнян Видев в „Джаз истории“ VII: „Бели, зелени и червени“ записват албума „Дон Жуан“, за тях е филмът „Една безкрайна мъка“, те са сред световния елит на турне в Индия

Огнян Видев участва в записите на албума „Дон Жуан“ на „Бели, зелени и червени“, издаден от „Балкантон“ през 1978 г. С формацията има десетки записи в Българското национално радио.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

„Бели, зелени и червени“ през 1976 г., „Калоферска тепавица“

Той е главната движеща сила в създаването на един от първите едно джаз проекти – Фолк джаз бенд „Пловдив“ с диригент Димитър Трифонов, който през 1986 г. изнася забележителен спектакъл в Концертна зала в Пловдив и записва едноименен албум в „Балкантон“, а на следващата година се представя и в НДК.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

В БНТ, 1976 г. Фотография на Биляна Станилова

Своята музикална естетика Огнян Видев култивира с непрестанно слушане на най-добрите образци с уважение към техните създатели, с голям интерес към новата музика, която чува при пътуванията си по света, любознателен и аналитичен. Така изгражда и високите критерии, които си поставя в работата и от които не отстъпва в което и да е поле на своята дейност като композитор, изпълнител, мениджър и организатор на събития. Огнян Видев композира новаторска музика, обогатявайки я постоянно с влиянията на новото чуто и преживяно, видяно през неговата фина творческа призма и оформено в ерудиран музикален изказ. В произведенията му неизменно присъства връзката с българския фолклор, който претворява в джазова стилистика, чуват се и отгласи от световната музика. Почтителен към традицията, той пише на съвременен музикален език и дава перспективи към бъдещето, към което е изключително отговорен от позицията на силното си въздействие върху публиката и средата.

Огнян Видев в „Джаз истории“ VIII: „Бели, зелени и червени“ продължават след напускането на Веселин Николов, Огнян Видев създава „Фолк джаз трио“ със солистите на групата Йълдъз Ибрахимова и Теодосий Спасов

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С Теодосий Спасов през 1978 г.

Огнян Видев е инициатор за сформиране на джаз дуо с Йълдъз Ибрахимова, с което изнася запомнящ се концерт в Кукления театър в Пловдив и на други места в града, гостува на много сцени в страната и в чужбина. Той създава оригинален репертоар както за това дуо, така и за другия си дуетен проект с Теодосий Спасов.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С Йълдъз Ибрахимова и Кирил Грозданов през 1989 г. в Колонната зала в Москва

На основата на тези сътрудничества с двамата млади тогава музиканти основава трио, което жъне успехи сред публиката у нас и по света. С авторски творби на Огнян Видев и световни джаз пиеси те запалват за музиката безброй почитатели на концерти в Младежкия дом в Пловдив, в Студентския дом в София, на Националните джаз срещи в Русе, на Световния младежки фестивал в Москва. Триото изнася и множество образователни програми. Постоянно търсещият нови простори музикант е основател и на друго трио със Симеон Щерев и Теодоси Стойков, което концертира в Пловдив, София, Ямбол.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

1976 г.

През дългогодишната си успешна кариера в джаза и етно музиката Огнян Видев свири и записва с Милчо Левиев, Веселин Николов, Симеон Щерев, Людмил Георгиев, Анатоли Вапиров, Румен Тосков – Рупето, Васил Петров, Дочо Панов, Борислав Ясенов, Георги Ангелов, Димитър Гаджонов, Евгений Гочев, Петър Петров, Петър Ралчев, Недялка Керанова, Надежда Хвойнева, Светла Гостева, Ивелина Балчева, както и със световните музиканти Орландо Санчес, Георгий Гаранян, Давид Голощекин, Алексей Кузнецов. Самостоятелно и с тях той популяризира в много държави българското изкуство, често в събития, организирани на правителствено ниво.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С перкусиониста Георги Ангелов на Джаз фестивала в Банкя през 2000 г.

Внимание заслужава и съвместната му работа с членове на фамилията Владигерови. Александър Владигеров го кани за участие в концертите на Пловдивска филхармония под негово диригентство с музиката на Гершуин и за представянето на мюзикъла му „Вълкът и седемте козлета“ с Тодор Колев и Николай Бинев. Многократно свири с цигуларя Владимир Владигеров, включително в „Дом „Витгенщайн“ във Виена.

1976 г.

Проницателен и надарен с усет, Огнян Видев е откривател на таланта на кларинетиста Иво Папазов и в ранните му години е негов мениджър, последователно проправяйки път на музиката му, необичайна за средата ни тогава. С Конушенската група по забележителен начин представя българското музикално наследство в изява на първото издание на фестивала за световна музика в Хаапавеси, Финландия. Той свири фолклор още с Първомайската група, Садовската група, оркестър „Канарите“, групата на големия кларинетист Младен Малаков, с Никола Илиев.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С Хисарската група през 1982 г.

Огнян Видев има записи в Българското национално радио в София и Пловдив, издадени от БНР албуми („Огнян Видев и приятели“, 1995 г., Vertigo, 2012 г.) С негово участие са Sad… A Little Bit 1 и 2 (БНР), както и плочите в „Балкантон“ „Дон Жуан“ на „Бели, зелени и червени“, едноименният албум на Фолк джаз бенд „Пловдив“, „Цигански песни“ на Иво Барев, „Илюзия за вечност“ на Йълдъз Ибрахимова. Огнян Видев свири в издадените от „Гега ню“ албуми на Теодосий Спасов „Титла“ и „Братимене“, както и в записания на живо в концертната зала на Пловдив „Царска стъпка“ с Милчо Левиев, Георги Борисов, Стефка Оникян и с водещ Радой Ралин. Китаристът участва в документирането на творчеството на Иван Кунчев – Шекера в Радио Пловдив, свири в предавания на БНТ, има изяви на Новогодишния музикален фестивал, организиран от НДК.

В „За албумите“: Vertigo (2012 г.) обобщава десетилетия музикален принос на Огнян Видев

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Едно от многобройните, организирани от Огнян Видев събития, 2004 г.

Върху културната сцена в Пловдив Огнян Видев оставя траен отпечатък и като деен организатор на събития. От 70-те години до първите години на новото хилядолетие той организира джаз клубове в „Олимпик“ („Малкия Новотел“) и в „Тримонциум“, редовни джаз срещи и концерти в „Стария дакел“, „Найлона“, „Питърском“, „Алафрангите“, „Тракийски стан“ и др., като постоянно свири с местни музиканти и артисти от София и страната и среща пловдивската общественост с бележити джаз творци.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

С Нешка Робева в Пловдив през 1986 г.

На изпълнена от него музика свои блестящи постижения отбелязват Златните момичета от националния отбор по художествена гимнастика с треньор Нешка Робева, а Диляна Георгиева става световен шампион през 1985 г. във Валядолид, Испания. В Ямбол организира джаз фестивала „Златната Дияна“.

Снимка: Личен архив на Огнян Видев

Честването на 50-та годишнина на Огнян Видев, 1996 г.

Огнян Видев участва във филма за „Бели, зелени и червени“ „Една безкрайна мъка“ (сценарист и режисьор Христо Ганев, 1979 г.), за него е заснет филмът „Дъждовен ден“ (сценарист и режисьор Андрей Чертов, 2013 г.), излъчвани по Българската национална телевизия. За живота и изкуството на Огнян Видев се разказва в книгите „A Love Supreme – Веселин Николов и неговите „Бели зелени и червени“ от Владимир Гаджев, „Лицата на Пловдив“ от Здравко Гълъбов, „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ от проф. Аксиния Джурова, „Приятели мои“ от Людмил Станев. С него ни запознават и „Срещи с имена на джаза“ на Вера Грозева и „Профили – 77 именити пловдивчани споделят“ на Ваня Минчева. Наследството на Огнян Видев е описано и в книгата „Изявени пловдивчани“ на Академично издателство „Талант“ към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Безценен е приносът му към документирането на джаз историята на България чрез поредицата „Джаз истории“ по Jazz FM, която беляза с изключителната му музика слушателите на единственото в България специализирано джаз радио.

Емануил Манолов – Бадема, Огнян Видев и Райчо Иванов получиха наградата „Златен век“ на Министерство на културата по предложение на Джаз ФМ

Снимка: Владислав Мирчев

През 2021 г. Огнян Видев става носител на най-високото отличие на Министерство на културата – наградата „Златен век“

Свидетелства за огромния принос на Огнян Видев за българската култура са присъдените му награда „Златен век“ на Министерство на културата, Почетен знак на град Пловдив и Наградата за цялостен принос на Plovdiv Jazz Fest. Неговият образ, запечатал миг от концерта му с Йълдъз Ибрахимова в Кукления театър в Пловдив през 1985 г., се съхранява във фонда на Художествена галерия – Пловдив на керамично пано, изработено от Анастасия Кметова. Отдаден на високостойностната музиката и нейните почитатели, Огнян Видев продължава да свири пред публика и до днес. Неговото кредо е, че джазът е голям океан, в който се вливат различни култури, и този жанр той щедро насища с духа на Пловдив в яркото си присъствие в националната музикална култура.

Всички снимки в публикацията са от личния архив на Огнян Видев. Водещата снимка към статията е на Пейо Иванов и е направена на концерта на Огнян Видев след представянето на томове 4 – 7 от книгата на проф. Аксиния Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ в галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив на 22 април 2021 г. По-долу можете да видите две от изпълненията, записани от Jazz FM:

Ключови думи: