„Не е само спомен“ по Джаз ФМ – градският живот и музикалната култура в България през първата половина на миналия век

„Не е само спомен“ по Джаз ФМ – градският живот и музикалната култура в България през първата половина на миналия век

Ще пътешестваме десетилетия назад във времето в новата рубрика на Джаз ФМ „Не е само спомен“. Всеки четвъртък в 10 ч. в „Джаз ден“ очаквайте записи от далечни епохи, които ще описват образа на градския живот у нас през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. Връзката с тази традиция е скъсана в средата на века и сега ще я възстановим чрез радиоефира. Ще звучат шлагери, песни и пиеси на Йосиф Цанков и на композитори, чиито имена днес са забравени, но тяхното изкуство е било център на общността, останало е във времето и е формирало националната музикална култура. Сред изпълнителите са Лени Вълкова, Екатерина Ванкова, Надя Петрова, „Джаз „Овчаров“, „Джазът на Оптимистите“, Джазов оркестър с ръководител Божидар Сакеларов, Танго оркестъра на Александър Николов…

Оригинални песни, български версии на световни шлагери, класически творби, преработени в джаз вариант ще слушаме в „Не е само спомен“ и повечето от тях ще звучат публично за първи път от десетилетия насам. Записите ще коментираме със събеседници в ефир – наследници на музикантите и следовници на традицията. Ще открием как тези златни песни резонират в съвремието в разговори със създателите на техни нови версии. Първото издание на „Не е само спомен“ ще бъде тази седмица. Коментатор в студиото със Светослав Николов ще бъде Вили Стоянов – тромбонист, композитор и внук на Йосиф Цанков. Днес за знанието, вниманието и любовта, които ремастерирането на записи изисква, ще разкаже Алекс Нушев. Благодарение на него всички тези изпълнения от стари носители слушаме с максимално качествен звук.

Отправяме покана към слушателите на Джаз ФМ да погледнат в кутиите със стари грамофонни плочи от преди 1950 г., да се свържат с нас и да се включат в инициативата ни за възраждането на националната музикална памет и опазване на културното наследство.

Част от традицията възстановихме със записването на албум на първата българска джаз изпълнителка Лени Вълкова. „Не е само спомен“ следва старта само преди няколко седмици на най-новото предаване в ефира на Джаз ФМ „За албумите от техните създатели“. В него музиканти са водачи на слушателите в преживяванията и чувствата, въплътени в тяхното изкуство. Така вникваме в новите албуми и се връщаме към последните десетилетия от развитието на жанра. Новото в музиката ни описваме още чрез „Филми за джаза“, както и чрез звукозаписите ни на концерти от столичните сцени за предаването „Джаз емоции“. През 2016 г. стартирахме и постоянно развиваме проекта „Джаз истории“ за съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. За съжаление, с някои от участниците в този проект се разделихме, но разказаното от тях остана като автентично свидетелство за развитието на жанра през годините.

На снимката: семейният графомофон на водещия на рубриката. Снимка: авторът