Величието на Лили Иванова: направила своите песни наши, те се превърнаха в храм и дом

Величието на Лили Иванова: направила своите песни наши, те се превърнаха в храм и дом

С два концерта на 15 и на 16 декември в Зала 1 на НДК тя завърши своето турне за 2023 г.

Голямото майсторство на всеки артист е да направи една песен своя. Величието на Лили Иванова е, че направи своите песни наши. С тях ни прегръща, с тях ни издига. С тях растем, с тях обичаме. Те са утеха и стремеж, милувка и посока.

С целогодишното си турне в цялата страна Лили Иванова прави така, че всеки навсякъде да почувства радостта от музиката, изпълнена с любов. Имаме нужда от това и всяка година сме в залата с нея. Концертите ѝ отмерват период от време на радост и преодолявания; идват с удовлетворението от една добра година и с обещанието за нова още по-хубава. Те са ритуал за щастие.

Всеки път Лили Иванова ни среща отново с различни песни от безценния си каталог, предаващи ни топло чувство с отпечатъка си върху живота. Те са в нашата същност, втъкани в нас, превърнали се в храм и дом. „Посрещни ме, ида отдалече,“ изпя Лили Иванова и нашите аплодисменти на крака прие с чувството, което вложихме в тях: „Доволна съм, след като сте тук, у дома. Това е важното.“

И аплодираме дълго, за да отдадем дължимото на всяка песен. И нямаме повод да спрем, освен за да притихнем и чуем следващото откровение. С мелодии, които ще направят пътя приятен, с текстове, които ще ни дадат мъдрост да го извървим, изпети от Лили Иванова, за да ни заредят с енергията да се движим напред. Звукоизвличането, интонацията, фразата, изразителността – всичко е част от това вълшебство, в което дъхът преминава през гласните ѝ струни и те резонират чрез нашите души с космическите струни на любовта.

Всяка следваща песен е поредна любима, жадувал си да чуеш нея, защото тя невидимо ти е била опора през цялото време, от първото слушане, и ти дава всичко нужно и сега. Ваятелка на образи, Лили Иванова обрисува така конкретно недоловимото, с което сме превърнали мечтите си в реалност. И така самите нас тя превръща в творци, за да бъдат нашите действия жестове на щедрост към света.

Изкуство, което променя. Олицетворение на съвършенството, Лили Иванова ни приканва да се стремим към него. И ни показва, че няма недостижими върхове, по пътя към които създаваме красота, от висотата на които правим по-добър света.

След много пъти „Още!“ и поредица от бисове благодарихме с нейното име: Лили!

По-рано на сайта ни:

Лили Иванова ни призовава към живот, воден от любов, в краткосвирещ албум „Чуй душата ми“ - Jazz FM

Лили Иванова: нейното име е Любов - Jazz FM

На концерт на Лили Иванова: ритуал за щастие - Jazz FM

Снимка: Ина Янева

Лили Иванова след концерта в „Арена Армеец“ снощи: музиката ѝ променя нас, променя живота - Jazz FM

Лили Иванова с концерт на близостта в НТ „Иван Вазов“: най-голямата ни сила е да обичаме - Jazz FM

Снимка: Ина Янева

Ключови думи:
@