„Зелената седмица“ по Jazz FM: Джаз фестивалите сред природата
Снимка: Светослав Николов

„Зелената седмица“ по Jazz FM: Джаз фестивалите сред природата

За втора поредна година bTV Media Group и bTV Radio Group посвещаваме част от своето ефирно, радио и дигитално съдържание на „Зелената седмица“

Като музика, която е наша естествена връзка с човешката природа, джазът се чувства изключително уютно именно сред природата. Редица са джаз фестивалите в България, които залагат на това преживяване.

„Джаз под звездите на Деветашкото плато“ ежегодно ни събира в района на с. Кърпачево с основен концерт край пещерата Гарваница. Сред зеленината на Стара планина слушаме десетки артисти, чиято музика се слива със звуците на природата.

С девето издание през 2023 г. „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ продължи да демонстрира възраждащата сила на музиката - Jazz FM

„Банско джаз фестивал“, ситуиран в подножието на Пирин, вдъхновява чрез музиката от своята сцена и с величествения силует на планината. От три години насам той организира и Младежка сцена, както и семейни игри, които се провеждат в зелените пространства на градския парк.

Банско джаз фестивал ни срещна с устремени към музиката артисти на сцена „Млади таланти“ и на Джаз точки в града, обучавайки ги в „Банско джаз академия“ - Jazz FM

Plovdiv Jazz Fest откри нова лятна сцена в с. Марково в Родопите. Освен че се събираме в музиката на селския площад, общуваме с нея в интимното зелено пространство на дома на организатора на фестивала Мирослава Кацарова. Камерните бутикови концерти ни карат да затаим дъх в красивата обстановка на цветната градина. Това лято там ще слушаме музиката на Уил Сант.

Новото лице на боса нова Уил Сант представя музиката си в България - Jazz FM

Още една градина е домакин на джаз концерти – Ботаническа градина „Борика“. Скоро след откриването ѝ нейният създател Ясен Иванов и музикалното семейство на Лили Илиева и Александър Логозаров откриха очарованието, което тя би придала на джаз музиката. Така започна и серия от концерти, които се превърнаха в очаквана от публиката традиция.

Джаз сред омайно красивата природа – мини концерти в Ботаническа градина „Борика“ - Jazz FM

И в големите градове зелените пространства са притегателен център за джаз аудиторията. В столицата има два емблематични примера – фестивалът A to JazZ в Южен парк II и „Един джаз ден“ на Лятната естрада в Борисовата градина. Необикновеното вълшебство на тези зелени кътчета добавя към вълшебството на музиката и така се създава уникално преживяване, дълбоко ценено от публиката.

С акцент върху красотата на природата се провежда и Джаз фестивалът в Кърджали – GarsON Jazz Fest. От няколко години негов домакин е семеен хотел GarsON сред прелестните гледки на Източните Родопи. Фестивалът започва с малки концерти в с. Маслиново, където в прегръдката на природата артисти и публика се потапяха в незабравимо музикално преживяване.

За 13-и път джаз фестивал в Кърджали. „Стартирахме като джаз клуб и надграждаме елементите. Но всичко се върти около джаза и емоцията.“ – казва Габриела Гавраилова от екипа на GarsON - Jazz FM

Във връзка с природата ежегоден фестивал за младите джаз творци представя клуб Menthol на морския бряг във Варна. Там цяло лято вълните на джаза се сливат с морските вълни, за да ни преизпълнят със силна емоция.

На основната снимка: Млади музиканти на Пейката на Jazz FM в градския парк в Банско след техния концерт на Банско джаз фестивал.

Ключови думи: