Джаз сред омайно красивата природа – мини концерти в Ботаническа градина „Борика“

Джаз сред омайно красивата природа – мини концерти в Ботаническа градина „Борика“

Красота и само красота ще има в Ботаническа градина „Борика“ утре вечер, когато сред цветята, които подреди и за които се грижи с толкова любов и такова внимание Ясен Иванов, ще слушаме музика, поднесена от любими артисти – вокалистите Лили Илиева и Павел Терзийски, Александър Логозаров – китара, Росен Захариев – Роко – тромпет, Васил Хаджигрудев – бас, Стефан Горанов – барабани. „Мини концерти“ е утре от 17 ч.

Мечтите водят към мечти, водят към живот в създадената от Ясен Иванов ботаническа градина „Борика“

Как ще звучи музиката сред тази омайна красота, сред шума на вятъра в клоните и листата, сред жуженето на пчелите и песните на птиците? „Предвид, че природата е най-великият творец и тя прави изкуство, все повече хора могат да го оценят. Ще го съчетаем с едно от най-докосващите изкуства – музиката.“ – отговаря Ясен Иванов в интервю по Джаз ФМ.

Преди 3 години Лили Илиева и Сашо Логозаров са там и спонтанно идва идеята за концерт, който се осъществява и сега ще бъде повторен. Когато човек започне да прави нещо, знае, че трябва да го направи, но смисълът се разкрива в пътя. Как Ясен преценява своето начинание от тази позиция? „С времето човек по-осъзнато вижда процеса, през който е преминал и каква е била необходимостта да се стигне до дадено действие. В началото си го обяснявах, че от малък обичам природата, отглеждам цветя и това е естествено развитие. Впоследствие осъзнах, че е много силна вътрешна необходимост да създавам красота и че имам нужда от нея. Сега посетителите идват, любуват се на градината и си тръгват усмихнати и с добро чувство и много красота в очите и сърцето.“

Мястото ни предоставя живителна глътка красота, която съпровожда много разнообразни занимания. От миналата година там работи посетителски център, в който Ясен прави презентации на деца, разказвайки им за чудати и любопитни растения, и на ученици, които запознава с екологията и опазването на околната среда. „Всеки трябва да е наясно какво причиняваме на природата и какво трябва да направим, за да намалим своя груб отпечатък върху планетата.“ – убеден е той. Сградата се използва и за медитации, за йога практики, за фотографски занимания. „Все по-завършено става всичко.“ – отбелязва Ясен.

И все повече „Борика“ е център, в който природата, човешкият творчески дух и стремежът към знание се събират в една точка, както са презназначени да бъдат. „Това е светлина и надежда за нещо по-осъзнато и за по-светло за вбъдеще.“ – изразява вярата си Ясен Иванов.

Растенията тук вече са около 400 вида от всички континенти, които растат в разбирателство и хармония. Как да се радваме на различията и да бъдем заедно в живота, което той постига в своята градина? „Важна е нагласата ни и грижата за взаимоотношенията между хората – да възприемаме различното и да не се страхуваме от това, което не ни е съвсем познато. При растенията винаги се получава така, когато има добър стопанин. Иначе в природата не винаги я има тази толерантност, особено когато един физически здрав вид установява по-голямо пространство за себе си.“

Ботаническата градина е прекрасен дом на музиката, защото там има изключително голям мир, описва своята перспектива китаристът Александър Логозаров. „При първата ни среща с Ясен в непринуден разговор нещата много бързо отидоха в посока да направим събитие там. Това е чудна локация за изкуство. Природата и места като градината на Ясен са източник на вдъхновение. Изкушаващо е да идем при извора. И това определено влияе на начина на изпълнение, особено когато става дума за спонтанна музика.“ – описва хармонията той. „Вътрешното състояние има огромно значение за това какво излиза като музика.“ Ще чуем творците в различни конфигурации – дуети, триа и квартети, с разнообразен репертоар, с тяхна оригинална музика, а също и големи суинг и боса нова класики. Роко ще донесе две нови пиеси, а Стефан Горанов също ще добави една своя нова творба.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ясен Иванов и Александър Логозаров можете да чуете чрез бутона „Аудио“. 

Снимки: Ясен Иванов