Новото лице на боса нова Уил Сант представя музиката си в България

Новото лице на боса нова Уил Сант представя музиката си в България

Бразилецът гостува и на Plovdiv Jazz Fest за градински концерт на 19 юли в село Марково

Младият бразилец Уил Сант полека и без усилие се превръща в новото лице на боса нова. Музиката му е завръщане към простотата - поетична и ненатрапливо кинематографична, с препратки към ретро естетиката на бразилските изпълнения от началото на 60-те г. Неподправено естествен и все пак модерен, макар че афроприческата му много деликатно асоциира спомени за младия Каетано Велосо. Много интересен като съчетание на младост и сдържаност, която абсолютно първосигнално напомня Жоао Жилберто, не само поради факта, че и Сант пее тихо и свири на китара. Уил Сант е еманация на носталгията по бохемския дух на живота в Рио през 60-те г., на боса нова, на лекотата, без която не можем.

Сант е певец, композитор и мултиинструменталист, а с оригиналните си интерпретации си спечели множество слушатели и последователи като се превърна във феномен в социалните мрежи. Той изпълнява с лекота бразилски класики и създава своя оригинална музика, а тя се оформя с много отличителна музикална естетика, пълна с препратки към артистите, които направиха революция в бразилската популярна музика. Интерпретациите му са белязани от мекото му и деликатно пеене, от майсторското му свирене на китара като продължител на традицията на Жоао Жилберто. Но талантът му да пресъздава духа на боса нова е съчетал и умението му да втъква в музиката си нишки от времето, на което принадлежи и така да осъвремени и преработи класиката. Именно това негово качество му спечели много почитатели в Instagram.

През последните две години Уил Сант реализира две много успешни турнета в Европа като представи последния си албум Meu Caminho. Добрата новина е, че му предстои нов албум и ново европейско турне, което няма да отмине България. Един от концертите му тук ще се проведе в рамките на летните концерти на Plovdiv Jazz Fest в село Марково на 19 юли на градинската сцена там насред дървета, цветя и звезди - точно там, където най-красиво ще се впише неговата музика.

Снимката е официалната Facebook страница на Уил Сант

Ключови думи: