Петкратната носителка на „Грами“ Даян Рийвз пее със свой квинтет и Оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър това лято
Снимка: Ben Hasty/MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images

Петкратната носителка на „Грами“ Даян Рийвз пее със свой квинтет и Оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър това лято

Концертът е на 18 юли от 21 ч.

Носителка на пет награди „Грами“, през цялата си кариера задавала новите тенденции във вокалния джаз, Даян Рийвз идва за концерт в България със своя квинтет и Оркестъра на Опера Пловдив под диригентството на Константин Добройков. Събитието е на 18 юли от 21 ч. на Античния театър в Пловдив и е в афиша на Opera Open. Фестивалът е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата. Билети се продават в мрежата на Eventim. Форматът Jazz Symphony се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest и в него досега с Оркестъра на Опера Пловдив у нас са гостували Лиз Райт и Стейси Кент.

Лиз Райт с Оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър. Диригент: Константин Добройков. 13 август, 2019 г.

Трогателна нежност и омайна красота: Лиз Райт в Jazz Symphony с Опера Пловдив и български джаз музиканти

Лиз Райт с Оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър. Диригент: Константин Добройков. 13 август, 2019 г.

Даян Рийвз се възприема като наследник на Сара Вон и Бети Картър. През 2001 г. тя издава The Calling: Celebrating Sarah Vaughan, втори от пет нейни звукозаписни проекта с наградата „Грами“ за най-добър вокален джаз албум. Общите черти между двете са много – емоционалната дълбочина, вкусът към красиви песни и забележителният вокален стил, стигащ най-далеч чрез импровизационните им качества. Тук Даян Рийвз пее с голям струнен оркестър аранжименти на Били Чайлдс. Най-отличителното в албума е чистият й глас, импровизаторският й талант и великолепният й скат.

Снимка: Marcus Ingram/Getty Images

На Джаз фестивала в Атланта през 2018 г.

Родена в музикално семейство с баща певец и майка – тромпетистка, Даян Рийвз е насочена към джаза от чичо си Чарлз Бърел. На 16 години тя вече пее в бигбенда на George Washington High School. Тогава тя среща тромпетиста Кларк Тери, който става неин ментор. Следват години в Лос Анджелис, където открива и латино музиката в сътрудничеството си със Серджио Мендес. През 1987 г. тя става първата вокалистка, подписала договор с обновения Blue Note/EMI.

Снимка: Jason Kempin/WireImage

Даян Рийвз с наградата „Грами“ за албума си Beautiful Life

Последният й засега студиен албум е Beautiful Life от 2013 г. С него тя споделя нещо простичко и вдъхновяващо – животът е красив и аз искам да го празнуваме. Тук Даян Рийвз интерпретира песни, които не могат да ни оставят равнодушни. С изключителните си вокални качества и музикална дарба, тя с лекота и техничност прелива от аренби през латино и поп до джаз в своя колоритен музикален спектър между джаз и соул. Албумът е основно с кавъри, но има и две оригинални композиции. В Beautiful Life тя пее в звездна компания: Есперанца Сполдинг, Ричард Бона, Лейла Хатауей, Грегъри Портър, Робърт Гласпър, Джералд Клейтън и братовчед си Джордж Дюк.

Снимка: Education Images/Universal Images Group via Getty Images

Даян Рийвз на 61-то издание на Джаз фестивала в Монтерей, Калифорния.

Даян Рийвз има богата история на работа със симфонични оркестри. Тя е записвала с диригента Даниел Баренбойм и Чикагския симфоничен оркестър, със сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония. Изнася концерти с редица симфонични оркестри в Америка, както и многократно с Джаз оркестъра на „Линкълн център“.

Снимка: Ben Hasty/MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images

 

Даян Рийвз с Reading Symphony Orchestra през 2013 г.

Вокалистката има още множество признания – тя е почетен доктор на „Бъркли“ и „Джулиярд“, носител е на най-престижното признание за цялостно творчество – NEA Jazz Master.

Певицата Даян Рийвз, китаристът Пат Матини, пианистката Джоан Бракийн и продуцентът Тод Баркан са Джаз майсторите на 2018 г. - Jazz FM

През 2016 г. ви срещнахме с Даян Рийвз, когато тя гостува на фестивала A to JazZ в София.

„Способни сме на чудеса.“ – вярва Даян Рийвз и ни дава насока: „Ако си добър към себе си, ще си добър към всички.“
Най-голямата мъдрост за живота Даян Рийвз научава от майка си: „Тя вярваше, че ако си добър към себе си, истински добър, ще си добър към всички други, защото ще се чувстваш добре.“ За нея самият факт, че сме на този свят, е чудо: „Когато казвам, че животът е хубав, имам предвид, че сме тук, на този свят.“ И в „тази мъничка чертичка“, както се изразява тя, трябва да дадем най-същественото като принос. Ще ни помогне разбирането, че вместо да се страхуваме, можем да наситим живота с любов, съпричастност, водени от разбирането, че всички искаме да се зачита достойнството ни, да бъдем приети. „Знам, че има нещо по-голямо от мен. Заради него вярвам и храня надежда, че можем да променим света към добро.“ – каза Даян Рийвз за извора на своята сила, вяра и надежда за бъдещето. И е убедена: „Трябва да държиш жива в себе си надеждата, защото тя ще ти позволи да продължиш напред.“

Снимка: Erika Goldring/Getty Images

Даян Рийвз на New Orleans Jazz & Heritage Festival през 2018 г.

Даян Рийвз – величина във вокалния джаз, вдъхновителка и човек с огромна душа - Jazz FM

В предаването ни Singin' & Swingin' с водещ Мирослава Кацарова на 26 февруари от 11 ч. и на 1 март от 21 ч. слушаме музиката на Даян Рийвз.

На основната снимка: Даян Рийвз с Reading Symphony Orchestra през 2013 г.

Ключови думи: