Даян Рийвз – величина във вокалния джаз, вдъхновителка и човек с огромна душа

Даян Рийвз – величина във вокалния джаз, вдъхновителка и човек с огромна душа

За шеста поредна година фестивалът A to JazZ обогати София с класа и разкош, като този път надмина собствения си рекорд по посещаемост. За три магични дни (1, 2 и 3 юли) в парка се събраха хора на всякаква възраст - от няколкоседмични бебета до баби и дядовци. Многоцветни и изключително усмихнати млади хора бяха насядали на одеяла и хамаци в Южен парк 2. Кучета и деца играеха навсякъде и в атмосферата витаеше невероятно свободолюбив дух. Хедлайнерите на събитието - басистката Ник Уест (приятелка на Принс), неописуемата величина във вокалния джаз Даян Рийвз и титаните Бранфорд Марсалис квартет с Кърт Елинг, ни поднесоха професионализъм и усещане за хармония и красота в неизмерими количества.

По време на втората вечер беше концертът на вдъхновителката на мнозина - Даян Рийвз, която изпълни песни от новия си проект Beautiful Life, с който спечели „Грами“ за най-добър вокален джаз албум. Самата Даян Рийвз е музика и да си на първия ред пред нея, засичайки погледите си с тези на музикантите от квартета й - Питър Мартин (пиано), Ромеро Лубамбо (китара), Реджиналд Вийл (бас) и Териън Гъли (барабани), е един от онези моменти, които не искаш да свършват никога. В мига, в който тя запя, цялата публика започна да вика от щастие, емоции и еуфория, а ето какво казва за този момент българската джаз певица и преподавателка в Музикалната академия в Пловдив Марина Господинова: „Това е певицата, от която най-много съм се учила, и която най-много съм слушала. Мислех си, че няма с какво толкова да ме изненада. Но тази жена освен целия талант, който притежава, носи и онази енергия и присъствие на „големите“. Рядко изпълнител ми въздейства по този силен начин, но аз, признавам си, се разплаках, когато тя запя.“

Стотици хора бяха под звездното небе, танцувайки, смеейки се, пеейки в ритъма с Даян Рийвз. Посланията на певицата достигаха до нас с лекота заради нейната огромна душа, доброта и любов. „Бъдете добри към себе си. Ако сте добри със себе си, ще бъдете добри и към всички останали.“ – каза вокалистката по време на концерта.

В необичайни ситуации идват и изненадващите решения. Тук трябва да бъде отбелязано, че рядко един такъв музикант от световна класа би реагирал добре на това да прекъснат изпълнението му, за да бъде обявено, че едно изгубено дете търси родителите си. Но Даян Рийвз не само, че не се смути, но се вдъхнови да импровизира на момента, добавяйки към песента думи, в които всеки може да се огледа: „понякога се губим, но винаги, винаги успяваме да намерим пътя към дома.“ В този момент публиката ръкопляскаше в екстаз, а музикантите показаха не само високото си ниво, но и огромните си усмивки.

Даян Рийвз е извор на сила и красота. С нея се случват необикновените неща. И няма как да е иначе, когато нейното присъствие е толкова завладяващо и харизматично. Както Таня Иванова от Джаз ФМ сподели за преживяното по време на концерта: „Бях сключила неволно ръце пред себе си като за молитва… големите винаги изненадват и надминават очакванията ни! “

Даян Рийвз имаше една специална песен за българските си фенове, която изпя на бис със специален гост - саксофониста Димитър Льолев, което за пореден път подлуди публиката. Изпълнението на самата песен, която се казва Mista, продължи дълго, с импровизации и много чувство. Със светлина в сърцата и позитивна енергия остана публиката след концерта, както и с обещанието на Даян Рийвз да дойде отново в България. А до тогава: „Бъдете добри към себе си“, завърши тя.

Фотография: Евгени Димитров от агенция „Булфото“