Певицата Даян Рийвз, китаристът Пат Матини, пианистката Джоан Бракийн и продуцентът Тод Баркан са Джаз майсторите на 2018 г.

Певицата Даян Рийвз, китаристът Пат Матини, пианистката Джоан Бракийн и продуцентът Тод Баркан са Джаз майсторите на 2018 г.

Вокалистката Даян Рийвз и китаристът Пат Матини са сред Джаз майсторите на 2018 г., определени от Националния фонд по изкуствата. Това е най-високото отличие на САЩ за джаз музика. Другите двама, получили специалното признание, са пианистката и преподавателка Джоан Бракийн и бившият управител на клуб „Кийстоун корнър“ в Сан Франциско, звукозаписен продуцент и програмен директор на Dizzy’s Club Coca Cola към Jazz at Lincoln Center Тод Баркан, който ще получи наградата за Застъпничество за джаза. Към отличията има и парична премия от 25 000 долара. Тържественият концерт, посветен на тяхното изкуство, ще се проведе идния април в „Кенеди център“.

Даян Рийвз пред Джаз ФМ: „Способни сме на чудеса. Ако си добър към себе си, ще си добър към всички.“

Отличията „Джаз майстор“ на Американския фонд за изкуствата се връчват от 1982 г., като сред носителите са Ела Фицджералд, Сони Ролинс и Чик Къриа. Фондът е основан от Конгреса през 1965 г. и работи като независима федерална агенция, подкрепяща изкуствата. Номинации за наградите „Джаз майстор“ се правят от обществото, като изискването е творците да имат значителен принос. Отличията не се връчват посмъртно.

Пат Матини пред Джаз ФМ: „За мен всичко идва от музиката!“

Миналата година честта да са Джаз майстори бе оказана на вокалистката Ди Ди Бриджуотър, историка Айра Гитлър, басиста Дейв Холанд, кийбордиста Дик Хаймън и органиста Доктор Лони Смит. Сред музикантите, които свириха и пяха на концерта за тях, бяха Бил Шарлап, Букър Ти Джоунс, Чайна Моузес, Даян Рийвз, Нейт Смит. Записът от събитието, провело се на 3 април, е публикуван тук.

Съзерцателен и срамежлив: Жоао Жилберто гостува на квартета на Стан Гец на концерти в Keystone Korner в Сан Франциско през 1976 г. Архивен запис излиза 40 години по-късно

През годините Тод Баркан е воден от мотото: „Погрижи се за музиката и тя ще се погрижи за теб.“ През 1976 г. в неговия клуб Keystone Korner в продължение на седмица свирят Стан Гец и Жоао Жилберто, а на пианото е Джоан Бракийн. Запис за първи път бе издаден през 2016 г. В почит към таланта на Баркан и Бракийн в новото издание на Desafinado ще проследим хронологията на сътрудничеството на Гец и Жилберто.

Снимка: Национален фонд на изкуствата на САЩ. Автори (от ляво надясно): Jerris Madison, John Abbott, Carol Friedman и John Peden