Мими Николова с „Икар“ за изключителен принос към музиката
Снимка: Стефан Марков

Мими Николова с „Икар“ за изключителен принос към музиката

Отличието ѝ бе присъдено от Съюза на артистите в България

Мими Николова бе удостоена с наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за изключителен принос към музиката. „За мен е голяма чест на днешния ден да получа тази престижна награда. Благодаря на публиката, която ме подкрепя!“ – каза със статуетката в ръка Мими Николова.

Снимка: Стефан Марков

Връчването на отличието ѝ бе венец на церемонията, провела се в Народен театър „Иван Вазов“ на Световния ден на театъра – 27 март.

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова благодари на Съюза на артистите в България и на неговия председател Христо Мутафчиев, на музикантите, с които е работила, на музикалните журналисти.

Снимка: Стефан Марков

„Не мога да не спомена емблематични имена като Йосиф Цанков, Иван Стайков, Морис Аладжем, Милчо Левиев, Петър Ступел, Ангел Заберски – баща, написали много песни за мен, които съм пяла във филми, на фестивали, на конкурси.“ – благодари Мими Николова.

Снимка: Кая Христова

Една от най-големите звезди на джаз и популярната ни музика, Мими Николова е носител на наградата „Златен век“ на Министерство на културата, „Златни лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци“, „Златно перо“ на „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“. Вокалистката е и Почетен гражданин на София.

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова става първи носител на Голямата награда от „Златният Орфей“ с песента „Калиакра“ с композитор Ангел Заберски през 1965 г. Звездата ѝ изгрява преди това с изпълнението на „Замълчи, замълчи“ от Петър Ступел във филма „Любимец 13“, излязъл на екран през 1958 г. Сред другите ѝ незабравими песни е „Когато луната изплува“ с автор на музиката Йосиф Цанков. Тя има поредица от хитове с Иван Стайков – „Синьо“, „Звезди“, „Мостчето на влюбените“. Песни за нея са писали и много от другите ни изявените ни композитори.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: