Мими Николова 60 години ни показва как да обичаме с цялото си сърце

С нежни и красиви песни Мими Николова вече 60 години се обръща към сърцата ни с един съвет – обичайте! И още веднъж това се случи на живо на концерта на 27 юни в „Сити марк арт център“, с който тя отпразнува юбилея от дебюта си. Джаз ФМ участвахме в подготовката на събитието, а програмният директор Светослав Николов бе водещ на вечерта.

Точно преди 60 години влюбеното в музиката момиче от Хора на софийските девойки стъпва върху наредени една върху друга четири маси и с голям оркестър от висините на зала „България“ затрогващо изпява „Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел за любовната сцена във филма „Любимец 13“. Така изявила своя голям талант и изящен подход, още с първата си песен Мими Николова става звезда.

И така остава в цялото си творческо дълголетие. Отдадена на музика, тя води своята публика в път на светлина. Нейната жизнерадост е в „Малката креолка“ още на следващата година, а през 1960 г. вече има трета емблематична песен – „Когато луната изплува“ от Йосиф Цанков. На концерта-бенефис в залата бе дъщерята на музиканта Анастасия Цанкова, а в оркестъра свири неговият внук – тромбонистът Вили Стоянов. Всяко негово соло бе изпълнено с усещането за лична връзка с музиката.

През 1965 г. Мими Николова записва името си като първа носителка на Първа награда на фестивала „Златният Орфей“ с „Калиакра“ на Ангел Заберски, утвърждавайки така наречените „фестивални песни“ – отличаващи се със сложност и специален музикантски подход композиции. Да чуе гласа на Мими Николова на концерта бе дошла съпругата на Генко Генов – Дариана Генова.

Концертът събра колеги в музиката, станали приятели в живота. Тук бе един от любимите творци на Мими – Милчо Левиев. Двамата са заедно с Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия и по-късно в трио версия на „Джаз фокус’65“.

След като маестро Левиев целуна ръка на Мими Николова, пианото още веднъж запя под пръстите му – отглас от радостни срещи с публиката, дали сила за преодоляването на неприятни сблъсъци с цензурата и натиска на конформизма.

Двамата бяха щастливи да се срещнат и да поседнат за първи път след толкова години на спокоен разговор с много смях – и пред сградата на бившето кино „Левски“ преди концерта, и на балкона в залата след него. Както каза маестрото, обръщайки се към хората, споделили техния разговор след събитието: „За толкова години едно нещо не се е променило – това, което е вътре в нея – тя пее с чистата си душа.“

„Истински легенди, които са неподправени както в изкуството, което създават, така и в живота! Затова хората ще ги обичат винаги!“ – написа във фейсбук под тяхна усмихната снимка носителят на „Грами“ – кавалджията Недялко Недялков.

Красива и стилна, радостна да направи публиката си щастлива, изразителна в интерпретациите си, Мими Николова изпълни 20 песни и един бис, които направиха вечерта незабравима. Тя премина през жанрове, епохи и култури с разбиране за контекста на песните, прецизно изведе техните акценти, с финес предаде различните им настроения – романтични, мечтателни, любовни, съзерцателни. Мими Николова ги претвори с красива и образна фраза, наситена с овладени амплитуди и отличаваща се с лекота, с ясно произнасяне на думите, за да бъде всяка от тях чута от публиката, и с дисциплинирана вокална техника.

Винаги търсеща точния израз на смисъла на песента, Мими Николова за първи път пя само с бас, за да ни предложи чувствена и изпълнена със страст версия на Black Coffee. В дълбочините на тази песен тя увлече Борис Таслев с неговия пулсиращ и звучен акустичен бас.

Палките на барабаните бяха в сръчните ръце на ентусиазирания Исак Бенбасат, а на пианото бе Петър Железаров, който през последните години акомпанира на Мими Николова в нейните камерни срещи с публиката.

В залата бяха още Любомир Денев, Ани Пармакова…

... Димитър Йосифов, Румяна Коцева, която разказа как Мими Николова импулсивно се е включила в концерт на нейните ученици на Лятната естрада в Борисовата градина,

... колеги от Хора на софийските девойки и от университета, съседи от блока – 400 души, чиито сърца бяха изпълнени с щастие от музиката на Мими Николова.

Тя получи поздравителни адреси от президента Румен Радев, председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, кмета на София Йорданка Фандъкова. Съюзът на българските музикални и танцови дейци я отличи със „Златна лира“ – наградата връчи председателят на организацията Станислав Почекански.

На сцената излезе и младият вокалист и китарист Петър Терзиев от името на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. Там, на поляната край пещерата „Гарваница“, само преди няколко дни бе предишната среща на Мими Николова с нейната публика. А от уважението и признателността, с които той й поднесе цветята стана пределно ясно – Мими Николова вдъхновява и дава достоен за следване пример.

Мими Николова – направила толкова много за нас, направила ни така щастливи, обичащи и добри!

  • Снимки: Евгени Димитров, фотографска агенция „Булфото“