Мими Николова получи отличието „Златен век“ – най-високата награда на Министерство на културата

Мими Николова получи отличието „Златен век“ – най-високата награда на Министерство на културата

Заслужено признание за голямата ни вокалистка Мими Николова. Изпяла някои от вечните песни на България, представила силно страната ни на национални и световни конкурси и фестивали, тя бе удостоена с най-високата награда на Министерство на културата – „Златен век“. Предложението бе внесено от Джаз ФМ с признание и благодарност за огромния принос на Мими Николова към развитието и популяризирането на българската култура. Наградата й бе присъдена през 2020 г., но заради пандемията церемонията по връчването бе отложена и се проведе на 10 юни в галерия „Средец“ на Министерство на културата.

Снимка: Светломир Стоянов

В своята мотивация за наградата отбелязахме:
Мими Николова е записала десетки песни, които са част от българското културно наследство. Започнала пътя си в музиката в Хора на софийските девойки, тя е една от първите вокалистки на популярната ни музика при поставянето на нейните основи през 50-те години, а името й е в учебниците по музика. Мими Николова направи незабравими „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“ и ред други песни, записани и изпълнявани на живо с Държавния естраден оркестър, „Джазът на оптимистите“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“, формация „Джаз фокус‘65“ на Милчо Левиев, „Студио 5“ на Вили Казасян и многобройни други състави. Тя е първата носителка на Първа награда от „Златният Орфей“, записва в България и Румъния, представя страната ни с голям успех на музикален конкурс в Япония, а нейните концерти в страната и по света (Полша, Югославия, Куба) през десетилетията са хиляди. И до днес Мими Николова продължава изявите си и срещите със своите почитатели.

Снимка: Светломир Стоянов

На церемонията Мими Николова получи своя „Златен век“ – звезда от заместник-министъра на културата проф. д-р Борислава Танева.

Снимка: Светломир Стоянов

Ярката ни вокалистка бе посрещната на сцената с аплодисменти и възгласи „Браво!“

Снимка: Светломир Стоянов

„Искам да отбележа, че Мими Николова продължава да пее и сега!“ – каза водещата на церемонията Елиянка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата.

Снимка: Светломир Стоянов

През последните години Мими Николова излезе на сцената на проекта BG Vintage, пя на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“, изнесе юбилеен концерт, а съвсем наскоро изпълни „Замълчи, замълчи“ на сцената на наградите „Аскеер“. Мими Николова е почетен гражданин на София.

Снимка: Светломир Стоянов

След като получи поздравления от заместник-министър проф. д-р Борислава Танева, Мими Николова благодари на министерството за високото отличие и на Джаз ФМ за номинацията.

Снимка: Светломир Стоянов

Думите й бяха последвани от още по-силните аплодисменти на публиката.

Сред другите, получили награди на церемонията вчера, бяха главният балетмайстор-хореограф на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Светлин Ивелинов, както и създателят на Празници на изкуствата „Аполония“ Маргарита Димитрова.

Снимка: Светослав Николов

„Златен век“ се присъжда на културни дейци за постигнати високи творчески резултати и за принос в развитието и популяризирането на културата. Отличия вчера бяха връчени още на д.н. Петър Кърджилов – изследовател на българското кино, Галина Кралева – кинорежисьор и сценарист, Розина Караславова – ръководител на формация „Бон-бон“, Кирил Аспарухов – шоумен, Таня Евтимова – актриса, основател на театър „Дани и Деси“ – Хасково, и Атанас Евтимов – основател на театър „Дани и Деси“ – Хасково. С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май бяха удостоени актьорите Елена Димитрова, Борис Далчев и Явор Вълканов.

Снимка: Светослав Николов

В първата част на церемонията по връчване на наградите „Златен век“ за 2020 г. в началото на май отличията си получиха други двама музиканти, предложени от Джаз ФМ – Недко Трошанов и Любомир Денев, а също и Христо Йоцов.