Мими Николова и Димитър Симеонов станаха Почетни граждани на София по предложение на Джаз ФМ

Мими Николова и Димитър Симеонов станаха Почетни граждани на София по предложение на Джаз ФМ

Двама от големите български джаз музиканти – вокалистката Мими Николова и саксофонистът, преподавател, композитор и аранжор Димитър Симеонов получиха най-високите награди на столицата – те бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на София“. Предложението бе направено от Джаз ФМ, а номинациите бяха внесени в Столичния общински съвет от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Мими Николова е легендарната певица, изпълнила с дълбоко чувство непреходните „Замълчи, замълчи“ и „Когато луната изплува“. Тя е първият носител на Голямата награда от „Златният Орфей“ с песента „Калиакра“ на композитора Ангел Заберски. Мими Николова записва стотици песни в студиото и за прочути филми – освен „Любимец 13“, още „Бягство в Ропотамо“, „Вятърът на пътешествията“, „Гибелта на Александър Велики“ и др. Много ценни са нейните сътрудничества с композитора и аранжор Иван Стайков, както и с Милчо Левиев. Десетилетия наред Мими Николова пее с всички водещи български оркестри и диригенти.

„София е моят любим град – никога не бих го напуснала. Толкова е хубав – зелен, красив. Винаги ще го нося в сърцето си! Много обичам София. Всички, които са идвали в София, се влюбват в града. Чужденците казват: „Вие не знаете в какъв рай живеете – зелен град, изключително красив, има много заведения, по улиците можеш да се разхождаш по цели нощи.“ София е толкова е хубава! И така съм щастлива, че получих това отличие – „Почетен гражданин на София“. Сигурно тази нощ няма да спя! Чудесно е! Много съм благодарна – на вас, които ме предложихте, и на хората, които са гласували. Това е огромна чест за мен!“ – развълнувана сподели Мими Николова, след като получи отличието от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Димитър Симеонов свири основно на саксофон, но също така и на цигулка и тумби в „Джаз Млада гвардия“, „Джазът на младите“, „Джазът на оптимистите“. Той е сред основателите на Бигбенда на Българското национално радио и свири в оркестър „София“ от създаването на състава до неговото разпускане. В периода от 1972 г. до 1984 г. е и ръководител на оркестъра. След това е начело на Естрадата на Народната армия „Сребърни звезди“. Димитър Симеонов е първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Той има ред композиции и аранжименти.

„Роден съм в София и оркестър „София“ ми беше най-скъпият, затова и останах в него в продължение на 20 години. Много обичам това, че културата се е събрала тук и софиянци са много усмихнати, весели хора.“ – каза Димитър Симеонов пред Джаз ФМ след церемонията.

Мими Николова и Димитър Симеонов са сред участниците в проекта на Джаз ФМ „Джаз истории“ за описване и съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. Споделеното от тях можете да откриете в секцията „Интервюта“ на сайта ни.

Сред носителите на званието „Почетен гражданин на София“ тази година са още певицата Богдана Карадочева, диригентът и композитор Валентин Бобевски, писателят, драматург и сценарист Рада Москова, цирковият мениджър акад. Александър Балкански, актьорите Филип Трифонов и Владимир Пенев, кинокритикът и преподавател проф. Божидар Манов, археологът проф. Николай Овчаров.