Мими Николова пее златните си песни на бенефис „65 години на сцената“ навръх рождения си ден на 30 юни в „Сити Марк Арт Център“

Мими Николова пее златните си песни на бенефис „65 години на сцената“ навръх рождения си ден на 30 юни в „Сити Марк Арт Център“

Любимите на поколения шлагери легендарната вокалистка ще поднесе в нови аранжименти на Самуел Ефтимов – пиано, с Атанас Попов – барабани, и Владислав Мирчев – контрабас; Велислав Стоянов ще е специален гост, а водещ е Светослав Николов от Jazz FM

От първата си песен Мими Николова става любимка на цяла България. С нежния ѝ глас „Замълчи, замълчи“ приобщава зрителите към прегръдката между героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева във филма „Любимец 13“. Певицата от Хора на софийските девойки лично е избрана от Петър Ступел да запише неговата композиция по стихове на Веселин Ханчев за трогателната любовна сцена. В зала „България“ Мими Николова е покачена върху четири маси, наредени една върху друга, за да се получи перфектният баланс със симфоничния оркестър, дирижиран от Васил Стефанов. Скоро следва втори хит. Отново написаната от Петър Ступел „Малката креолка“ толкова често я пускат по радиото, че Радой Ралин съчинява духовита епиграма. А в началото на 60-те България има своя Химн на любовта – „Когато луната изплува“. Мими Николова изпълнява нежната балада на Йосиф Цанков с текст на Димитър Точев толкова чувствено, че я запява цялата страна. И докато композиторът се разхожда по крайбрежната улица на Созопол, слуша как многобройни младежки компании я пеят по целия плаж в романтичния акомпанимент на китари. Сътрудничеството с Патриарха на забавната музика включва още една паметна песен – „Недей ми казва тази вечер сбогом“.

През 1965 г. Мими Николова отново пише история в българската музика. Поднесена от нея, „Калиакра“ от Ангел Заберски с текст на Слава Семирова и Емилия Захариева печели Първа награда на първото издание на „Песни за българското Черноморие“ – създадения от Генко Генов конкурс, който две години по-късно ще прерасне в „Златният Орфей“. Много автори започват да търсят именно Мими Николова да изпее техните песни, за да се превърнат в хитове. И тя наистина успява! Сред записаните от нея шлагери са „Влюбеният телефон“ от Морис Аладжем и Надя Кехлибарева, „Вечер над Орлов мост“ на Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, „Горчиво откровение“ на Георги Генков и Иван Теофилов, „Закъснялото писмо“ на Иван Маринов и Ваня Петкова.

Изключително продуктивна е съвместната работа на Мими Николова с Иван Стайков, която ги събира в семейство и от която се появяват вечни песни като „Синьо“, „Мостчето на влюбените“, „Горчиво откровение“, а също и винаги запленяващите със своята нежност „Двата бряга“ и „Миговете идват изведнъж“ от първия български музикален филм – „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов.

Всички тези толкова любими песни Мими Николова ще изпълни навръх рождения си ден – на 30 юни от 19 ч. в „Сити Марк Арт Център“, в бенефиса „65 години на сцената“. „Приказка“ от Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев е единствената песен на български език, която вокалистката не е записвала, но много обича, и също ще представи на събитието. Още цветове ще внесат джаз стандарти, които са съществена част от творческия ѝ път. Така концертът ще опише цялостния музикален облик – бляскав и лъчезарен, на Мими Николова, посветила живота си на музиката.

На сцената до нея ще са инструменталисти от новата вълна на българския джаз. Самуел Ефтимов прави оригиналните аранжименти и ще бъде на рояла в изпълненията. В триото са още Атанас Попов – барабани, и Владислав Мирчев – контрабас. В концерта специален участник ще бъде внукът на Йосиф Цанков – тромбонистът Велислав Стоянов. Водещ ще бъде програмният директор на Jazz FM Светослав Николов.

Мими Николова избира отново „Сити Марк Арт Център“ за честването на своята годишнина, след като преди пет години именно там отпразнува 60-ти юбилей творческа дейност. За своите заслуги тя тогава получи наградата „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Многократно отличавана, Мими Николова е носител на „Златен век“ на Министерството на културата, „Икар“ за цялостен принос на Съюза на артистите в България и е Почетен гражданин на София.

Билети се продават на касата на „Сити Марк Арт Център“ и на неговия електронен портал, както и в мрежата на Eventim.

Ключови думи: