Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Толкова концентриран върху фънка, подробно изследващ неговото многообразие с огромно желание от участващите музиканти, които са и композитори, с прекрасен кръг от съидейници, също дали свои пиеси. The Essential FUNK Trombone започва своя път като концертен проект, за да се превърне в група. Тя има свой дебютен албум и вече е определена датата за неговата премиера. Първото представяне на диска пред публика ще бъде на 27 март в „София лайв клуб“.

Енергията не струи, а изригва от тяхната музика! „Аз съм един много щастлив човек, естествено, по много други поводи, но тук успях да събера млади хора, с които вярваме в една и съща идея – култа към страстно изсвирената фънк музика. Наскоро си дадох сметка, че това ми липсва от годините, когато създадохме Infinity. Това не е авторски проект, това е група от единомислещи, влюбени в страстния фънк хора.“ – определи по Джаз ФМ формацията лидерът Вили Стоянов. Именно в нашия ефир за първи път прозвуча музика от дебютния албум на The Essential FUNK Trombone. В програмата слушаме написаната от него Groove Is in da Houz.

Групата е в състав: Вили Стоянов – тромбон, Алекс Васев – клавишни, Виктор Викторов – барабани, Даниеле Феббо – бас, Димитър Благоев – китара, Иван Йорданов – саксофон. „Отначало просто исках да свиря фънк с хора, които имат отношение към тази музика. Набелязахме репертоар с известни пиеси, но занесох и една за откриване на сета, хрумна ми още една, после – друга.“ – разказва за началото Вили Стоянов. След това и другите музиканти носят свои творби и така групата бързо изгражда репертоар от специално написани за нея от тях произведения. Към високата стойност на музиката, създадена от самите участници, се добавя възможността за финансиране по Национален фонд „Култура“ и така ясно се оформя идеята за албум. Тя пък увлича по-широк кръг приятели. Свои пиеси по молба на Вили Стоянов аранжират и предоставят Михаил Йосифов, Ангел Заберски, Милен Кукошаров, Момчил Косев, Веселин Веселинов – Еко. Историята на израстването на групата и развитието на нейния репертоар можете да си припомните тук.

Сега вече е факт едноименният албум на The Essential FUNK Trombone. За него Вили Стоянов откроява, че е изпълнен с много страст. „Затова е и записан на живо, за да се хване точно тази енергия.“ – добавя той. Само по някои от първите тейкове са направени малки корекции. Така албумът звучи като саундтрак на пъстра, многообразна, енергична вечер на доброто настроение в хубава компания сред живителната динамика на модерния град. Такава добра компания са самите музиканти в състава – всеки, следващ своя личен творчески път, но тук събрали се от преданост към фънка. „Това е група от приятели, от еднакво мислещи в тази посока музикални създания. Естествено, всеки е с другите си интереси, но очевидно с много голяма любов и страст към този тип музика. Всяко музикално произведение вътре е част от от „разговора“ между нас.“ – описва съставките на музиката Вили Стоянов. Освен гост композитори, чиито произведения музикантите прецизно четат и изразително изсвирват, в албума има и гост солист – Димитър Льолев. Вили пише As Blues as It Gets специално с неговия саксофон предвид. Всичко в този албум е лично и е споделено.

Включително фотосесията с избрана от Марина Василева локация и с реализация на фотографа Евгени Димитров. Зимна утрин във ветровито локомотивно депо. А един от музикантите закъснява с час. При работата с ангажиран и точен човек като Вили това е всеизвестно като недопустимо, но една усмивка и извинение са достатъчни да отстъпи всичко друго и да остане да говори само любовта. „За мен това е основното. Аз като ги видя, не мога да не се усмихна. Бандата е създадена от хора с много топли сърца и чисти емоции. Затова и музиката е такава – абсолютно непредубедена.“ – посочва Вили. Може да се възприеме като шега в негов стил, и точно в свой стил така той казва основното: „За групата имам една приказка – с нея успяваме да си изкараме дяволите и след това ставаме с мъничко по-добри.“ А ние сме с много степени по-заредени.

Тази супер сила на The Essential FUNK Trombone ще почувстваме отново на живо на премиерата на дебютния албум на 27 март в „София лайв клуб“. „Много съм щастлив, с огромно нетърпение чакам да можем да го представим пред публика, защото този репертоар има доста завършен вид, а на живо се получава доста сериозен, доста голям, доста плътен концерт. За този проект най-важното е срещата с хората. Това е група, която съществува, когато срещу нея има хора, които да реагират. Това е музика, която зависи от първичната комуникация между музиканти и публика.“ – казва Вили Стоянов. Затова и проектът тръгна толкова силно и се развива пълноценно като група – музикантите мигновено привлякоха почитатели, спечелиха ни завинаги и ни пристрастиха към фънка (си) със своята страст към него. Споделяха я с музика на живо, докато имаше концерти, споделиха я в албум, продължиха да я споделят в необичайно обхватна кампания в социалните мрежи по време на локдаун с поглед към премиерата. Ето защо и по-късно в нашия разговор Вили пак с усмивка казва, че правят музиката за слушателите, но първо – за себе си. Тези две отправни точки се събират в един център – в теб. Карат те да се чувстваш специален, да си желан участник в преживяването, да живееш с мисъл за хубавото, което имаш, и доброто, което предстои.

Енергията в групата Вили определя като „удивителна“. Затова и, както ни разказа по-рано, те бързо пристъпват към записването на този албум, тъй като репертоарът расте така бързо, че няма да се събере и на двоен диск. „Когато се видим за свирене, всеки има генерирана нова идея. С тези момчета не можеш да скучаеш, идеите бликат непрекъснато. Надявам се това да продължи по начина, по който сме го заложили, защото започва да се получава като фънк кухня, в която всеки иска да дойде и да покаже новата рецепта, която е измислил. Това не е проект, а група, която си прави удоволствието с тази музика.“ Връзката между членовете Вили описва като „красиви, всеобхватни отношения на духовна любов“. „Това ме прави щастлив. Аз доскоро си мислех, че няма вече такива хора. Напротив, има. И слава Богу, аз свиря редом с тях в тази група.“ – благодарен е Вили Стоянов.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Хронология на албума T.E.F.T. на The Essential FUNK Trombone

Досега:

В „Новини“, 19.11.2020 г.: The Essential FUNK Trombone добавят нови пиеси в концертите си и влизат в студиото за албум (защото скоро няма да могат да поберат всичките си пиеси дори в двоен диск)

Вие сте тук:

В „Новини“, 22.02.2020 г.: Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Следва:

Във „Филми за джаза“, 12.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone: взаимност, насърчение и импровизация, която създава нова творба

В „За албумите от техните създатели“, 19.03.2021 г.: T.E.F.T. (2021 г.) е дебютният албум на The Essential FUNK Trombone

В „Нова музика“, 27.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.