The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.

The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.

Само няколко концерта след появата си основаната и водена от тромбониста Вили Стоянов група The Essential FUNK Trombone дебютира с албума T.E.F.T. Той бе създаден по време на пандемия, за да сближава, да пресътвори живота в динамичен град, да даде енергия на музикалната сцена и да зареди публиката. Музикантите в състава са: Велислав Стоянов – тромбон, Иван Йорданов – саксофон, Димитър Благоев – китара, Александър Васев – клавишни, Даниеле Феббо – бас, Виктор Викторов – барабани. Всички те, само с едно изключение, и то само за този албум, са и автори на композиции в него. Поканени от Вили гост композитори обогатяват младите музиканти, допълват репертоара и свързват публиката с обичани и нови творби. По негова молба свои композиции предоставят Веселин Веселинов – Еко, Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров и Момчил Косев.

The Essential FUNK Trombone развива средата. Групата бе замислена от Вили като проект, който да създаде още една концертна сцена в София – бар Singles. Само за няколко месеца той вече бе направил това с последователното въвеждане на „Джаз в Synthesis“, Brazz ViliDJ и Latin Boulevard в галерия Synthesis, която се превърна и в музикален център. Преди това Вили свиреше в Art Club, което пък като място бе замислено за сцена. Така инициира обратния процес – музиката да създава места за свирене на живо и за регулярни срещи между музиканти и на артисти с публика.

За проекта Вили събра точно тези млади таланти, които биха придали съвършената форма на фънк програма. Те знаят, че ще свирят любими класики. Още на първата репетиция лидерът обаче изненадващо носи свои пиеси, както казва – знак за музикантите. Те се чувстват толкова свързани, че проектът се превръща в група, а идеята за оригинален репертоар така им импонира, че всички започват да пишат за нея творби, основани на духа на единение във формацията. За някои това е първи опит в композирането, за други е първа сериозна възможност да се заявят като автори. И това те правят в среда, в която произведенията им са директно свързани с хората, с които ще ги изпълняват. Пишейки специално за групата, те участват в изграждането на характера й, същевременно скрепяват връзката между членовете. Те създават произведенията така, че да съответстват на образа и изразността на всички, дават основа за разпознаване и отварят пространство за изява. Очакват и обратната връзка в развитието на пиесата и оформянето на финалния й облик.

Като лидер Вили сплотява членовете, стимулира тяхното изграждане и разширява хоризонтите им. Той се обръща към ярки имена от музикалната ни сцена с молба да предоставят свои пиеси. Благодарение на това свързва участниците в състава с традицията и ги прави продължители, гост авторите пък са в ролята на грижовни учители. Да свириш произведения на композитори от ранга на Веселин Веселинов – Еко, Ангел Заберски, Михаил Йосифов и Милен Кукошаров окрилява младите музиканти, но ги и дисциплинира, задължава ги към прецизност. Петият външен участник със своя пиеса е Момчил Косев, лидерът на SoulBmoll – също младежка група, самата тя подкрепяна от Вили Стоянов, от чиито редици са трима от членовете на The Essential FUNK Trombone. Другият гост в албума е саксофонистът Димитър Льолев – авторитет, носител на още една жанрова насоченост – етноджаза, добавен към фънка и блуса. Неслучайно един от музикантите, слушайки свой запис отпреди по-малко от година, ми каза: „Но тогава не свирехме толкова добре.“

На слушателя The Essential FUNK Trombone дава върховна, повдигаща духа и зареждаща оригинална музика. Групата свързва с артистите и с нова точка в града, в която се създава изкуство и се формира неговата култура.

T.E.F.T. е израз на сплотеност и проява на отговорност по още една причина. За да подпомогне музикантите да преживят месеците на ограничения по време на пандемията, Министерство на културата реализира чрез Национален фонд „Култура“ програмата „Творчески инициативи“. The Essential FUNK Trombone се обединиха и с полученото финансиране осъществиха албума. Това бе още една възможност, към която подходът им бе на висота, още една стъпка в изграждането им като личности.

Така историята на The Essential FUNK Trombone и на дебютния албум на групата T.E.F.T. е за връзките в общността и за свободата, приета с отговорност.

Дата на издаване: 28 март 2021 г. от Brazz Association

От полунощ на 28 март албумът може да се слуша в Spotify / Apple Music / Deezer

Албумът се продава на CD от социалните канали на групата, в Дюкян „Меломан“, в галерия „Синтезис“ и в магазин „Ключ“. Концертната премиера ще бъде на 8 май в бар Singles. Закупилите диск влизат безплатно на концерта, а закупилите билет за концерта получават безплатно диск.

The Essential FUNK Trombone
T.E.F.T.
1. Walkin' Trombone, музика: Михаил Йосифов
2. Groove Is in da Houz, музика: Велислав Стоянов
3. Fa Funk, музика: Ангел Заберски
4. How Can She Be So Beautiful, музика: Момчил Косев
5. I Saw the Animals Passing, музика: Милен Кукошаров
6. Sax and Bone, музика: Михаил Йосифов
7. As Blues as It Gets, музика: Велислав Стоянов, саксофон: Димитър Льолев
8. On Request Only, музика: Димитър Благоев
9. More, музика: Александър Васев
10. Stalker, музика: Веселин Веселинов – Еко
11. Save as, музика: Даниеле Феббо
12. If You Don't Like Me, музика: Виктор Викторов
Записан в Audioslot от Васко Райков, миксиран и мастериран от Алекс Нушев
Снимка за корицата: Евгени Димитров, Фотографска агенция BulPhoto

Хронология на албума T.E.F.T. на The Essential FUNK Trombone

Досега:

В „Новини“, 19.11.2020 г.: The Essential FUNK Trombone добавят нови пиеси в концертите си и влизат в студиото за албум (защото скоро няма да могат да поберат всичките си пиеси дори в двоен диск)

В „Новини“, 22.02.2020 г.: Група от единомислещи, влюбени в страстния фънк музиканти: The Essential FUNK Trombone представя дебютен албум

Във „Филми за джаза“, 12.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone: взаимност, насърчение и импровизация, която създава нова творба

В „За албумите от техните създатели“, 19.03.2021 г.: T.E.F.T. (2021 г.) е дебютният албум на The Essential FUNK Trombone

Вие сте тук:

В „Нова музика“, 27.03.2021 г.: The Essential FUNK Trombone изгражда музиканти, обогатява публиката, развива средата. Групата дебютира с T.E.F.T.