Заразителният танц на The Essential Funk Trombone: концертната премиера на дебютния им албум T.E.F.T. ни направи още по-усмихнати и влюбени в живота

 

Двукратното отлагане заради противоепидемичните мерки направи жестоките репетиции и невероятното удоволствие на членовете на групата да са заедно двойно по-големи. Билетите веднага свършиха, а непосредствено преди концерта в социалните мрежи се появиха снимки на счупените на саундчека палки на барабаниста Виктор Викторов. Още преди концертната си премиера дебютният албум на The Essential Funk Trombone бе генерирал страховита енергия, подобна на тази, която музикантите в групата носят.

Проектът е основан от Вили Стоянов, а с него са саксофонистът Иван Йорданов, китаристът Димитър Благоев, кийбордистът Александър Васев, басистът Даниеле Феббо, барабанистът Виктор Викторов. Гост музикант в албума и на концерта е Димитър Льолев.

Премиерата на T.E.F.T. се състоя в бар Singles, който бе и родоначалник на проекта – там Вили за първи път събра тези музиканти (тогава все още без Иван), за да свирят любими фънк класики. После техните оригинални фънк творби и произведенията на приятели на групата – Веселин Веселинов – Еко, Ангел Заберски, Михаил Йосифов и Милен Кукошаров, се превърнаха в класики на съвременната градска култура. The Essential Funk Trombone влива мощен заряд в енергията на града – създава радост, приканва към празник. Събира. Поставя начало и развива.

В топлата майска вечер в една точка се събра енергията на музиканти и публика – неудържими всяка от двете страни. На откриването всеки музикант демонстрира силата си, за да се предизвика за предстоящото и да намекне за чутовната сила на музиката, която ще слушаме, на която ще танцуваме и с която на лицата ни дълго време ще греят усмивки.

В експлозията на фънка нямаше предел на щастието. „Сан Стефано“ бе ритмично море от развълнувани хора, които скоро вече припяваха с групата. Танцуващи бармани и барманки приготвяха питиета на танцуващите опашки пред бара при спазване на дистанцията и противоепидемичните мерки. Защото общността е уважение. А The Essential Funk Trombone е общност.

Две неща се случваха бавно в тази динамична вечер. Първото бе достигането до бара. Всяка крачка към него бе съпроводена от срещи с приятели, а грейналите усмивки бяха знака на приятелство, който си разменяхме непознати и толкова дълбоко свързани хора. Всички бяха тук, защото събитието е важно – музиканти и студенти, организатори и запалени привърженици на културни събития, журналисти, политици, общественици. Бавно ставаше и преминаването по „Сан Стефано“. Минувачите заменяха бързия ход с непринудено отдаване на огнената музика и с танц.

Точно така, в общност, се роди инициираният от Вили Стоянов проект и точно така той внесе много радост в града. Това е неговият пореден принос в обогатяването на културната сцена и в разширяване на територията на изкуството. Артистите дадоха пример за обединяващата сила на музиката. Те създадоха този албум, обединявайки субсидиите си по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

В премиерната вечер не бяхме разделени на създатели и потребители, всички участващи в общо преживяване. В моментите без соло музикантите слушаха колегите си с открит интерес, самият Вили слизаше от сцената, за да се наслади на музиката и да е част от публиката, съ-творител на едно велико преживяване. Бяхме и останахме – усмихнати и влюбени в живота.

Снимки: Владислав Мирчев