Антони Дончев в концерт среща от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ тази събота

Антони Дончев в концерт среща от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ тази събота

Водещ на разговора с големия ни музикант е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов

Антони Дончев е третият участник в съвместната инициатива на фондация „Музикартисимо“ и Jazz FM за представяне на джаз величията на България във фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. В концерт среща в събота (12 октомври) от 11:30 ч. той ще разкаже за своето творчество и ще ни преведе през различните периоди от него в разговор пред публика с програмния директор на Jazz FM Светослав Николов. Събитието ще се проведе в Балабановата къща в Стария град на Пловдив и по-късно на запис ще бъде пренесено в ефира ни.

Още от детството животът на Антони Дончев е съпътстван от музиката. Той е син на легендарния композитор за киното и театъра Кирил Дончев, а към пианото го насочва майка му, също запленена от изкуството. „Много обичах музиката, покрай съпруга си още повече я заобичах и исках и децата да са като него.“ – сподели тя в музикалната среща разговор с фамилията Дончеви на организирания от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ миналата година в Бургас.

Второто издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ отпразнува творческите личности на Бургас, представи пред публика и слушатели талантите на града - Jazz FM

Снимка: Илиян Ружин за Jazz FM

Изучавайки класическа музика, Антони Дончев скоро открива джаза и този жанр става голямата му любов. За ученика в Музикалното училище в София междучасията са времето да седне на пианото и да импровизира. Формирайки се по този начин, той се превръща в артист, който винаги с голямо уважение към наследството търси нови пътища напред, фокусиран върху същността на музиката. В това го води и заветът, предаден от бащата на двете деца – Антони и Георги – да се грижат за звука. „Един звук може да бъде цяла вселена, ако му отдадеш дължимото.“ – посочи Антони Дончев на срещата ни с музикалното семейство в Бургас. Разговорът ни в Пловдив ще започне с темата за формирането му като музикант, основните влияния и личните открития, които го изграждат.

Антони Дончев бързо се прочува с таланта си и още като ученик, през 1978 г., излиза на сцената на Втората джаз среща в София. Скоро получава покана от Симеон Щерев – Банана за участие в подновения от него Джаз квартет „Фокус“ след емигрирането на Милчо Левиев. Само на 26 години Антони Дончев е и изпълнител, и композитор в издаден от „Балкантон“ албум на формацията. Плочата е записана през 1985 г. и излиза през 1986 г.

 

През тези две години проектът „Акустична версия“ с неговия съученик и също участник във „Фокус“ Христо Йоцов, печели важни международни отличия – двамата младежи са обявени за най-добри солисти и стават носители на Първа награда на младежкия джаз конкурс в белгийския град Хуйларт, а след това са провъзгласени за най-добри Млади джаз артисти на Европа в Леверкузен, Германия.

„Акустична версия“ в „Джаз истории“ I: летящ старт за Антони Дончев и Христо Йоцов с първи награди от престижни конкурси в Белгия и Германия - Jazz FM

До края на 80-те Антони Дончев издава албум с Людмил Георгиев:

с Джаз формация „Йордан Капитанов“:

и със „София джаз оркестър“ на Георги Борисов:

За крепителните елементи в първите професионални изяви и полета на младостта ще разкаже още Антони Дончев на срещата в Пловдив.

Още от младежките си години музикантът е силно свързан с този град и чрез участието си в проекта Фолк джаз бенд „Пловдив“ с Петър Ралчев и „Джаз линия“ на Радул Начков, Веселин Койчев и Дочо Панов.

В записания през 1988 г. и 1989 г. албум участват и Вокална група „Траяна“ и Стефка Оникян, а името на Антони Дончев присъства като солист и аранжор.

В началото на 90-те Антони Дончев е с Йълдъз Ибрахимова както в плочата „Илюзия за вечност“, така и във фестивални и образователни концерти в цялата страна.

Връзката на Антони Дончев с Пловдив е и чрез участието в проекти с музиката на Милчо Левиев, а също и като член на журито на пиано конкурса, организиран от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и НУМТИ „Добрин Петков“. В разговора ще се спрем специално на темата за творческия дух на Пловдив и неговите забележителни личности. Още един пример за близостта с града е сътрудничеството с Теодосий Спасов в три песни от албума „Дълъг път II“:

Антони Дончев е артист, който пресъздава чрез изкуство важните процеси в обществото ни. В края на 80-те и началото на 90-те той е активно въвлечен в проекти, които дават артистичен прочит на социалните промени и така ни предоставя ориентири в новия етап от живота ни. Акцент в творчеството му тогава е музиката за киното и за театъра – за „Улицата“ и за филми на Людмил Тодоров като „Бягащи кучета“, „Любовното лято на един льохман“, „Приятелите на Емилия“. Той композира и за други сценични и екранни продукции в България и в Германия.

В днешни дни с творчеството си Антони Дончев продължава да поставя най-високи критерии – и с водени от него формации като 3uP, и с работата си като ръководител и диригент на Бигбенда на БНР. В многостранната си дейност като композитор, аранжор, пианист и бендлидер той се отличава с напредничава мисъл в стилно музикално изразяване с богат речник и в много пластове. Своите проникновения за музиката той ще сподели в заключителната част на срещата концерт, за да узнаем от първо лице как се е формирала една от големите личности в изкуството ни.

Досега в поредицата от срещи концерти във фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ фондация „Музикартисимо“ и Jazz FM представихме Мими Николова:

„Музиката е в мен“, сподели Мими Николова на водена от Светослав Николов среща концерт на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ - Jazz FM

Снимка: Владислав Мирчев

и Любомир Денев:

„Майстор на инвенцията“: Любомир Денев ни преведе с музика от корена до космоса и от мига до вечността на среща концерт от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се провежда с подкрепата на Министерството на културата.

Ключови думи: