Кавър на песен на Бони Райт е втори сингъл към новия албум на детето чудо на пианото Джоуи Алекзандър Continuance

Кавър на песен на Бони Райт е втори сингъл към новия албум на детето чудо на пианото Джоуи Алекзандър Continuance

Вече 20-годишен, младият музикант представя оригинални пиеси и букет от кавъри със своето трио

Детето чудо на пианото Джоуи Алекзандър е вече на 20 години и записа седми албум – Continuance („Продължение“), който го представя като креативен пианист и бендлидер, а също и като композитор. В него той свири на роял, Fender Rhodes пиано и мелотрон. Импровизациите от концертите на триото с Крис Фън (контрабас) и Джон Дейвис (барабани), се пренасят в студиото, а в четири пиеси гост е тромпетистът Тео Крокър.

Пилотен сингъл е кавърът на една от великите песни на Бони Райт I Can’t Make You Love Me. „Влюбих се в нея в момента, в който я чух. Тя толкова ме развълнува, че веднага поисках да ѝ направя джаз версия с мой собствен подход, представяйки я през моята личност. Песента е толкова красива! Винаги търся композиции, които съответстват на моя звук и на звученето на групата, а тази е изключително подходяща за трио. Тя е прекрасна пиано творба – в оригинала водещ е именно този инструмент. Когато я свиря на живо, хората веднага я харесват. И така тя се превърна в едно от моите любими заглавия, които да свиря на концерти.“ – споделя Джоуи Алекзандър.

Албумът съдържа пет негови оригинални композиции, а сред кавърите звучи и популярния химн Great Is Thy Faithfulness. Пилотен сингъл бе пиесата Blue.

От малък Джоуи Алекзандър е много уважаван в джаз общността. Той свири на пиано от шестгодишен, а уменията усвоява с вдъхновението на джаз колекцията на баща си – любител музикант. Преломен момент за него е, когато две години по-късно свири пред Хърби Хенкок по време на посещението му в Джакарта като посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Тогава той с голямо старание и вдъхновение поднася неговата Cantaloupe Island и импровизира върху нея, след което, докато публиката е на крака, получава прегръдка от големия музикант и окуражаващите думи, че той вярва в него. „Тогава реших да посветя детството си на джаза.“ – разказва Джоуи Алекзандър.

Две години по-късно той печели Гран при от фестивала Master-Jam в Украйна със Sonrisa от Хенкок.

Уинтън Марсалис открива негово видео в Ютюб и го като на галаконцерта на Jazz at Lincoln Center през 2014 г. Тогава 10-годишното дете се превръща в световна сензация. Издава първия си албум през 2016 г., когато е на 11 години, а заглавната песен My Favorite Things става първата на индонезийски артист, влязла в Топ 200 на „Билборд“. Албумът достига до първа позиция в джаз класацията на изданието.

Представят го джаз фестивалите в Монреал и Нюпорт, на джаз фестивала в Рочестър изпълнява дует с Чик Къриа. Още тогава печели първите си номинации за „Грами“ за най-добро импровизирано джаз соло (в Giant Steps) и за най-добър инструментален джаз албум.

12-годишният пианист Джоуи Алекзандър в конкуренция за „Грами“ с някои от най-големите в джаза. Вижте пълния списък с номинираните в джазовите категории - Jazz FM

12-годишен, Джоуи Алекзандър дебютира на сцената на наградите „Грами“ на 58-ата церемония през 2016 г.

През същата година излиза албумът му Countdown, в която е пиесата на Хърби Хенкок Maiden Voyage, а гост в записа е Крис Потър.

Смелост и свобода във втория албум на младия пианист Джоуи Алекзандър със заглавие Countdown - Jazz FM

Steinway му оказва честта да го покани за изпълнение във фабриката в Ню Йорк, където той представя композицията на човека, дал му първоначалния заряд.

Това е втори албум, с който Джоуи Алекзандър достига до челната позиция в джаз класацията на „Билборд“. Следва трета номинация за „Грами“ – за най-добро импровизирано соло в пиесата Countdown. До големия в музиката малчуган са Лари Гренадиър и Юлийсис Оуенс джуниър.

„Не е лесно, но е толкова приятно да свириш джаз.“ – казва година по-късно, през 2018 г., Джоуи Алекзандър. Думи, произнесени от 14-годишно момче, чиято същност е джазът. Следват години на още успехи. В албума Eclipse той е с басиста Рубен Роджърс и с барабаниста Ерик Харланд.

Любов и радост в създаването на Eclipse на Джоуи Алекзандър - Jazz FM

Младият композитор и пианист притежава смайваща техника, но впечатлява с дълбокото си чувство към музиката и с детайлното разбиране на произведения, създавани в дълъг период от време десетилетия преди да се е родил. След като дълги години бе издаван от Motema, през 2020 г. той подписа първи договор с голяма звукозаписна компания.

Джоуи Алекзандър вече не е детето-чудо на пианото, а влиятелен музикант. На 16 години той дебютира за Verve с Warna - Jazz FM

Новият албум на Джоуи Алекзандър Continuance излиза от Mack Avenue Records на 3 ноември. Той се предлага в множество формати, включително тестова плоча с автограф, на Bandcamp страницата на албума.

Ключови думи: