Любов и радост в създаването на Eclipse на Джоуи Алекзандър

Любов и радост в създаването на Eclipse на Джоуи Алекзандър

Той е едва 14-годишен, а дискографията му наброява вече 4 заглавия като лидер. Една от големите сензации през последните години в джаза – пианистът Джоуи Алекзандър, издаде новия си албум Eclipse в началото на миналия месец. Проектът излиза след двата номинирани за „Грами“ албума My Favorite Things (2015) и Countdown (2016) и появилия се изненадващо в края на 2017 г. Joey.Monk.Live!, посветен на Телониъс Монк.

Както и в предишните си проекти, така и в този Джоуи Алекзандър върви по пътя на израстването си в компанията на свои колеги, които са утвърдени имена. В Eclipse той разчита на изключителна ритмична секция, включваща басиста Рубен Роджърс (слушахме го като член на триото на Джошуа Редман миналата година на „Пловдив джаз фест“) и един от водещите съвременни барабанисти - Ерик Харланд. Специален гост в три от композициите е Джошуа Редман, който създава уют с разпознаваемия тон на саксофона си и придава допълнителен блясък на записите.

Репертоарът в Eclipse е комбинация от оригинални пиеси и стандарти. Джоуи Алекзандър продължава да развива композиторския си талант, но не пропуска да се наслаждава на моментите, в които аранжира теми на други композитори, какъвто е случаят с Moment’s Notice на Джон Колтрейн. В албума звучат красиви версии на The Very Thought of You (с брилянтното участие на Редман) и Blackbird на „Бийтълс“.

Не за първи път прави впечатление зрелостта, с която Джоуи Алекзандър пише собствена музика и посланията, които влага в нея. Така например пиесата му Faithful разказва за трудния и изпълнен с неяснота път на семейството му от Индонезия до САЩ, за да може той да се посвети на музиката. „Надявам се, че музиката ми носи надежда и любов на всеки, който я чуе.“ – казва пианистът. Той записва Eclipse през август миналата година в Уудсток по време на слънчевото затъмнение, което се превръща в творческо вдъхновение за него. По време на тридневната сесия в студиото Джоуи създава пиесата Eclipse и я записва със своите колеги от първия път, извеждайки на преден план свободната импровизация, спонтанността и интуитивността в общуването с другите членове на групата.

„Този албум ме представя такъв, какъвто съм.“ – твърди виртуозният пианист в обръщение към своите почитатели във фейсбук и допълва: „Той ми помогна да открия своята собствена свобода в свиренето и композирането и съм благодарен на всеки един от вас, че ме придружавате в това пътешествие. Благодарен съм на Ерик Харланд, Рубен Роджърс и Джошуа Редман затова, че вложиха толкова много любов и радост в музиката.“ Eclipse звучи свежо, понякога игриво, а най-приятният момент е пълното отдаване на музиката и смелостта да й позволиш да те води именно тя, а не нещо извън нея.

Дата на издаване: 4 май 2018 г. от Motema Music