Смелост и свобода във втория албум на младия пианист Джоуи Алекзандър със заглавие Countdown

Смелост и свобода във втория албум на младия пианист Джоуи Алекзандър със заглавие Countdown

За последните две години Джоуи Алекзандър се превърна в световна сензация. Детето-чудо на джаз музиката свири на най-престижните сцени по света, през 2015 г. издаде дебютния си албум My Favorite Things, за който получи две номинации за „Грами“, превръщайки се в най-младия номиниран музикант – само на 12-годишна възраст. През юни талантливият пианист навърши 13 г., а преди дни издаде новия си проект Countdown.

Както и дебютът на Джоуи, така и Countdown е записан с участието на известни и първокласни музиканти. Като че ли това е едно от неписаните правила в джаза – когато свириш с по-опитни и добри музиканти, това се отразява и на собственото ти ниво. В албума се включват басистите Дан Шимелински и Лари Гренадиър (дългогодишен член на триото на пианиста Брад Мелдау), на барабаните е Юлисес Оуенс джуниър, а в една от пиесите гостува саксофонистът Крис Потър.

Любопитен е подборът на музикалния материал, включен в Countdown. Джоуи Алекзандър изпълнява 9 композиции, три от които са написани от него и разкриват впечатляващ композиторски талант. Сред интерпретациите са класики на Хърби Хенкок (Maiden Voyage), Телониъс Монк (Criss Cross), Уинтън Марсалис (For Wee Folks) и Чарли Чаплин (Smile). Голямото предизвикателство пред младия пианист, за което той говори открито, е пиесата, дала заглавието на албума. Countdown е тема на Джон Колтрейн, когото Алекзандър нееднократно е посочвал като едно от най-големите си влияния. Темпото, да солираш и да запазиш ритъма – това са само част от предизвикателствата в това изпълнение, за което Джоуи казва още: „Усещам, че има толкова много пространство за запълване, което е доста трудно.“ Джоуи Алекзандър и неговите колеги (в случая – Лари Гренадиър и Юлисес Оуенс джуниър) са се справили блестящо, те са записали пиесата Countdown от първия път, без повторения, разкривайки симбиозата и енергията, която протича между тях тримата.

Countdown е вторият албум в дискографията на Джоуи Алекзандър и с него пианистът прави поредната голяма крачка напред. В изпълненията му се усеща зрялост, която значително надхвърля възрастта му, но по-важното са фокусираността и отдадеността, с която Джоуи изпълнява джаз и неговата готовност да следва мъдрите съвети на големите. В началото на годината живата легенда Уейн Шортър му беше казал: „Искам да бъдеш свободен, да не се страхуваш.“ Countdown е именно израз на това – свободата и смелостта – две от най-важните условия, за да свириш джаз. След таланта, разбира се.

Дата на издаване: 9 септември от Motema Music

  • Музика от Countdown на Джоуи Алекзандър представяме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.