Джоуи Алекзандър вече не е детето-чудо на пианото, а влиятелен музикант. На 16 години той дебютира за Verve с Warna

Джоуи Алекзандър вече не е детето-чудо на пианото, а влиятелен музикант. На 16 години той дебютира за Verve с Warna

Вече никой не гледа на Джоуи Алекзандър като на детето-чудо на пианото, а като на пълноценен музикант, способен на много, възхитителен с постоянното си развитие и винаги предлагащ неподправен, любознателен, изпълнен с добронамереност и умение за вникване в дълбочина поглед към света и музиката. Той ни впечатли за първи път през 2015 г., когато бе на 11 години, появи се внезапно от екзотична Индонезия и за целия свят стана ясно, че в следващите много години много внимателно ще следим израстването му, етапите от което ще бъдат и стъпките на нашето развитие. Той притежава смайваща техника, но впечатлява с дълбокото си чувство към музиката и с детайлното разбиране на произведения, създавани в дълъг период от време десетилетия преди да се е родил.

Смелост и свобода във втория албум на младия пианист Джоуи Алекзандър със заглавие Countdown

Днес Джоуи Алекзандър е на 16 години, има пет албума, един от които е концертен, а също и коледен краткосвирещ. Досега негов издател беше лейбълът Motema, който старателно и последователно го отгледа, без да го поставя под натиск и да го вкарва в рамки и шаблони. Пет години след старта в световната музика, сега Джоуи дебютира за голяма звукозаписна компания – Verve. Заглавието на албума му Warna на родния му език означава „цвят“. Тук той свири с басиста Лари Гренадиър, който е и в първия му албум, и с барабаниста Кендрик Скот. Тримата са заедно само за няколко концерта преди да влязат в студиото и да запишат този албум. Ако не знаете това, няма да го разберете по единодействието и равномерното уплътняване на красивия и осмислен музикален пейзаж. Гости са роденият във Венецуела перкусионист Луисито Кинтеро и флейтистката Ан Драмънд.

В Warna Джоиу не е толкова импулсивен, а далеч по-овладян и задълбочен. Албумът е изграден върху негови композиции, с едно солово изпълнение, съдържа популярна мелодия – Fragile на Стинг, включва и Inner Urge на Джо Хендерсън. Неговите проникновения за музиката са есенция на онова, което смятаме за невъзможно, а е съвсем реално. Дарбата му осветлиха преди това във висша степен неговите интерпретации и на музиката на Телониъс Монк в концертен албум, излязъл през 2017 г., когато чествахме век от рождението на легендата.

Любов и радост в създаването на Eclipse на Джоуи Алекзандър

До момента Джоуи Алекзандър има три номинации за наградата „Грами“ – две за най-добро импровизирано джаз соло (Giant Steps, 2016 г., и Countdown, 2017 г.) и една за най-добър джаз инструментален албум (My Favorite Things, 2016 г.) Той е победител в класациите на критиката и на читателите на DownBeat и JazzTimes, а всичките му албуми неизменно достигат до върха на джаз класацията на „Билборд“. Всички помнят момента, когато 10-годишният Джоуи участва в годишния гала концерт на Jazz at Lincoln Centre – той се появи за първи път в Ню Йорк и изсвири Round Midnight така, че вдигна оркестъра и залата от изтънчени музикални аристократи на крака. Един от интересните мигове в това изпълнение е когато публиката започва да аплодира негова фантастична импровизация, но мигновено стихва, за да продължи да слуша и да не пропусне и тон.

Сега, когато дебютът му за голям лейбъл е факт, Джоуи Алекзандър се отправя на турне в САЩ, а през лятото ще е в Европа – на джаз фестивалите Umbria в Италия и North Sea в Нидерландия.

Дата на издаване: 31 януари 2020 г. от Verve

  • Музика от Warna на Джоуи Алекзандър звучи днес в „Джаз ден“ и All-Time Jazz Masters.